Evitarea fraudei prin utilizarea site-urilor web criptate în Safari pe Mac
Atunci când vizitați o pagină web criptată, de exemplu pentru banking online, Safari verifică dacă certificatul site-ului web este legitim. Dacă nu este legitim, Safari afișează un mesaj de avertizare.
Site-urile web criptate maschează datele pe care le schimbați cu ele, astfel încât doar dvs. și ele le cunosc. Este important să utilizați site-uri web criptate, pentru ca nimeni să nu vă intercepteze comunicațiile.
Determinarea criptării unui site web
În aplicația Safari de pe Mac, căutați o pictogramă de criptare în câmpul de căutare inteligentă. O pictogramă de criptare indică faptul că site-ul web utilizează protocolul HTTPS, are un certificat de identitate digitală și criptează informații. Pentru a vizualiza certificatul site-ului web, faceți clic pe pictogramă.
Pictograma gri în formă de lacăt indică un certificat standard.
Important: Dacă un site web nu are o pictogramă de criptare, în câmpul inteligent de căutare apare cuvântul “Nesecurizat”. Nu introduceți informații personale sau financiare pe o pagină web care nu este criptată. Este posibil ca site-ul web pe care îl vizitați să nu fie site-ul web dorit, iar informațiile pe care le introduceți să fie vulnerabile la furt. În schimb, întoarceți-vă la pagina de login și căutați un link către o altă versiune a site-ului care este criptată (de exemplu, „Utilizează site-ul nostru securizat”). Dacă este disponibil, utilizați-l, chiar dacă nu vă așteptați să vizualizați sau să furnizați informații private.
Răspunsul la avertismentul privind un certificat
Faceți clic pe Afișează certificatul, apoi revizuiți conținutul certificatului.
Dacă un certificat include un mesaj că certificatul nu este de încredere sau a fost semnat de un emitent care nu este de încredere sau numele și organizația nu sunt identice cu proprietarul site-ului web, faceți clic pe Renunță.
Dacă alegeți să accesați site-ul web, verificați adresa în bara de instrumente Safari pentru a confirma că este corectă. Unele site-uri web frauduloase imită adresele site-urilor web de încredere modificând una sau două litere din adresa site-ului web. Certificatul este stocat pe computerul dvs. Puteți modifica configurările de încredere ale certificatului ulterior, utilizând portchei Acces.
Contactați proprietarul sau administratorul site-ului web și întrebați de ce site-ul lor duce la un avertisment privind un certificat. De exemplu, este posibil ca acestea să spună că site-ul este accesibil numai în cadrul organizației dvs., astfel încât are un certificat auto-semnat (unul nefurnizat de o autoritate de certificare). Trebuie să decideți dacă aveți încredere în site oricum sau dacă renunțați să îl vizitați.
Răspunsul la avertismentul privind un site web fraudulos
În aplicația Safari de pe Mac, dacă Safari afișează un avertisment privind un site web fraudulos, rău intenționat sau cu potențial dăunător, nu accesați site-ul web.
De asemenea, Safari vă poate avertiza cu privire la site-urile web periculoase, care au fost raportate ca înșelătoare, rău intenționate sau dăunătoare. Dacă apare o avertizare, este recomandat să nu accesați site-ul web.
Site-urile web înșelătoare ar putea încerca să vă păcălească să instalați software periculos ce vă poate afecta computerul, v-ar putea redirecționa pe alte site-uri web sau v-ar putea fura informațiile personale (cum ar fi numele de utilizatori și parolele). Multe site-uri web pretind că sunt firme reale sau agenții guvernamentale, de ex. banca dvs., furnizorul dvs. de servicii de e-mail, sau ANAF-ul.