Direct la conținutul principal
Platforma de implicare civică
Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni

O nouă fază de implicare civică

Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni privind combaterea urii din societate i-a prezentat Comisiei Europene recomandările sale

Ce sunt grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni?

Cum funcționează grupul de dezbatere al cetățenilor?

  1. Sesiunea 1
    Generarea ideilor

    Scopul primei ședințe este de a genera idei și de a crea și reuni abordări pe care cetățenii le consideră ca fiind cele mai promițătoare în vederea unor discuții ulterioare în cadrul ședințelor de lucru.

  2. Sesiunea 2
    Revizuire și perfecționare

    Obiectivul este de a valorifica abordările convenite în cadrul primei ședințe și de a elabora primele recomandări ale cetățenilor. În urma unui proces iterativ de evaluare inter pares, cetățenii din cadrul grupului de lucru își evaluează și își îmbunătățesc reciproc activitatea, alimentând ideile cu noi contribuții. Aceasta este baza pentru elaborarea de către grupul de lucru a recomandărilor sale finale, în cadrul ședinței de închidere.

  3. Sesiunea de închidere
    Concluzii

    În cadrul ședinței de închidere, îi sunt prezentate Comisiei Europene concluziile dezbaterilor, împreună cu recomandările grupului, ca parte a pachetului care însoțește propunerile relevante.

Cum sunt selectați cetățenii?

  • Aproximativ 150 de cetățeni, selectați aleatoriu din cele 27 de state membre

  • O reprezentare a diversității UE – geografie (urbană/rurală), gen, vârstă, educație, mediu socioeconomic

  • O treime din participanți sunt tineri (16-25 de ani)

Participanții la noua generație de grupuri de dezbatere ale cetățenilor sunt selectați aleatoriu. Potențialii participanți sunt contactați prin telefon. Responsabilii cu selectarea acestora utilizează instrumente care generează aleatoriu numere de telefon valabile din rețeaua mobilă și fixă. Astfel, se poate crea un grup reprezentativ și divers. Pentru a garanta că grupurile de dezbatere reflectă, pe cât posibil, componența sociodemografică a UE, se asigură o recrutare reprezentativă.

Cifrele-țintă privind recrutarea combină date din:

  • Eurobarometru, sondajul anual de opinie publică al Uniunii Europene și
  • Eurostat, biroul de statistică al UE.

Se aplică un sistem de cote, pentru a alcătui un grup echilibrat din punctul de vedere al genului și se specifică faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani reprezintă o treime din grup. Alte caracteristici sociodemografice pe care le luăm în considerare se referă la:

  • nivelul de educație
  • zona geografică
  • ocupație.

Participanții sunt selectați proporțional cu populația statului membru de care aparțin, asigurându-se totodată o reprezentare proporțională între diferitele grupuri. Pentru țările mai mici și cu mai puțini participanți, categoriile sunt acoperite la nivel de grupuri de discuții, astfel încât să fie reprezentate și țările mai mici.

Pentru fiecare grup de discuții, se aplică un nou proces de selecție.

Alcătuirea unor grupuri de dezbatere reprezentative și diverse este un aspect esențial pentru a facilita discuții dinamice și pentru a garanta că discuțiile reflectă o gamă largă de perspective și opinii.

 

Grupuri de dezbatere anterioare

Galerie foto

  翻译: