De deelname van mensen met een beperking aan sport en bewegen blijft nog steeds schrikbarend achter (zie cijfers in de visual). Gisteren ondertekende ik, op uitnodiging van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daarom met overtuiging namens Stichting Special Heroes Nederland 4 pledges die nastreven dat sport en bewegen voor mensen met een beperking in 2030 vanzelfsprekend is.
Een van de pledges richt zich op verbetering van bekende, nog steeds belemmerende, randvoorwaarden rond vervoer, beschikbaarheid en betaalbaarheid van hulpmiddelen en fysieke toegankelijkheid van sportaanbieders.
Tegelijkertijd zien wij in ons werk dagelijks bij honderden kinderen en volwassenen met een beperking dat er een fundamentele voorwaarde ontbreekt om de sport- en beweegambitie te realiseren, nog voordat ze tegen de bekende randvoorwaarden aanlopen. Namelijk de kans om laagdrempelig en in een veilige omgeving kennis te maken met verschillende vormen van sport en bewegen.
Deze kennismaking is essentieel voor veel mensen met een beperking om de stap naar sport en bewegen te kunnen nemen. Het voorziet in de behoefte om een beeld te vormen van persoonlijke (fysieke) mogelijkheden, voorkeuren en talenten. Het voedt zelfvertrouwen en zelfinzicht dat nodig is om de stap naar een sportaanbieder te maken en de drempel over te gaan om vervoer en hulpmiddelen te organiseren.
Als stichting bieden wij deze kennismaking dagelijks in een omgeving waar veel mensen met een beperking samenkomen: het Gespecialiseerd Onderwijs en Revalidatie- en Zorginstellingen. Hier beleven onze ''Special Heroes'' in hun eigen vertrouwde omgeving in de school of instelling gedurende meerdere weken in het jaar kennismakingslessen sport en bewegen met verschillende sportaanbieders uit de regio.
Als die stap gezet is kantelt het schaakbord: de vereniging komt niet meer naar school of instelling maar leerlingen en cliënten zetten de stap naar vereniging of sportaanbieder. Om deze ervaring positief te laten zijn voor zowel sporter als sportaanbieder, zorgen we ervoor dat het kader goed getraind is en weet hoe om te gaan met deze (potentiële) nieuwe leden. Met en zonder pledge ontstaat op deze manier een sterke infrastructuur van scholen, zorginstellingen en sportaanbieders die duurzaam de brug slaat tussen sport en onderwijs enerzijds, en sport en zorg anderzijds. Er ontstaat reden tot samenwerking, vanuit een gedeelde ambitie.
Er is al een paar honderd bruggen gebouwd, maar ook nog veel bruggen te gaan. Bruggen die zorgen dat de toeleiding van mensen met een beperking naar de sportaanbieders nog meer op gang komt en er meer en vaker op de deur van de sportaanbieder wordt geklopt.
Wij bouwen op deze manier vol energie verder aan een hogere sport- en beweegdeelname van mensen met een beperking. Bouwt u met ons mee Vincent Karremans? De deur staat open om met eigen ogen te komen ervaren hoe wij als vanzelfsprekend bijdragen aan de mooie ambitie van het sportakkoord!