Innovatie is geen luxe, maar bittere noodzaak. Veel conflicten draaien om vernieuwing. Altijd al. Wie zich het snelst aanpast en de kracht van innovatie het best benut, wint het gevecht. Het is de sleutel tot succes in een steeds gevaarlijkere wereld.
Die sleutel hebben ondernemers, kennisinstellingen en overheden in handen. Zij vormen de Gouden Driehoek waarin het Ministerie van Defensie nog veel meer wil investeren. We willen onze tegenstanders een stap vóór blijven. Met onze partners in de NAVO willen we hen afschrikken door voorbereid te zijn op het conflict.
Daarom investeert dit kabinet fors in de krijgsmacht: nóg eens 2,4 miljard extra, oplopend naar een totaal van 24 miljard euro per jaar. Onderdeel van dat pakket is 1 miljard euro voor industrie en innovatie. Geld om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, nieuwe technieken, nieuwe vormen van digitalisering. Startup, maar het is ook tijd voor scale-up: het verhogen van de productiecapaciteit.
Samen met de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en het Ministerie van Economische Zaken richt Defensie nog dit jaar het SecFund op, het Security Fund. Een fonds met een startkapitaal van 100 miljoen om innovaties die zowel de krijgsmacht als de samenleving dienen, een boost te geven: de ontbrekende schakel voor financiering van innovatieve bedrijven.
Het is een win-win: militair en economisch. Goed voor onze veiligheid, maar ook voor inkomsten, meer werk en banen, en goed voor de regio.
Vandaag is de 12e editie van Innovation in Defence. En om het bot te zeggen: we hebben niet de luxe nog eens tien jaar te blijven worstelen. Laten we samen versnellen, opschalen en groter worden!
Ik wil FRONT bedanken voor de organisatie vandaag, evenals S&T en de Koninklijke Militaire Academie. Van buiten Defensie dank ik TNO, MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) & Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum voor hun grote bijdrage vandaag.
Goed om alle stands met producten en nieuwe concepten uitgestald te zien. En ook alles wat ik níet kan zien, maar wat wel aanwezig is bij de bestuurders, ondernemers, onderzoekers en collega’s hier - de ideeën, contacten, kennis en ervaring.