Bossems Brandrood rundvlees: een uitdagend product
Nieuwe markten aanboren, nieuwe producten of diensten ontwikkelen of allebei tegelijk. Kansen in de markt zien en daarop inspelen: ik (Dennis Rerink) krijg er energie van. Sinds heel wat jaren doe ik dat samen met Annette vanuit Erfgoed Bossem, mijn ouderlijk boerenbedrijf. Voor onze onderneming hebben we een heel eigen visie ontwikkeld gebaseerd op regeneratieve duurzaamheid en het kringloopprincipe.
Een onmisbaar bedrijfsonderdeel is de natuur-inclusieve zoogkoeienhouderij, waarbij het vlees van het Oudhollandse Brandrode Rund een belangrijke bijdrage levert aan de biodiversiteit. Een waarde die niet direct in geld is uit te drukken, maar toch zeker waardevol is. En dan komt het… nu zijn we een product aan het vermarkten, waar de kansen niet voor het oprapen liggen. Tenminste, ze zijn er wel maar er gaat eerst een stuk bewustwording aan vooraf. De eindgebruiker is zoekende: wil ik vlees eten, welk vlees wil ik eten en wat maakt eigenlijk het verschil? Als je als consument een goed beeld wilt vormen valt dat niet mee. In de online wereld zijn het echte verhaal van boer en slager op de achtergrond verdwenen of verworden tot marketingtrucs. Je moet de wil hebben om het echte verhaal te weten en daar vervolgens naar te handelen. Een gedragsverandering, een ontwikkeling die boer en consument alleen samen kunnen bewerkstelligen. Dat is een heel andere verkoop: moeilijker, uitdagender en in mijn ogen alleen mogelijk met een product waarin je heilig gelooft en waar je tijd in kunt en wilt steken.
En dat willen wij. Het vlees van het Brandrode Rund, de natuurlijke manier van houden, de mooie bijdrage die de koeien leveren aan natuurbehoud en de gezondheid van mensen: het is het voor ons dubbel en dwars waard. Maar tussen willen en kunnen gaapt soms een groot gat. We zijn daarom intens dankbaar dat we kunnen boeren, zoals we boeren met dank aan de mensen die op onze boerderij komen eten, slapen en recreëren. Zij maken de boerderij van dichtbij mee, zij luisteren naar ons verhaal en zij komen vaak als ambassadeur van mooi en (h)eerlijk rundvlees weer terug. Zo werken de verschillende bedrijfsonderdelen ook complementair aan elkaar zoals in de kringloop en dat is zo gaaf om mee te maken. Voor iedereen die hier met een tas vol vlees vertrekt of in onze webwinkel shopt: loeiveel dank! Samen maken we de verandering mogelijk.
Van bodem tot bord
En wat is dat dan in onze ogen: eerlijk rundvlees? Dat gaat over transparantie van bodem tot bord. Wij ervoor om onze Brandroden in familiekuddes te houden, minimaal negen maanden per jaar buiten, circulair zonder gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen of preventieve antibiotica. Het slachtproces gebeurt per dier, rustig en respectvol. Dat levert smaakvol vlees op met een oorspronkelijke structuur en fijne malsheid, zonder rommel erin. Puur natuur.