Normale content

NASA maakt prachtige beelden van de maan in een baan om de aarde; volg de livestream van de  Artemis I-missie

Scènes uit de ruimtevaart
NASA maakt prachtige beelden van de maan in een baan om de aarde; volg de livestream van de  Artemis I-missie

NASA's nieuwe ruimteschip heeft een uniek kijkje vanuit de ruimte.

De Orion-capsule zonder bemanning - die momenteel bezig is met haar eerste testvlucht - heeft op 28 november beelden uitgezonden van de maan die in een baan om de aarde draait. Orion zelf draait ook rond de maan, terwijl NASA de capaciteiten van het toestel test in een cruciale missie, Artemis I genaamd. Deze keer zijn drie mannequins aan boord, maar als de expeditie succesvol blijkt, kunnen astronauten al in 2024 met Orion vliegen.

LEES OOK: De eerste foto's van de James Webb-telescoop uitgelegd

Orion is nieuwe positie

De huidige baan van het ruimteschip rond de maan, de zogenaamde verre retrogradebaan, brengt Orion in de positie om de aarde en haar satelliet vanuit een zeldzaam gezichtspunt te bekijken. In deze baan vliegt het ruimtevaartuig ongeveer 40.000 mijl boven het maanoppervlak, waardoor het soms "terug kan kijken" naar onze natuurlijke satelliet en verder.

NASA's Orion ruimtevaartuig met de maan en de aarde op de achtergrond.

Orion zendt een livestream uit van de Artemis I-missie, die je kan bekijken via deze link van NASA. (Soms beweegt de maan echter tussen de aarde en het ruimtevaartuig, waardoor de kosmische livestreaming tijdelijk wordt onderbroken).

Artemis is NASA's missie om een permanente aanwezigheid op het onherbergzame maanoppervlak te vestigen. NASA en commerciële bedrijven kunnen daar op een dag waterijs oogsten om te overleven en brandstof te maken, wat een diepere verkenning van de ruimte mogelijk maakt.

Terugreis naar aarde

In de komende dagen zal Orion zijn huidige baan verlaten en de terugreis te beginnen. Als de capsule haar missie voltooit en veilig een extreme duikvlucht van 5000 graden Fahrenheit door de atmosfeer van de aarde overleeft op 11 december, vliegen toekomstige astronauten meemet de volgende missie, Artemis II. De Artemis II zou al in 2024 kunnen plaatsvinden. Tegen 2025 (maar waarschijnlijk later omdat deze missies vaak worden uitgesteld) kunnen astronauten dan weer voet op de maan zetten.

  翻译: