'Kennis en startups genoeg, maar de innovatieketen hapert: TNO gaat zich nadrukkelijker richten op het versnellen en versterken ervan.’
TNO spin-off Nearfield Instruments haalde recent 135 miljoen op. De grootste deeptechinvestering in Nederland tot nu toe. Het is een voorbeeld van succesvolle opschaling die nog te weinig voorkomt in Nederland. Het percentage startups dat in Nederland doorgroeit naar succesvolle scaleups is veel lager dan in bijvoorbeeld de VS. Ook groeien ze minder hard. Startups genoeg, maar de keten als geheel hapert. Waar komt dit door en welke impact heeft dit op Nederland als innovatieland?
CEO Tjark Tjin-A-Tsoi ging hierover in gesprek met Bert van Dijk van Het Financieele Dagblad. Hij schetst enkele noodzakelijke voorwaarden om het innovatieklimaat te verbeteren:
✅ Nederland heeft per jaar zo’n 7 miljard private investeringen in R&D extra nodig om op 3% van het BBP te komen en zo internationaal aansluiting te vinden, niet eens bij de kopgroep, maar bij het peloton.
✅ Het is (dus) essentieel het ondernemers- en investeringsklimaat te verbeteren. O.a. door het verminderen van de regeldruk, het aanpakken van de hoge energieprijzen in Nederland, het oplossen van verschillende vormen van congestie (elektriciteitsnet, wegen, huizen, scholen, etc.) en het voorkomen van juridificering van de transitieopgaven. Maar ook het omarmen van de belangrijke rol van venture capital, private equity en hopelijk pensioenfondsen is essentieel voor het financieren en stimuleren van een goed functionerende innovatieketen. Deze rol wordt in Nederland - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Silicon Valley - sterk onderschat.
✅ Vergroot het aantal beta- en techniekstudenten. Nederland leidt Europees gezien bijna het laagste aantal beta- en techniekprofessionals op.
✅ Meer focus in het innovatiebeleid en de wijze waarop de innovatie-investeringen worden ingezet. Focus waar we goed in zijn en comparatieve voordelen hebben. Bij voorkeur inzetten op cruciale punten (control points) in internationale waardeketens. Nieuwsgierigheidsgedreven fundamentele wetenschap is in Nederland van oudsher goed vertegenwoordigd en sterk. Waar het mis gaat, is in de fase daarna: valorisatie, commercialisering, opschaling, productie, etc. Juist daar moeten we versterken, maar dat vereist een ander beleid en een bredere investering in de innovatieketen als geheel.
Lees hier het hele interview > https://lnkd.in/eiYKx3FJ
#startup #scaleup #investering #spinoff #innovatie
VNO-NCW
Techleap
FME
Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP)
Brainport Development
Twente Board
4TU.Federation