*
Ana içeriğe atla

Elon Musk yapay zekâ şirketi xAI'ı tanıttı; amaç 'evrenin gerçek doğasını anlamak'

Her masada var (!)
Elon Musk yapay zekâ şirketi xAI'ı tanıttı; amaç 'evrenin gerçek doğasını anlamak'

Artık resmileşti: Elon Musk yapay zekâ işine giriyor.

Musk'ın yapay zeka girişiminin resmi web sitesi x.AI adresinde yayına girdi. Ayrıca yeni kurulan şirkette çalışanlara @xAI ve ortaklık rozeti ile bir Twitter hesabı açıldı. Musk daha sonra kendi kişisel Twitter profilinin biyografisini @xAI olarak değiştirerek bir anlamda haberi doğruladı ve ardından, “Gerçeği anlamak için @xAI'ın kurulduğunu duyuruyorum” şeklinde bir tweet attı.

Amacı 'evrenin gerçek doğasını anlamak'

Web sitesindeki açıklamada “Bugün xAI'ın kuruluşunu duyuruyoruz. xAI’ın amacı evrenin gerçek doğasını anlamak” ifadeleri yer alıyor.

Ayrıca xAI ekibinin bir parçası olarak (Musk'ın kendisi de dahil olmak üzere) 12 üye listeleniyor. xAI daha önce OpenAI, DeepMind, Google Research, Microsoft Research ve Tesla gibi diğer yapay zekâ şirketleriyle çalışmış kişileri bünyesinde barındırıyor.

Nvidia'da yapay zekâ araştırmacısı olan Jim Fan kadro için ‘yıldızlardan oluşan bir kurucu ekip’ yorumunu yaptı.

xAI ana sayfasında ayrıca dinleyicilerin ekip üyelerine soru sorabileceği bir Twitter Space etkinliği duyurusu var. Sesli sohbetin 14 Temmuz Cuma günü yapılması planlanıyor.

Kartal gözlü Twitter kullanıcıları dün Musk'ın şirket lansmanıyla ilgili bir ipucu verdiğini fark etmiş olabilir

Musk, Tesla'nın kamuflaj benzeri bir tasarıma sahip Cybertruck'ının bir fotoğrafıyla birlikte ‘Neredeyse görünmez’ diye tweet attı. Fotoğrafın arka planında bir binanın penceresinde ‘xAI’ yazısı görülüyor.

Musk'ın yapay zekâ alanına gireceğine dair haberler geçtiğimiz birkaç ay boyunca gündeme gelmişti. Twitter'ın sahibi ve hem SpaceX hem de Tesla'nın CEO'su, özellikle OpenAI'ın popüler sohbet robotu ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden sonra yapay zekâ teknolojisi hakkında görüşlerini sık sık paylaşmıştı.

Musk ChatGPT'ye kullanıcılara ‘politik olarak doğru’ sonuçlar verdiği için karşı çıkmıştı. Şubat ayında, eskiden Google DeepMind'da kıdemli yapay zekâ araştırmacısı olan Igor Babuschkin, Musk'ın yapay zekâ üzerinde birlikte çalışma konusunda kendisine temas kurduğunu açıklamıştı. Babyschkin, 12 xAI ekip üyesinden biri olarak dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında Musk'ın X.AI Corp. adlı bir yapay zekâ projesiyle yola devam ettiği yönünde haberler basına yansımıştı. Financial Times, Musk'ın yoğun veri eğitimi çalışmalarına başlamak için binlerce güçlü Nvidia GPU işlemcisi satın aldığını aktarmıştı.

xAI web sitesi çok fazla bilgi içermemekle birlikte, ilginç bir şekilde (ve ismine rağmen) xAI'ın Musk'ın X Corp'unun bir parçası olmadığını vurguluyor.

“X Corp'tan ayrı bir şirketiz ancak hedefimize doğru ilerlemek için X (Twitter), Tesla ve diğer şirketlerle yakın işbirliği içinde çalışacağız” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, mühendis ve araştırmacılara şirkette çalışmak üzere başvuru çağrısında bulunuluyor.

xAI, Musk'ın sahibi olduğu ve yönettiği Tesla, Twitter, SpaceX, Neuralink ve Boring Company gibi uzun bir şirketler listesine katılıyor. Bilhassa Tesla hissedarları bu habere pek sevinmiş (!) olmalı.


Matt Binder, Mashable'da muhabir.

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Mashable'da Popüler

  翻译: