Det tok tid før strømmen kom til Stavanger for første gang i 1909. Kraftbehovet til industrien økte, og særlig gjaldt det hermetikkindustrien. Det skulle ta ti år fra første diskusjonsrunde til strømmen kom fram via Mosvatnet transformatorstasjon, som fortsatt eksisterer i dag.
Fortsatt er strømnettet avgjørende for å få verdiskapning og arbeidsplasser, og mange møtte opp da Statnett SF og Lnett inviterte til dialogmøte om områdeplaner for Sør-Rogaland. I områdeplanene gjøres det vurdering av alder og tilstand på sentrale anlegg i regionen, analysert framtidig behov og ut fra det vurdert behov for tiltak i regionalnettet hos Lnett og transmisjonsnettet hos Statnett. Lnett har inndelt Sør-Rogaland i ti områdestudier hvor det lages langsiktig plan for hvordan regionalnettet i det enkelte området bør være i framtiden.
I dette arbeidet er det kartlagt mulige tiltak for å kunne holde anlegg i drift utover teknisk levetid. Dette er viktig siden regionalnettet i stor grad er bygget på samme tid på 1950-70-tallet og dermed har behov for fornyelse samtidig. Eksempelvis vil 40 prosent av stasjonene ha utlevd sin tekniske levetid i 2026. Ved å gjøre tiltak i stasjonene, eksempelvis bytte anleggsdeler, kan stasjonen stå flere år før det må bygges helt ny stasjon.
Både Lnett og Statnett opplever at leverandørmarkedet er ekstremt stramt og til dels ikke fungerende på dette nettnivået, og da betyr levetids-forlengende tiltak mye.
Sist dialogmøte ble holdt for vel halvannet år siden. Den gang var det godt med ledig kapasitet i strømnettet inn til Sør-Rogaland. Dette har endret seg helt etter at flere store kunder har søkt om tilknytning, og nå fått reservert eller er satt i kø etter å ha blitt vurdert etter gitte modenhetskriterier. Lnett sin største kunde i dag er på 20 MW (effekt). Kunder som har søkt om tilknytning siste året har søkt om både 50 MW, 100 MW og mer.
Det er nå reservert 800 MW, og 560 MW er i kø etter å ha blitt vurdert som modne prosjekter. I tillegg er det dialog om ytterligere tilknytning for 670 MW som foreløpig ikke er vurdert som modne. Det er bevegelse i disse tallene og de kan endre seg framover.
Selv om det er «fullt» for de aller største kundene over 5 MW, så er det holdt av kapasitet til økning i vanlig forbruk som boliger, butikker, kontorbygg, tjenestetilbud med mer.
I noen områder av regionen, deriblant Stavanger Nord, Randaberg og deler av Ryfylke, så er det svært utfordrende å knytte til mer forbruk fram til strømnettet i området er fornyet. Det er pågående prosjekter for å løse flaskehalser i regionalnettet slik at kunder kan få den strømmen de har behov for. I disse områdene er behov for økt kapasitet en faktor som gjør at fornyelse av strømnettet må prioriteres, i tillegg til alder på anleggene.
#samfunnsutvikling #strømnettet #forsyningssikkerhet
Trond Winther, Christine Birkeland