Normale content

NASA GIF toont de buitengewone kracht van de Webb-telescoop

"Het tilt de sluier op."
NASA GIF toont de buitengewone kracht van de Webb-telescoop

We kunnen nu het (voorheen) onzienbare zien. NASA tweette een GIF waarin het nieuwe beeld van de James Webb Space Telescope van de Carinanevel - een turbulent gebied van stof en gas waar nieuwe sterren worden geboren op zo'n 7.500 lichtjaar van de aarde - wordt vergeleken met een beeld dat is gemaakt door de legendarische, meer dan 30 jaar oude Hubble Space Telescope. De vergelijking onderstreept hoe het krachtige Webb-observatorium door eens ondoordringbare kosmische nevels kan turen.

"Wanneer je in staat bent om door het stof heen te turen, kun je nog meer sterren onthullen", twitterde de ruimtevaartorganisatie op maandag.

LEES OOK: NASA verklaart schade na botsing James Webb-telescoop met meteoriet

Zoals de GIF laat zien, onthult Webbs recente beeld van de Carinanevel een overvloed aan nieuwe sterren en meer details van de dikke, wervelende wolken van het gebied.

Innovatie in ruimteobservatie

Webb dankt veel van zijn ongekende kijkvermogen aan de manier waarop hij in de kosmos kijkt. In tegenstelling tot de Hubble, die vooral het voor ons zichtbare licht bekijkt, is Webb vooral een infraroodtelescoop, wat betekent dat hij licht in het infraroodspectrum bekijkt (op aarde kunnen we infrarood licht als warmte voelen). Hierdoor kan het instrument veel meer van het heelal zien. Infrarood heeft langere golflengten dan zichtbaar licht, zodat de lichtgolven efficiënter door kosmische wolken glippen; het licht botst niet zo vaak op en wordt verstrooid door deze dicht opeengepakte deeltjes. Uiteindelijk kan het infrarode zicht van Webb doordringen tot plaatsen waar de Hubble niet kan komen.

LEES OOK: De 18 handigste gratis iPhone-apps, volgens Reddit

"Het tilt de sluier op," vertelde Jean Creighton, een astronoom en de directeur van het Manfred Olson Planetarium aan de Universiteit van Wisconsin-Milwaukee, vorig jaar aan Mashable.

De Webb-telescoop is eerder deze maand aan zijn wetenschappelijke missie begonnen. Astronomen verwachten ook dat het observatorium enkele van de vroegste sterrenstelsels zal onthullen die ooit zijn ontstaan (relatief kort na de oerknal), en ongekende inzichten zal onthullen in de buitenaardse atmosferen van verre planeten buiten ons zonnestelsel (exoplaneten).

Je kunt de eerste beelden van de Webb-telescoop bekijken in dit Mashable-verhaal.

  翻译: