Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet

Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet

Utbildning

Forskning och utbildning inom socialt arbete.

Om oss

Välkommen till Institutionen för socialt arbetes sida på LinkedIn! Vi är en del av Samhällsvetenskapliga fakulteten vid vid Göteborgs universitet. Här får du ta del av den senaste forskningen, utbildning och tips för dig som vill spetsa din kompetens inom socialt arbete.

Webbplats
https://www.gu.se/socialtarbete
Bransch
Utbildning
Företagsstorlek
51–200 anställda
Huvudkontor
Göteborg
Typ
Utbildningsinstitution

Adresser

Anställda på Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet

Uppdateringar

  • Hur kan man som socialarbetare tänka kring det komplexa ämnet gangstarapp? Många socialarbetare arbetar strategiskt med att plocka bort viss rap med vissa budskap, till exempel under under rehabilitering av en individ med gängkriminella erfarenheter, eftersom man vet att behandlingen annars kan försenas eller försinkas. Det är inte första gången i musikhistorien som både musiken och texterna glorifierar en viss livsstil. Men är förbud lösningen? 📻 Oavsett om du hänger i hängmattan eller fortfarande arbetar så kanske det finns tid för att lyssna in och höja kompetensen inför hösten? Lyssna på senaste avsnittet från Göteborgs universitet podd Med kriminella hälsningar om "Gangstarappen - en hiphopens diskbänksrealism?". Avsnittet gästas av den göteborgska hiphoplegenden Enver Ramirez. Lyssna på 👉 Spotify: https://lnkd.in/dU87J7dH 👉 Apple Podcasts: https://lnkd.in/dxmX-bRq eller andra ställen där poddar finns.

    • Avsnitt 9 av podden Med kriminella hälsningar vid Göteborgs universitet. Forskaren Annelie de Cabo sitter med armarna i kors på fåtöljens armstöd med forskaren Kristina Alstam sittande i, med hakan aktivt lutande på vänsterarmen som tar stöd på det andra armstödet. Bakgrunden är blå där citat från podden syns: "Musik reflekterar sin bakgrund och sitt samhälle. Den stora frågan är inte hur vi ska förbjuda, utan varför? Det är frågorna som driver utvecklingen framåt. Inte nödvändigtvis svaren."
  • Dags att anmäla dig till höstens konferens! 🗨 "Jag tror att nyckel till en mer evidensbaserad praktik är ett stärkt samarbete mellan forskare och praktiker. Jag hoppas här få till mig nya perspektiv och utbyta tankar och idéer." säger Rasmus Johansson, utvecklingsledare vid Göteborgs Stad vid Stadenövergripande Kunskapsstöd och utveckling, som är anmäld till årets konferens.  📅 Socialtjänstforum är en två-dagars-konferens i Göteborg den 21-22 november med målet att skapa dialog mellan forskare och socialtjänstens viktiga samhällsaktörer som socialarbetare, socialchefer, kommunpolitiker och andra intressenter. Arrangeras tillsammans med Göteborgsregionen, Forte, Centralförbundet För Socialt Arbete och Göteborgs universitet. Gör som Rasmus och anmäl dig innan den 25 september!

    Innehållet är inte tillgängligt här

    Få tillgång till det här innehållet och mycket mer i LinkedIns app

  • Välkommen till oss i höst! 👏 Antagningsbeskedet är här. Vi välkomnar nu 160 nya socionomstudenter till höstterminen. Glöm inte att svara senast den 19 juli för att få behålla din plats. Söktrycket är högt, hela 4 041 personer har sökt till programmet för studier i höst. En ökning med nästan 500 sökande än föregående hösttermin. Socionomprogrammet toppar listan av populära program att söka till vid Göteborgs universitet. Vi ser fram emot att träffa dig som ny student och framtida socionom. Vi ses i september! 🍁

  • ALMEDALEN 2024: Alternativa metoder behövs för att jobba med gängrelaterat våld. – Seminariet gav en tydlig indikation på att vår forskning om socialt arbete i vålds- och konfliktdrabbade samhällen är på rätt väg. Tillsammans med övriga deltagare fann vi en samsyn om att det behövs alternativa metoder, områdesstärkande insatser, ekonomiska resurser och större plats i debatten för de med erfarenheter av konfliktområden, säger forskarna Linnéa Österman och Annelie de Cabo Y Moreda som deltog i Almedalsveckan med seminariet “Almedalen 2024: Bortom segregation och fattigdom – vilka är skälen till gängkriminalitet?”. Annelie de Cabo Y Moreda, som är socionom och lektor i socialt arbete, tillsammans med kriminologen Linnéa Österman, båda vid Göteborgs universitet, bidrog med expertis och forskning kring ämnet. 🗨 Varför är det viktigt att prata om skälen till gängkriminalitet? – Det är viktigt att alternativa ingångar och insatser som inte fått så mycket uppmärksamhet i detta problemområde lyfts. Då de kan bidra till att rusta socialt arbete för att jobba med konsekvenserna av gängrelaterat våld i konfliktdrabbade områden. 🗨 Som forskare, vad ser ni är vägen framåt för att jobba med konsekvenserna av gängrelaterat våld?   – Den riktning som kriminalpolitiken drivs i för stunden – mot mer repressiva och individualistiska lösningar – har mycket svagt stöd i forskningen. Vi tycker att det är viktigt att lyfta forskning som fokuserar på sociala och strukturella perspektiv. Exempelvis samverkansprojektet ”Sluta Fred”, där vi som projektledare har som mål att utveckla och implementera reparativa cirklar, vilket handlar om att prioritera det omgivande samhället och anhöriga i konfliktdrabbade områden och miljöer. – Genusperspektivet är även viktigt att uppmärksamma. För att motarbeta framställningar och tolkningar av kvinnor och tjejers kriminalitet och involvering i gäng inte baseras på stereotypisering av kvinnor och kvinnlighet. 🗨 Vad vill ni skicka med till de som jobbar med frågorna? – Det finna mycket kompetens som behöver tas till vara på, inom civilsamhället, socialtjänst och andra aktörer, som jobbar lokalt med dessa frågor. Det är viktigt att denna samlade kompetens får gehör i den samtida kriminalpolitiska debatten. Bild: Forte. Annelie de Cabo Y Moreda till vänster, Linnea Österman till höger.

    • Forskaren Annelie de Cabo står på scenen tillsammans med kollegan Linnéa Österman under Almedalsveckan. Anneli står till vänster och Linnéa till höger, båda med headset på och redo att börja sin del av seminariet.
  • Hur kan skolan och vägen in i arbetslivet fungera bättre för fler unga? Den frågan ställer sig forskarna Annelie De Cabo Y Moreda och Linnéa Österman, Göteborgs universitet, tillsammans med professorn Alexandru Panican vid Örebro universitet, Carin Götblad, polismästare på Polisen, Anders Bolund, utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå) och Magnus Jägerskog, generalsekreterare BRIS, i Almedalen idag. 📅 Klockan 14:15 sänder samtalet digitalt via Forte hemsida. Sändningen spelas in och kommer att publiceras på webbsidan. Lyssna live eller delta på plats i Visby, seminariet är i rum Sävesalen på Gotlands museum. 📝 Samhället möter just nu en historisk utmaning med gängrelaterad kriminalitet. Socialtjänsten och civilsamhället spelar här en avgörande roll - men är de tillräckligt rustade? Och hur kan skolan och vägen in i arbetslivet fungera bättre för fler unga? 14 000 personer är aktiva i kriminella nätverk och ytterligare 48 000 kopplas till gängen, enligt polisen. 5 400 av dem är under 18 år. De repressiva åtgärder som hittills vidtagits på politisk och rättslig nivå har haft begränsad effekt. Detta gör det både angeläget och brådskande för hela samhället att ta sig an dessa personer. En del är att utveckla och rusta socialtjänsten, som har i uppdrag att förebygga brottslighet. Välfärdssystemen har också en central roll i utformningen av vårt samhälle: hjälper de eller stjälper de i vår strävan att ge ungdomar en trygg väg ut i vuxenlivet? Vi har två viktiga välfärdssystem som inte fungerar som önskat sedan 1990-talet: utbildningssystemet som genererar och arbetsmarknadspolitiken som reproducerar ungdomsarbetslöshet. Hur kan skolan och vägen in i arbetslivet fungera bättre för fler unga? 🔗Lyssna live hos forte.se i länken.

    Almedalen 2024: Bortom segregation och fattigdom: Vilka är skälen till gängkriminalitet? - Forte

    Almedalen 2024: Bortom segregation och fattigdom: Vilka är skälen till gängkriminalitet? - Forte

    https://forte.se

  • Wow! Vilka dagar vi haft! Tack alla som deltagit på vår internationella konferens NASSW/FORSA 2024 om socialt arbete som frigörande praktik i veckan! 🎈 Konferensen i siffror: 👥 381 registrerade deltagare från 🗺️ 19 länder 💬 3 internationella huvudtalare 🧑🏫 70 olika sidospår med föreläsningar, workshops och synopsis utifrån 🔎 7 fokusområden, alla med temat ”Det socialt arbete som frigörande praktik: Tillsammans skapa vi vägar mot social rättvisa”. 👏 1 000 tack för alla samtal, skratt, dans och viktiga dialoger! Under dagarna har vi skapat nya vänskaper, nätverk och samarbeten. Det har varit tre fantastiska dagar! Genom att mötas har vi kunnat stärka varandra, vår profession, frigjort och förstärkt rörelsen för social förändring.   📆 Nästa internationella FORSA/NASSW konferens blir i Danmark om två år, vi ses 2026!   Konferensen arrangeras av Förbundet för forskning i socialt arbete (FORSA) och Nordic association for schools of social work (NASSW), som tillsammans med oss på Göteborgs universitet, med stöd av Centralförbundet För Socialt Arbete och Forte. Ett extra tack till våra huvudtalare Ilse Julkunen, Vishanthie Sewpaul och Göran Thernborn. Samt tack till bandet Balkan Bagpack för festlig konferensmiddag på Kooperativet i Lindholmen! 👏👏👏👏👏👏👏 Wow! What a couple of days we have had! Thank you to everyone who attended our NASSW/FORSA 2024 International Conference this week!   The conference in numbers: • 381 registered attendees from • 19 countries • 3 international keynote speakers • 70 different tracks of presentations, workshops and synopses based on  • 7 focus areas, all under the theme "Social Work as Emancipatory Practice: Creating Pathways towards Social Justice". • 1 000 thanks for all the conversations, laughter, dancing and important dialogues!   Over the days we have made new friendships, networks and collaborations. They were amazing three days! By coming together we have been able to strengthen each other, our profession, liberate and strengthen the movement for social change.   The next FORSA/NASSW International Conference will be in Denmark in two years time, see you in 2026!   The conference is organised by FORSA and NASSW, together with us, with support from CSA and Forte. Special thanks to our keynote speakers Ilse Julkunen, Vishanthie Sewpaul and Göran Thernborn. And thanks to the band Balkan Bagpack for the festive conference dinner at Kooperativet in Lindholmen!

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
      +15
  • Hur trygg är spårvagnsresan? 🚋 Jörgen Lundälv, forskare vid Göteborgs universitet, berättar vad som behöver beaktas för full tillgänglighet. – Det räcker inte att bara ha tillgängliga spårvagnar. Varje länk i kedjan är viktig. I den tvärvetenskapliga forskningssatsningen undersöker forskare hinder som personer med rörelsehinder möter i kollektivtrafiken. Studien är ett samarbete mellan akademin och funktionsrättsrörelsen.

    Att övervinna hinder: ny studie belyser utmaningarna med tillgänglig kollektivtrafik

    Att övervinna hinder: ny studie belyser utmaningarna med tillgänglig kollektivtrafik

    Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet på LinkedIn

  • "Säg till dem att de ska ha bra löneanspråk, det gynnar dem i hela karriären!" I förra veckan hälsade socialarbetaren Bettan Byvald 140 nyblivna socionomer välkomna ut på fältet. Under sitt tal skickar hon med tre tips till socionomstudenternas framtida yrkesliv: 1) Kom ihåg att lyssna. Vi har två öron och en mun. Genom att lyssna kommer många svar. 👂 2) Ta rygg på en kollega. Hitta en kollega med samma värderingar som kan stötta dig under vägen. 👥 3) Välj en bra chef. Och glöm inte en bra lön! 📈 Tack Bettan för tal och medverkan under studietiden! Vi passar också på att gratta till den kungliga riddarorden ”Riddare av första klassen" som hon tilldelades i fredags för sitt mångåriga betydande arbete inom socialt arbete. Grattis! 🥳

  • Examenstider! 👩🎓 📜 Välkomna framtida kollegor! I förra veckan hade vi avslutningsceremoni för socionomprogrammet. Ett stort grattis alla nyblivna socionomer, bra jobbat! 🎓 Studenterna Shaylin Zare och Linnéa Alexanderdotter höll tal, tillsammans med socialarbetaren Bettan Byvald, prefekt Torun Österberg och lektorn Björn Jonsson. Liveband med folkmusikgruppen Jaerv.

    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
    • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
      +13
  • 🎉 Ettårsjubileum för podden "Med kriminella hälsningar" 🎉 Nu fyller vår podd "Med kriminella hälsningar" ett år! – Vi vill att podden ska leda till fortsatt samtal och tankar om vad forskningen faktiskt säger om dagens politik, aktuella händelser och hur det påverkar de som jobbar med frågorna såväl som de som blir föremål för insatserna, säger Kristina Alstam (till höger). – Det är viktigt att väcka tankar och känslor, och då är det bra att garva lite emellanåt också, säger Annelie de Cabo (till vänster). Podden, ledd av forskarduon Kristina Alstam och Annelie de Cabo, har snabbt blivit en favorit bland både akademiker och praktiker inom socialt arbete. Har du lyssnat än? Vilket är favoritavsnittet hittills?

    Med kriminella hälsningar: Ett år av insikter, skratt och samhällsdebatt

    Med kriminella hälsningar: Ett år av insikter, skratt och samhällsdebatt

    Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet på LinkedIn

Liknande sidor