Normale content

Ruimteschip neemt foto van ver sterrenstelsel: onze dubbelganger gespot?

Dit sterrenstelsel lijkt verdacht veel op die van ons...
Ruimteschip neemt foto van ver sterrenstelsel: onze dubbelganger gespot? Credit: ESA / Euclid / Euclid Consortium / NASA // Image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay) / G. Anselmi

Een ruimtetelescoop heeft een dubbelganger van ons sterrenstelsel gevonden. En het ligt maar een kleine 30 miljoen lichtjaar van ons vandaan.

Het schitterende object is een spiraalvormig sterrenstelsel met de naam GC 6744. Het Euclid-vaartuig van de European Space Agency - dat in 2023 gelanceerd werd en een 1,2 meter brede telescoop heeft - heeft een nieuwe foto van dit sterrenstelsel kunnen maken.

Lees ook: NASA ruimteschip filmt vortex tijdens vlucht door de atmosfeer van de zon

Dubbelganger

“Dit sterrenstelsel wordt vaak een dubbelganger van ons eigen Melkwegstelsel genoemd vanwege hun overeenkomsten,” merkte de space agency op.

Het beeld van De Euclid laat duidelijk de spiraalarmen van het sterrenstelsel zien, die een essentiële rol spelen bij de stervorming. De mega grote armen bewegen (geleidelijk) en comprimeren gas om zo sterren te laten vormen. De meeste stervorming vindt plaats in de armen, aldus ESA.

Credit: ESA / Euclid / Euclid Consortium / NASA // Image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay) / G. Anselmi

In de Melkweg liggen onze zon en ons zonnestelsel ver van het galactische centrum op een van de armen. “We leven in de suburbs van ons sterrenstelsel,” legt NASA uit.

s Nachts, als het helemaal donker is, kan je terugkijken op een deel van de Melkweg: Een band van licht strekt zich uit over de hemel. We kijken met de rand naar de centrale schijf van ons melkwegstelsel.

Lees ook: Wetenschappers onderzoeken diepzee rond Paaseiland: het wemelt van vreemde dieren

Grote broer

Hoewel NASA NGC 6744 het sterrenstelsel dat het meest op die van ons lijkt in het lokale heelal, is het volgens NASA tegelijkertijd ook onze “grote broer”. Het is 175.000 lichtjaar in doorsnee, terwijl de Melkweg zo'n 100.000 lichtjaar in doorsnee is (een lichtjaar is bijna 9,5 biljoen kilometer). Ons sterrenstelsel is misschien kleiner, maar bevat nog steeds triljoenen aan exoplaneten.

"Dark matter"

Dit Euclid-beeld - en andere beelden die zijn vrijgegeven door ESA - vereisen enorm veel detail omdat de wetenschappers van de missie een ongrijpbaar, maar wel aanwezig, doel onderzoeken: "dark matter". Astronomen weten dat "dark matter" bestaat, omdat het de zwaartekracht beïnvloedt van de objecten die we kunnen zien, maar ze weten niet wat het is. “Dit is misschien een verrassing, maar we weten niet waar het grootste deel van het universum van gemaakt is,” verteld NASA.

Astronomen vermoeden dat maar liefst 95 procent van het universum bestaat uit "dark matter" en energie. Om dit beter te begrijpen, moeten kosmische onderzoekers de precieze “vormen, afstanden en bewegingen van miljarden sterrenstelsels tot 10 miljard lichtjaar” observeren, aldus ESA.

En we zijn pas net begonnen...

Lees ook: Wetenschappers zoomen in op ver zonnestelsel: het wemelt van het water

  翻译: