Seuraavat säännöt koskevat henkilöä, joka joutuu työttömäksi EU:n jäsenvaltiossa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä.
Mistä etuuksia haetaan?
Henkilön on ilmoittauduttava työvoimatoimistoon ja haettava työttömyyskorvaustasiinä maassa, jossa hän on viimeksi työskennellyt, paitsi jos hän asuu jossakin muussa maassa.
Hae sosiaaliturvalaitos hakemistostamme
Jos henkilö asuu toisessa maassa
- Jos henkilö asuu toisessa EU:n jäsenvaltiossa tai Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä ja ollessaan työssä kävi asuinmaassaan päivittäin tai vähintään kerran viikossa, hänen on ilmoittauduttava asuinmaansa työvoimatoimistoon ja haettava korvausta sieltä. Näitä henkilöitä kutsutaan EU-säädöksissä rajatyöntekijöiksi. Työnhakijaksi voi lisäksi ilmoittautua myös työskentelymaan työvoimatoimistoon. Korvaukset maksaa kuitenkin aina asuinvaltio.
- Jos henkilö asuu toisessa EU:n jäsenvaltiossa tai Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä, mutta käy siellä harvemmin kuin kerran viikossa, hän voi joko palata asuinmaahansa tai jäädä viimeisimpään työskentelymaahansa ja ilmoittautua työvoimatoimistoon ja hakea korvausta maassa, jossa hän aikoo hakea työtä.Työnhakijaksi voi lisäksi ilmoittautua myös sen maan työvoimatoimistoon, joka ei maksa työttömyyskorvauksia. Tämä koskee tyypillisesti kausityöntekijöitä.
Tietoa sosiaaliturvaoikeuksista maittain
Jos henkilö on osittain työttömänä
Osittain työttömänä olevan työttömyysetuuksista vastaa aina se maa, jossa hän työskentelee.
Ulkomailla työskentelyn yhteenlaskeminen
Korvaushakemusta käsitellessään laitosten on otettava huomioon muissa EU:n jäsenvaltioissa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä kertyneet vakuutuskaudet, jos se on tarpeen etuuksien saamiseksi. Hae sosiaaliturvalaitos hakemistostamme
Etuudet haettaessa työtä ulkomailta
Henkilö, joka etsii työtä muista EU:n jäsenvaltioista, Islannista, Liechtensteinistä, Norjasta tai Sveitsistä, voi saada työttömyysetuuksia tietyin edellytyksin edelleen kolmen kuukauden ajan. Aikaa voidaan pidentää kuuteen kuukauteen. Tarkempia tietoja on Usein kysyttyä -osiossa.
Lisätietoja
Katso lisätietoja Usein kysyttyä -osiosta.
Tarvitsetko apua?
Etkö löydä tarvitsemiasi tietoja? Onko sinulla ongelma, joka pitäisi ratkaista?
Lisätietoa sosiaaliturva- ja terveydenhuolto-oikeuksistasi toisessa EU-maassa (Sinun Eurooppasi -sivusto)
Kysy asiasta Europe Direct -palvelun kautta 00800 6 7 8 9 10 11
Selvitä asia kansallisten viranomaisten kanssa Solvit-järjestelmän kautta
Pyydä oikeudellista neuvontaa Sinun Eurooppasi -neuvonnasta