Europa ta – Consiliere
Europa ta - Consiliere face parte dintr-un set de instrumente de informare și consultanță destinate cetățenilor și întreprinderilor care doresc să își cunoască mai bine drepturile care le revin în baza legislației UE. Punctul de plecare este site-ul Europa ta, care furnizează informații despre drepturile de care beneficiați în Europa. Site-ul oferă sfaturi practice persoanelor care locuiesc, studiază, muncesc, fac cumpărături sau călătoresc în alte țări din UE, precum și companiilor care își desfășoară activitatea în cel puțin două state membre. Portalul „Europa ta” este principala sursă de informații pe aceste teme.
Dacă nu găsiți răspunsul la întrebarea dvs. pe site, contactați serviciul „Europa ta – Consiliere” făcând clic pe butonul „Solicitați sprijin și consiliere” (în secțiunea „Cetățeni”) sau „Ajutor” (în secțiunea „Întreprinderi”), situat în partea de jos a fiecărei pagini de pe site-ul „Europa ta”.
Ce este și cum lucrează serviciul „Europa ta - Consiliere”?
„Europa ta – Consiliere” este un serviciu al UE care oferă consultanță publicului, în acest moment prin intermediul unei echipe de consilieri juridici ai Serviciului European pentru Acțiune Cetățenească (ECAS), partener contractual al Comisiei Europene. Serviciul dispune de o echipă de 65 de avocați independenți care își desfășoară activitatea în toate limbile oficiale ale UE și cunosc atât legislația europeană, cât și legislațiile tuturor țărilor UE. Aceștia
- vă oferă consiliere gratuită și personalizată în limba dumneavoastră, în termen de o săptămână
- clarifică legislația europeană aplicabilă în cazul dumneavoastră
- vă explică ce trebuie să faceți pentru a vă exercita drepturile pe care vi le conferă legislația UE.
Serviciul „Europa ta - Consiliere” există de peste 25 de ani și a oferit consultanță personalizată în mai mult de 360 000 de cazuri.
Serviciul „Europa ta - Consiliere” colaborează îndeaproape cu SOLVIT, rețea care își propune să soluționeze problemele pe care le întâmpină cetățenii sau companiile în relațiile cu autorități din alte țări, atunci când acestea par să nu aplice corect legislația UE.
Dacă, după ce v-am analizat solicitarea, considerăm că aveți nevoie de ajutor suplimentar pentru a vă rezolva problema cu administrația națională în cauză, vom transfera cazul către SOLVIT și vă vom informa în consecință.
Serviciul „Europa ta - Consiliere” răspunde la întrebările adresate de…
- cetățeni provenind din Uniunea Europeană, Norvegia, Islanda sau Liechtenstein
- cetățeni din afara UE – dacă aceștia fac parte din familia unui cetățean european sau a unui rezident într-o țară a UE
- întreprinderi cu sediul în UE
- servicii europene/naționale de informare și consultanță, care acționează în numele cetățenilor.
Răspunde la întrebări despre…
- o situație reală (nu ipotetică) – poate fi vorba și despre o simplă intenție de a vă stabili în alt stat membru
- drepturile de care beneficiați în statele membre, conform legislației europene.
Domenii frecvente de interes
- drepturile de care beneficiați când călătoriți, locuiți, munciți, studiați sau vă petreceți anii de pensie în altă țară a UE
- drepturile consumatorilor în UE.
Ce nu putem face
- nu putem oferi sfaturi cu privire la aspecte reglementate exclusiv de legislația națională (ne ocupăm numai de aspecte care țin de legislația UE)
- nu putem oferi consiliere juridică aprofundată sau analiză de documente și nu organizăm întrevederi cu solicitanții
- nu ne putem substitui avocaților și nu oferim reprezentare juridică
- nu putem susține un caz în numele dumneavoastră și nu luăm măsuri de punere în aplicare împotriva companiilor sau autorităților.
Răspundem la majoritatea întrebărilor care ne sunt adresate
dar unele dintre acestea nu intră în sfera de competență a serviciului „Europa ta - Consiliere”. Din această categorie fac parte:
- cererile simple de informații care pot fi găsite pe internet sau întrebările despre politicile UE
- întrebările care fac trimitere doar la legislația națională (nu la legislația UE)
- întrebările privind obținerea de subvenții sau finanțare în baza unor programe europene
- întrebările formulate de organizații comerciale cu scop lucrativ (de exemplu cabinete de avocatură), care acționează în numele clienților.
Declinarea responsabilității
Sfaturile și informațiile primite ca răspuns la întrebările adresate serviciului „Europa ta - Consiliere” sunt oferite de experți independenți contractați de ECAS.
Aceștia fac tot posibilul pentru a se asigura că informațiile oferite sunt corecte, dar nu își asumă responsabilitatea juridică pentru eventualele erori, neclarități sau omisiuni.
Comisia Europeană facilitează serviciul, dar nu își asumă nicio responsabilitate pentru informațiile sau consultanța furnizată de acest serviciu.
Consultanța oferită nu reflectă, în mod necesar, opinia diverselor departamente ale Comisiei Europene și nu obligă în niciun fel această instituție.
Declarație de confidențialitate
Când trimiteți o întrebare, vi se cere să furnizați date cu caracter personal. Acestea sunt prelucrate în conformitate cu politica descrisă la secțiunea „Declarație de confidențialitate” (PDF).