Unity, yeni ücret politikası için özür diledi ve 'değişikliğe gidileceğini' söyledi

Unity 'birkaç gün içinde' detayları paylaşacakmış.

Unity, yeni ücret politikası için özür diledi ve 'değişikliğe gidileceğini' söyledi

Unity, geçtiğimiz hafta duyurduğu "çalışma zamanı ücret politikasının" neden olduğu "karmaşa ve endişe" için özür diledi ve bu politikada "değişikliklere gideceğini" duyurdu.

Unity Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, şirket içinden ve dışından birçok kişiyle görüştüğünü ve tartışmalı politikada değişikliğe gitmeyi planladığını söyledi. Bu değişikliklerin içeriğine dair herhangi bir ayrıntı paylaşmazken, "birkaç gün içinde" başka bir güncelleme geleceğinin de sözünü verdi.

"Sizleri duyduk. Salı günü açıkladığımız çalışma zamanı ücret politikasının yarattığı karışıklık ve endişe için özür dileriz. Sizi dinliyoruz, ekip üyelerimizle, topluluğumuzla, müşterilerimizle ve iş ortaklarımızla konuşuyoruz ve politikada değişiklikler yapacağız. Birkaç gün içinde bir güncelleme paylaşacağız. Dürüst ve eleştirel geri bildirimleriniz için teşekkür ederiz."

Unity Çalışma Zamanı Ücret Politikası (Unity Runtime Fee Policy) 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek ve 200 binden fazla yüklemesi olan tüm oyunlar için yükleme başına 0,20 dolar ücret talep edecek. Günümüzde yükleme teriminin tam anlamı ile tanımlanması biraz zor olduğu için durumdan ötürü genel bir şüphe oluştu. Örneğin, geliştiriciler oyunlarını yükleyen, kaldıran ve yeniden yükleyenlerden birden fazla yükleme için ücret alacaklar mı? Aylık ücretten sonra tüketiciden herhangi bir ücret alınmasa da Xbox Game Pass veya PlayStation Plus yüklemeleri sayılacak mı?

Unity açıklık getirmeye çalışıyor

Unity yaptığı açıklama ile 1 Ocak'tan itibaren tüm cihazlarda yalnızca "net yeni yüklemeleri" sayacağını ve geliştiricilerin yeniden yüklemeler, botnet ve benzeri yollarla yapılan "hileli" yüklemeler, deneme sürümü, web ve akış oyunları ve hayır işleriyle ilgili yüklemeler için ücret ödemeyeceğini söyledi. Unity ayrıca "müşterilerin yüzde 90'ının bu değişiklikten etkilenmeyeceğini" iddia ediyor.

Geliştiriciler ise bu değişiklikleri ve açıklamaları hoş karşılamazken, Rust 2 geliştiricisi Facepunch Studios da dahil olmak üzere dünya çapında birçok ekip oyunlarını artık Unity'de yapmayacaklarını açıkladı. Massive Monster gibi diğer geliştiriciler ise bu değişikliklerin hayata geçmesi halinde Unity yapımı Cult of the Lamb oyununu 1 Ocak itibari ile silmekle tehdit etti.

Tepkiler o kadar şiddetlendi ki, San Francisco ve Austin'deki Unity ofisleri ölüm tehdidi nedeniyle kapanmak zorunda kaldı.

Konu ile ilgili daha fazla detaya sahip olmak istiyorsanız, yeni yükleme ücretlerinin oyun geliştiricileri arasında neden büyük tepkilere yol açtığına göz atabilirsiniz.


Adam Bankhurst, IGN'de haber yazarı. Burçin Aygün Türkçeleştirdi.

Yazının Konusu

unity

Llamasoft
  • Platform
  • PC