Normale content

Webb-telescoop legt levendige botsing van sterrenstelsels vast op nieuwe foto

Het zogenoemde 'Cartwheel Galaxy' is spectaculair om te zien.
Webb-telescoop legt levendige botsing van sterrenstelsels vast op nieuwe foto

Ondanks de enorme ruimte in de ruimte botst en schuift kosmisch materiaal nog steeds tegen andere hemellichamen aan, zonder dat er verkeersagenten in de lucht zijn om roekeloze bestuurders te temmen.

De James Webb Space Telescope, het krachtige observatorium dat in een baan om de zon draait op ongeveer 1 miljoen mijl van de aarde, heeft het kijken naar botsingen in de ruimte een stuk gemakkelijker gemaakt. Hij heeft onlangs de nasleep van een catastrofale botsing op camera vastgelegd. Het onderwerp, bekend als de Cartwheel Galaxy, laat zien wat er gebeurde nadat een kleiner sterrenstelsel een groot spiraalvormig sterrenstelsel, vergelijkbaar met de Melkweg, doorboorde. De schokgolven van de botsing hebben gas en stof omhoog getrapt en nieuwe stervormingshaarden doen ontbranden.

LEES OOK: Geen zorgen, de brokstukken van China's grootste raket zijn opgebrand in de ruimte

Andere telescopen, zoals de Hubble-telescoop, hebben het karrewiel, dat zich op ongeveer 500 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Beeldhouwer bevindt, al eerder bestudeerd om meer te weten te komen over de botsing die het stelsel in miljarden jaren een nieuwe vorm heeft gegeven. Maar een groot deel van de structuur van het melkwegstelsel is aan astronomen ontgaan omdat het aan het zicht onttrokken is gebleven. NASA, de Europese ruimtevaartorganisatie en de Canadese ruimtevaartorganisatie gebruiken de nieuwe foto, die dinsdag is vrijgegeven, om opnieuw de kracht van hun nieuwe telescoop te demonstreren.

Cartwheel Galaxy

Webb, die door voorheen ondoordringbare ruimtemirk heen kan kijken, heeft de forensische analyse van de Cartwheel Galaxy op een hoger plan gebracht. Astronomen zeggen dat ze nu babysterren aan de buitenranden kunnen zien, nieuwe details van het superzware zwarte gat in het centrum, en twee kleinere begeleidende sterrenstelsels, samen met een diep canvas van verre sterrenstelsels op sterrenstelsels op sterrenstelsels.

Het karrewiel heeft twee concentrische ringen - een ongewone galactische vorm die in het heelal voorkomt. In het heldere centrum van het sterrenstelsel bevindt zich een zwart gat, omgeven door dicht gas en heet stof. In de meest brandende gebieden bevinden zich oudere sterren, terwijl de buitenste rand, die zich over 440 miljoen jaar uitstrekt, wemelt van jonge sterren en explosieve supernova's.

"Als deze [buitenste] ring uitzet, stort hij zich in het omringende gas en zet hij stervorming in gang."

"Als deze [buitenste] ring uitzet," aldus het Space Telescope Science Institute in Baltimore, "stort hij zich in het omringende gas en brengt hij stervorming op gang."

None
Astronomers are also learning more about what makes up the dust in the galaxy with images from Webb's mid-infrared instrument.

Infrarood info

De bijna-infrarood cameragegevens van de telescoop zijn weergegeven in blauw, oranje en geel. De blauwe stippen zijn individuele sterren of groepen van sterrenkwekerijen. Deze camera toont ook de contrasterende gladde oude stergebieden en de klonterige nieuwe stergebieden.

LEES OOK: Ruimteafval gevonden op Australische boerderijen vermoedelijk van SpaceX

Astronomen komen ook meer te weten over de samenstelling van het stof in het melkwegstelsel met beelden van Webb's mid-infrarood instrument. De roodgekleurde gegevens laten gebieden zien die boordevol koolwaterstoffen, siliciumdioxide (vergelijkbaar met dat op aarde) en andere verbindingen zitten. Deze chemicaliën vormen een raamwerk van spiraalvormige wielspaken.

Wetenschappers zeggen dat, hoewel de Hubble-foto van vier jaar geleden de "spaken" ook vastlegde, de foto van Webb er aanzienlijk meer detail in laat zien.

  翻译: