Gedragsverandering als volgende stap in de emancipatie en positie van vrouwen.
Afgelopen donderdag heeft Mariëtte Hamer een toespraak gehouden op het lustrumcongres van de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann (Dutch Association for Women and Law). Dit jaar bestaan zij 20 jaar. Een waardevol momentum om stil te staan bij de vooruitgang die is geboekt als het gaat om de juridische gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen en de uitdagingen waar we nu voor staan.
“Ik heb vrij snel in mijn carrière geleerd dat er méér nodig is en op meerdere fronten om die gelijkwaardigheid ook daadwerkelijk gerealiseerd te krijgen,” aldus Mariette in de inleiding van haar speech.
Mariette benadrukte het belang van veiligheid en gelijke kansen voor iedereen en wat hiervoor nodig is. “Het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag vraagt om een gezamenlijke inspanning, niet alleen binnen de juridische kaders, maar ook in onze maatschappelijke normen. Structurele vooruitgang ontstaat pas wanneer we als samenleving bewuster zijn van onze onderlinge verhoudingen. Als we stereotiepe beelden en ingesleten patronen in de omgang met elkaar durven aankijken en doorbreken. Als we ook in gedrag machtsongelijkheid tegengaan en gaan handelen vanuit respect”.
“Het creëren van die cultuur van wederzijds respect en veiligheid is een verantwoordelijkheid die we allemaal dragen. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is geen probleem of strijd van vrouwen alleen. We merken bij steeds meer mannen die kwetsbaar durven te zijn en reflecteren dat ze het echt wel anders willen voor hun vriendinnen, collega’s, dochters en zussen, maar daarbij ook angst, twijfel en verwarring ervaren. Ook die onzekerheid is onderdeel van een diep ingesleten patroon, dat kwetsbaarheid niet samen gaat met ‘stoer’ zijn. Dit maakt het lastig om je uit te spreken t.o.v. andere mannen of de groep. Toch zien we dit steeds meer gebeuren en dat geeft hoop. We moeten met elkaar in gesprek blijven, door de angst en het ongemak heen, écht naar elkaar luisteren.”
De toespraak bracht ons terug naar de allereerste aflevering van onze podcast ‘Alles op Tafel’, waarin Mariette samen met Sahil Amar Aissa,Evi Hanssen en Lotte F.M. Houwink ten Cate in gesprek ging over juridische gelijkwaardigheid op papier versus daadwerkelijke gelijkwaardigheid in gedrag. Een aflevering die Evi aftrapte met een rake brief aan haar twee zonen:
''Mijn lieve stoere zonen van 12 en 14 jaar, onze mannen van de toekomst,
Jullie zitten nu op een erg moeilijke leeftijd. Aardig zijn, opkomen voor mensen die kwetsbaar zijn, wordt bij pubers soms keihard afgestraft. Stoer zijn wordt beloond. En precies daar hebben jullie het zelfs soms ook moeilijk mee.
Zal ik lief zijn of stoer? Wel jongens, jullie kunnen beide zijn…''
De moeite waard om te beluisteren: https://lnkd.in/dzHnZKrr