Plan International Nederland’s Post

Plan International Nederland reposted this

View organization page for Dutch Relief Alliance, graphic

4,566 followers

Ook de Dutch Relief Alliance heeft vol spanning uitgekeken naar de presentatie van de #Miljardennota. Het is geen verrassing dat er door dit kabinet wordt bezuinigd op #ontwikkelingssamenwerking – dat was al wel duidelijk uit het #hoofdlijnenakkoord en #regeerprogramma. Maar dat er het meest wordt gesneden in #humanitaire hulp (46 miljoen!), hadden we niet verwacht. Door conflicten en natuurrampen is de humanitaire nood in de wereld ongekend hoog. Naast de bekende crises in #Gaza en #Oekraïne zijn er miljoenen mensen afhankelijk van noodhulp in bijvoorbeeld #Soedan, de Democratische Republiek #Congo, #Afghanistan, #Syrië, #Somalië, #Myanmar, Zuid-Soedan en #Jemen. Mensen zijn ontheemd en op de vlucht; ze kunnen niet voor zichzelf en hun kinderen zorgen door gebrek aan voedsel, water en medicijnen. De Dutch Relief Alliance (een samenwerkingsverband van 14 Nederlandse hulporganisaties) is in deze landen om (samen met lokale organisaties) noodhulp te verlenen, mede dankzij de steun van Nederlandse overheid. We waarderen het dat we ook daar volgend jaar mee door kunnen gaan, omdat we een meerjarige financiële toezegging hebben tot 2026. Maar het gaat niet om ons en onze hulporganisaties. De bezuiniging op humanitaire hulp wordt uiteindelijk gevoeld door de meest kwetsbare mensen die lijden onder deze oorlogen en rampen. Veel van deze crises zijn niet los te zien van onze eigen welvaart, ecologische voetafdruk en geopolitieke keuzes. De Nederlandse overheid (Ministerie van Buitenlandse Zaken, Reinette Klever) heeft, samen met maatschappelijke organisaties, een lange traditie in het helpen van mensen in nood. Het draagvlak daarvoor in onze samenleving is groot. Allereerst uit solidariteit met de mannen, vrouwen en kinderen die in vreselijke omstandigheden terecht zijn gekomen. Maar ook uit welbegrepen eigenbelang. Want met het weerbaar maken van mensen en het voorkomen van nieuwe rampen dragen we bij aan een veilige en stabiele wereld voor iedereen. Nederland is daar natuurlijk niet alleen verantwoordelijk voor. Maar nu ons budget voor ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp daalt naar 0,43% van het BBP (terwijl we 0,7% hebben afgesproken) in 2027, zetten we onszelf in de internationale orde wel een beetje buitenspel. CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, Oxfam Novib, Plan International Nederland, Red een Kind, Save the Children Nederland, SOS Kinderdorpen Nederland, Stichting Vluchteling, Tearfund Nederland, Terre des Hommes Netherlands, War Child Nederland, World Vision Nederland and ZOA Danielle Hirsch, Femke Zeedijk-Raeven, Caroline van der Plas, Roelien Kamminga, Derk Boswijk, Sarah Dobbe, Don Ceder, Chris Stoffer, Mpanzu Bamenga, Marieke Koekkoek. Fotobijschrift: Op de vlucht voor de burgeroorlog in Sudan zoekt een gezin een veilige schuilplaats in Zuid-Sudan (Fotocredit: Plan International)

  • No alternative text description for this image
Ruerd Ruben

Professor-emeritus bij Wageningen University & Research

1w

Dan moet het maar via multilaterale instellingen als UNHCR, WFP, WHO en UNICEF. Noodhulp moet internationaal gecoördineerd worden,

Machiel Huizenga

Drijvende kracht achter Goedwijs Projectmanagement BV

1w

Dit kabinet ontkent de waarde van compassie en verantwoordelijkheid nemen voor je naasten, wanneer dat nodig. Benepenheid en navelstaren is troef bij dit kabinet.

Like
Reply
Daniella Gargiulo

CARE Corporate Relations | Women social and economic justice

2w

Een nog veel slechter scenario dan verwacht.. ik word er verdrietig van

See more comments

To view or add a comment, sign in

Explore topics