Aan het Werk door LinkedIn Nieuws

Aan het Werk door LinkedIn Nieuws

Internet News

Hier worden inzichten gedeeld over het vinden van werk, carrière maken, werk-privébalans en meer.

About us

Aan het Werk is onderdeel van LinkedIn Nieuws, de plek waar het gesprek voor werkend Nederland wordt gevoerd.

Industry
Internet News
Company size
201-500 employees
Type
Public Company

Employees at Aan het Werk door LinkedIn Nieuws

Updates

  • ⚡ Aan het Werk is een maandelijkse nieuwsbrief van LinkedIn Nieuws die je vooruit helpt in je loopbaan en bij het vinden van (nieuw) werk. 🏋♀️ In de komende edities zoomen we in op de vaardigheden waar werkgevers het meest naar vragen: van samenwerken en probleemoplossend vermogen tot digitale vaardigheden. Deze keer staat communicatie centraal. Meer dan 30 procent van de werkgevers verwacht namelijk dat effectief communiceren in de toekomst nóg belangrijker wordt, vooral in sectoren als onderwijs, sociaal werk, kinderopvang en IT. We vroegen LinkedIn-leden naar hun grootste uitdaging in de communicatie met collega’s, en experts delen hun beste tips. "Maak expliciet wat je van de ander verwacht." Welke soft skill wil jij graag verder ontwikkelen? Laat het ons weten en misschien zetten we die vaardigheid de volgende keer in de spotlight.

    Beter communiceren met collega's: 'Het mag schuren.'

    Beter communiceren met collega's: 'Het mag schuren.'

    Aan het Werk door LinkedIn Nieuws on LinkedIn

  • ⚡ Aan het Werk is een maandelijkse nieuwsbrief van LinkedIn Nieuws die je vooruit helpt in je loopbaan en bij het vinden van (nieuw) werk. 🏋♀️ In de komende edities zoomen we in op de vaardigheden waar werkgevers het meest naar vragen: van samenwerken en probleemoplossend vermogen tot digitale vaardigheden. Deze keer staat aanpassingsvermogen centraal. Iemand die het belang van deze skill voor loopbaangroei onderschrijft is Gijs Coppens, ceo van OpenUp. Hij legt uit welke eigenschappen je nodig hebt om écht aanpasbaar te zijn en wat hij als doet als leider om het te stimuleren: "Door nieuwe situaties en veranderingen te beschouwen als leermomenten, blijf je jezelf ontwikkelen. En dat is van vitaal belang in een snel veranderende wereld." Welke soft skill wil jij graag verder ontwikkelen? Laat het weten en misschien zetten we die vaardigheid de volgende keer in de spotlight. ✍ Thomas de Man

    Aanpassingsvermogen is essentieel voor succes in je loopbaan. Zo ontwikkel je het

    Aanpassingsvermogen is essentieel voor succes in je loopbaan. Zo ontwikkel je het

    Aan het Werk door LinkedIn Nieuws on LinkedIn

  • View organization page for Aan het Werk door LinkedIn Nieuws, graphic

    11,947 followers

    ⚡ Aan het Werk is een maandelijkse nieuwsbrief van LinkedIn Nieuws die je vooruit helpt in je loopbaan en bij het vinden van (nieuw) werk. 🤳 Solliciteren doe je meestal met een geschreven cv, soms aangevuld met een motivatiebrief. Maar het kan ook anders. In plaats van jezelf te verkopen op (digitaal) papier lijkt het gewoner te worden om gebruik te maken van video als vervanging of ter aanvulling van het geschreven cv. Is het slim om te kiezen voor een sollicitatievideo? En waar moet een effectief filmpje aan voldoen? Je lees het in de nieuwe editie van Aan het Werk. ⏰ Sollicitatie-expert Aaltje Vincent: "De eerste seconden bepalen al meteen of iemand doorkijkt of niet." 🤠 Gen Z-expert Laura Bas: "Houd het professioneel, maar laat wel je persoonlijkheid zien. Zo heb ik het gevoel dat ik je leer kennen." Wat heb jij liever: een videosollicitatie of een geschreven cv? Praat mee in de reacties.

    Hoe maak je een overtuigende sollicitatievideo?

    Hoe maak je een overtuigende sollicitatievideo?

    Aan het Werk door LinkedIn Nieuws on LinkedIn

  • ⚡ Aan het Werk is een tweewekelijkse nieuwsbrief die je vooruit helpt in je loopbaan en bij het vinden van (nieuw) werk. Abonneer om niks te missen! Fris en energiek aan de dag beginnen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor avondmensen kan het uitdagend zijn om hun draai te vinden in een baan waarbij ze 's ochtends meteen moeten presteren. Hoe zorg je ervoor dat je ochtenden productiever worden? Of moet je 'slow mornings' juist omarmen? In deze editie van onze nieuwsbrief delen LinkedIn-leden en experts hun ervaringen over wat voor hen wel en werkt. "Een kwartier eerder opstaan kan ook een heel positief effect op je hele dag hebben." ☕ Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit? Praat mee in de reacties. 

    Hoe word ik productiever in de ochtend?

    Hoe word ik productiever in de ochtend?

    Aan het Werk door LinkedIn Nieuws on LinkedIn

  • Voor je gaat onderhandelen over je salaris, is het essentieel om te weten wat je waard bent. Maar hoe kom je daar achter? Carrière-expert Roland Grootenboer deelt zijn tips in deze video. Net zoals werkgevers hun huiswerk doen, moet jij dat ook doen. Verzamel datapunten door salarissen van vergelijkbare functies op te zoeken, vraag vrienden en collega's wat zij verdienen, en bekijk de salarisschalen van verschillende cao's. Door duidelijk te hebben wat jij waard bent, verbeter je je onderhandelingspositie. 💶 Hoe bereid jij je voor op een salarisonderhandeling?

  • De zomer is voor velen het ideale moment om te vertragen en na te denken of er dingen zijn die je wil veranderen in je werkende leven. Misschien overweeg je een carrièreswitch of wil je betere gewoontes aanleren. Vitaliteit-strateeg Martin Hersman oly benadrukt in een bijdrage op LinkedIn het belang van de zomerperiode om te bepalen wat voor jou belangrijk is. Voor Hermans is dat fit zijn: "Als je mentaal, emotioneel en fysiek fit bent, kun je anderen positief beïnvloeden." ☀ Gebruik jij de zomer ook voor reflectie?

    Op je 39e je 35e Touretappe winnen: Cavendish doet het. Op je 74e Europa platspelen: Springsteen doet het. Het lijkt ongelooflijk maar het kan. Een combinatie van fysieke, mentale en emotionele fitheid is de basis van duurzaam prestatievermogen. Voor iedereen! De zomervakantie staat voor velen voor de deur. Meestal is dat ook een moment voor reflectie. Je slaapt beter, eet gezonder, beweegt meer, geniet meer, je hebt meer tijd voor familie en tijd om gewoon even niks te doen. Wat neem je straks mee van vakantie? Ga je het helemaal anders doen? Ga je een B&B beginnen, een koffietent openen, Yoga leraar worden of meer aan je persoonlijke vitaliteit werken? Ik hoop het laatste. Dan kan je alle zaken die belangrijk zijn in het leven beter aan. Neem straks gewoon eens de tijd om na te denken hetgeen echt belangrijk is voor jou. Heb je de fitheid en veerkracht die je dacht te hebben, of valt het tegen? Gebruik de rust en ontspanning van de vakantie om nieuwe gewoontes te vormen die je helpen om het hele jaar door in balans te blijven. Investeer meer in jezelf, wees de motor voor je omgeving en maak van je welzijn jouw grootste prioriteit.  Zo kun je, net als Cavendish en Springsteen, op elke leeftijd topprestaties blijven leveren. Als je fit bent op mentaal, emotioneel en fysiek niveau, dan kun je anderen positief beïnvloeden. Mijn 4 favoriete citaten over fit zijn, deel ik graag: 1.Peter Attia: “bewegen is je lange termijn medicijn” 2.Naval: “Fitness is een keus.” 3.Dan Go; “Stel je bent morgen vrijgezel, waar begin je dan als eerste mee?” 4.Dr Nicolantonio: “Je kan een slecht voedingspatroon niet compenseren door training.”  En Socrates zei het 400 v C al: “Het is een schande voor een man om oud te worden, zonder de schoonheid en kracht te zien waartoe zijn lichaam in staat is. Fijne vakantie.

    • No alternative text description for this image
  • Iedereen ziet dat het niet meer goed komt, behalve de leider zelf. Managementexpert en decaan Frederik Anseel probeert in zijn column voor De Tijd antwoord te geven op de vraag waarom het zo vaak voorkomt dat mensen die leiding geven zelf niet willen of kunnen zien dat het verkeerd loopt. Anseel schrijft dat het niet altijd lukt om kritische stemmen te verzamelen. De combinatie vertrouweling en 'luis in de pels' lijkt in de praktijk lastig. "Onbewust wordt de entourage van de leider langzaam een echokamer."

    View profile for Frederik Anseel, graphic
    Frederik Anseel Frederik Anseel is an Influencer

    Dean UNSW Sydney Business School | Linkedin Top Voice Work & Careers | Columnist De Tijd | Behavioral Scientist

    Hoe komt het dat getalenteerde leiders vaak blind blijven voor de dreigende ondergang? Mijn column vandaag in De Tijd. De perikelen van De Croo, Macron en Biden zijn geen alleenstaand geval. In mijn column beschrijf ik een recente ervaring waar een CEO en zijn directe vertrouwelingen elkaar kwijtspelen. De CEO heeft behoefte aan vertrouwelingen om beslissingen af te toetsen, maar de vertrouwelingen slagen er niet in door te dringen. 🤔 Waarom komt dit zo vaak voor? 👉 Het idee dat leiders zich moeten omringen met contraire visies is zo oud als de straat, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. De psychologie van leiders is fragiel. In crisisperiodes stelt bijna elke leider: ‘You are with me or you are out’. 👉 Vertrouwelingen gaan zichzelf censureren om niet in ongenade te vallen, of verliezen het vertrouwen omdat ze te veraf staan. In beide gevallen worden ze waardeloos. Langzaam wordt de entourage van de leider een echokamer. 👉 Ik zie adviesraden en CEO’s overmoedig zeggen dat ze een evenwichtige, kritische balans hebben gevonden. Maar vooral in die overmoedige organisaties hoor je medewerkers tegen elkaar fluisteren: ‘De keizer heeft helemaal geen kleren aan.’

    Wie kon het lot van De Croo, Macron en Biden voorkomen?

    Wie kon het lot van De Croo, Macron en Biden voorkomen?

    tijd.be

  • 🌅 Hoe word je productiever in de ochtend? Ochtendmensen hebben een duidelijk voordeel in onze werkcultuur, waarin werkuren van 9 tot 17 de standaard zijn. Als avondmens kan het een uitdaging zijn om in dit ritme te passen, omdat je piekproductiviteit vaak samenvalt met het einde van de werkdag. Maar hoe kun je productiever worden in de ochtend? Hoe verander je je ritme en word je (iets meer) een ochtendmens? We zijn benieuwd naar jullie gedachten, ervaringen en tips: 🔹 Wat helpt jou om vroeg op te staan en de dag energiek te beginnen? Denk aan specifieke technieken, zoals het instellen van een vaste slaaproutine of het vermijden van schermtijd voor het slapengaan. 🔹 Heb je routines of gewoontes die jouw ochtend productiever maken? Misschien heb je een ochtendritueel dat je helpt om gefocust en gemotiveerd te blijven, zoals het maken van een to-do lijst, mediteren of sporten. 🔹 Wat zijn de voordelen die jij ervaart bij vroeg(er) opstaan? Deel de positieve veranderingen die je hebt opgemerkt, zoals meer tijd voor jezelf, een beter humeur of hogere productiviteit gedurende de dag. Praat mee! De beste reacties worden opgenomen in de volgende editie van onze nieuwsbrief. Foto: Getty Images

    • No alternative text description for this image
  • 👩🏫 Ambtenaren in Amsterdam die een overstap naar het onderwijs als leraar wel zien zitten, krijgen de garantie van de gemeente dat zij binnen twee jaar mogen terugkeren naar hun oude functie als hun nieuwe baan niet bevalt. De Gemeente Amsterdam hoopt met deze proef twijfelaars over de streep te trekken, zo schrijft Trouw. Het basisonderwijs in de hoofdstad heeft een lerarentekort van 18 procent, zo'n 800 banen. De stad probeert dit tekort op allerlei manieren te verminderen, onder meer met bonussen en hulp bij het vinden van een woning. Volgens onderwijswethouder Marjolein Moorman heeft een kwart van de kinderen in sommige wijken nu geen vaste gediplomeerde leraar. "We kunnen het ons niet permitteren deze generatie op te geven." 💬 Zou jij met een terugkeergarantie sneller zo'n stap maken?

    Ambtenaar die leraar wil worden mag binnen twee jaar terug naar de gemeente Amsterdam

    Ambtenaar die leraar wil worden mag binnen twee jaar terug naar de gemeente Amsterdam

    trouw.nl

Similar pages