🥼 Tiedeuutisia Tampereelta! 🥼
Aamulehti julkaisi tänään haastatteluni juuri julkaistusta tutkimusartikkelistani, joka on tehty Tampere Universityn Centre of Excellence in Body-on-Chip Research-konsortiossa.
Kiitos Vesa Vanhalakka ja Toni Repo erinomaisesta lehtiartikkelista ja -kuvista tutkimustyömme uutisoinnissa!
Linkki Aamulehden juttuun tästä 👇 : https://lnkd.in/dZD6PCMq
🧬 Mitä ovat siis kudossirut?
Ne ovat eläviä soluja ja mikrovalmistusteknologiaa yhdistäviä laitteita, joilla tutkitaan esimerkiksi erilaisia ihmisen kantasoluista kasvatettuja eläviä kudoksia.
🧬 Mitä kudossiruilla tehdään?
Kudossirujen avulla sairauksista voidaan saada uutta tietoa ja kehittää uusia hoitoja. Tulevaisuudessa siruilla voidaan esimerkiksi testata lääkeaineita ja etsiä juuri tietylle potilaalle parhaiten sopiva lääke.
🧬 Mitä hyötyä kudossiruista on?
Kudossiruteknologian on arvioitu vähentävän jopa neljänneksen lääkekehitysprosessin kokonaiskuluja (https://lnkd.in/dUuYWgqt). Sirujen avulla voidaan myös vähentää tehtävien eläinkokeiden määrää.
🧬 Mitä teemme Tampereen yliopistolla kudossiruihin liittyen?
Tässä työssä kehitimme monitieteellisellä tiimillämme kaksikerroksisen kudossirun, joka mahdollistaa monen eri solutyypin kasvattamisen kontrolloidusti, mutta kuitenkin mahdollistaen täyden vuorovaikutuksen kerrosten välillä. Erilaisia pieniä ''huoneita'' rakentamalla pystymme tuottamaan soluille kudoksenkaltaisen ympäristön, joka tukee solun luontaista toimintaa.
💡Kudossirut ovat uusi monitieteellinen taidonnäyte, joiden potentiaali tutkimuksessa, lääketeollisuudessa ja tulevaisuuden terveydenhuollossa on ja tulee olemaan merkittävä.
Kiitos poikkitieteellinen kirjoittajatiimimme Elina Mesiä, Ella Lampela, Joose Kreutzer, Jorma Vihinen, Kaisa Tornberg, Hanna Vuorenpää, Susanna Miettinen, Pasi Kallio ja Antti-Juhana Mäki! 🙏