Normale content

China is op de maan geland: dit is hoe het eruit zag

De space race van de 21e eeuw is in volle gang
China is op de maan geland: dit is hoe het eruit zag Credit: China National Space Administration / CCTV

De space race van de 21e eeuw is in volle gang.

China heeft aangekondigd dat het voor de tweede keer een onbemand ruimtevaartuig op de verre kant van de maan heeft laten landen. De Chang'e-6 lunar probe van het land landde op 2 juni in het South Pole-Aitken Basin, het grootste inslagbekken op de maan. De China National Space Administration landde al eerder op de maan in 2019 en heeft ambitieuze plannen om in 2030 mensen op de maan te zetten. (NASA is nog steeds de enige die mensen op de maan heeft laten landen).

Lees ook: (Star Wars) Ruimteschip gespot? Dit UFO-object is neergestort op aarde

De landing

China's ruimtevaartorganisatie heeft beelden vrijgegeven van de onlangs succesvolle landing, die je kunt zien in de onderstaande video van de door de overheid gefinancierde China Central Television, of CCTV. De beelden starten aan het begin van de korte video, tussen 7 en 45 seconden. De versnelde beelden laten zien hoe het ruimteschip 100 meter boven het oppervlak zweefde, waar het autonoom lasers gebruikte om maanobstakels (zoals rotsen of kuilen) te spotten, voordat het uiteindelijk afdaalde naar het oppervlak.

De landing was nog maar het begin van de maanmissie. Nu wil China robotisch monsters verzamelen en terugsturen naar de Aarde.

"hoge risico's en grote obstakels"

“De Chang'e-6 missie is de eerste sample- and return missie van de verre kant van de maan,” zei de Chinese National Space Administration in een verklaring. “Het gaat om veel technische innovaties, hoge risico's en grote obstakels om te overtreffen.”

Na het plaatsen van zonnepanelen zal het vaartuig boren en robotarmen gebruiken om stenen en materialen te verzamelen. Dan zal een opstijgvoertuig, dat momenteel bovenop de lander zit, van de maan af lanceren en deze kostbare monsters naar een wachtende orbiter in de ruimte brengen. Uiteindelijk zullen de monsters in een beschermde capsule terugkeren naar de aarde - vergelijkbaar met China's succesvolle terugkeer van maanstenen in 2020.

Niet alleen China heeft ambities

China is niet de enige die in 2024 robotisch op de maan wil landen - hoewel zijn landing wel de meest succesvolle lijkt te zijn. In januari landde het Japan's SLIM spacecraft op zijn hoofd, al maakte het wel een ongekende precisielanding (tot op 10 meter van zijn doel). De volgende maand brak een grotendeels door NASA gefinancierde missie een been tijdens een landing en kwam het op zijn kant terecht. Deze gebeurtenissen laten zien hoe moeilijk het blijft om op de maan te landen - een wereld zonder atmosfeer om een ruimteschip af te remmen en zonder GPS-geleiding om te helpen bij een gecontroleerde afdaling.

NASA heeft echter meer dan een halve eeuw geleden zes bemande missies met succes op de maan uitgevoerd. En het is de bedoeling om dit snel weer opnieuw te doen. De Artemis 3 missie van de ruimtevaartorganisatie staat momenteel gepland om in september 2026 te landen. Astronauten zullen naar de zuidpool van de maan gaan, waar wetenschappers vermoeden dat er water wordt bewaard in oude, schaduwachtige kraters.

Lees ook: James Webb-telescoop ziet mogelijk bewijs van de eerste sterren ooit

Topics: Science, Moon, Space, nasa
  翻译: