Total War: Warhammer III - Recenzija

Solidno iskustvo za većinu fanova na kome ipak ima još da se radi

Total War: Warhammer 3 recenzija - Total War: Warhammer III

Total War Warhammer 3 kao finalno poglavlje ove sage o borbi u svetu Warhammera mi je od samog starta predstavljalo problem za recenziju. Kao prvo zato što je u pitanju kraj jedne velike priče koja se prostirala na dva veoma velika kontinenta i gde su se prvi i drugi deo savršeno inkorporiraili u jednu neraskidivu celinu. Sada kada je kraj trilogije tu, vreme je da se svode računi koji mogu biti daleko dramatičniji od kafanskih posle veoma razuzdane noći. Sagledano u gro planu, ova igra je masivna. Sa svojih 8 kampanja gde možete iskusiti neke od najkontroverznijih rasa koje ni sam GW ne želi da dotakne, do PvE partija koje su masivne i nadasve u nekim momentima opterećujuće. Suvi stratezi će uživati u ovome ali gomila problema tehničke prirode sprečiće većinu igrača da ovaj naslov dožive na pravi način.

Zaveštanje koja ova igra nosi sa sobom definitivno je podiglo očekivanja fanova koji su se svim silama trudili da ovu franšizu ožive dodatno sa modovima i sa dodatnim poglavljima koja su se u zadnjih par godina pokazala sjajnim. Da zanemarimo bezobrazluk developera koji izbacuju na kašičicu određene sadržaje kojih je trebalo biti u igri bez pogovora. Khm khm Blood for the Blood God i slične egzibicije. Da ne spominjem da je user made mod ispao bolje od zvaničnog „krvavog dodatka“. Dok ovaj naslov možete igrati bez problema i da niste upoznati ni sa pričom ni sa svetom i zaveštanjem koji sa sobom nosi, Total War Warhammer 3 zaista je najbolji kada ste odigrali prethodna dva dela.

Zamislite prošlo je 8 godina od kada je prvi deo izašao i pomerio granice onoga što je Warhammer predstavljao većem delu publike koja nije volela masivne bitke na tabli ili koje je cena samog ulaska u hobi odbila pri samom prelasku praga neke radnje koja je imala pakovanja ovih figura u svom asortimanu. Nažalost potpuni potencijal ova igra će doživeti kada izađe Mortal Empires update koji će spojiti sve 3 igre u jednu prelepu celinu i pružiti fanovima nebrojene sate zabave. Mislim sa ovakvom trilogijom možete slobodno otići u penziju i doživeti da vam deca porastu dok ne završite sve kampanje i ne isprobate sve moguće kombinacije bitaka sa svim rasama. Veoma impresivan poduhvat doduše sa nebrojeno mana kojima ćemo se pozabaviti malo kasnije.

Dosta vremena je ovde uloženo u šminku i paleta boja je toliko raznolika da će vam se oči donekle pržiti od intenziteta

Novopridošlice će zbog prologa i solidnog objašnjenja svih mehanika imati priliku da se lepo ugnezde u ovaj svet i da osete atmosferu svega što je dostupno i da možda približe sebi magiju koju je GW gradio ove silne godine. Ako nikada niste bili dobri u stonim igrama ovde možete možda na najbolji način da dočarate sebi kako bi bilo kada bi se odigrala partija Warhammera na dobro dizajniranom terenu. Naravno dosta vremena je ovde uloženo u šminku i paleta boja je toliko raznolika da će vam se oči donekle pržiti od intenziteta svega što vas bombarduje sa vašeg IPS panela. Zašto spominjem IPS panel? Imao sam priliku da vidim kako izgleda kada se ova igra pokreće na mašini sa TN panelom i zaista boje su toliko intenzivne da je prava greota ne odigrati ovo na malo kvalitetnijem monitoru. Na stranu što je skaliranje rezolucije u endžinu kriminalno i što je kvalitet nekih modela blago upitan o čemu ćemo pričati kasnije.

Kampanja počinje sa princom Jurijem koji pripada carstvu pod imenom Kišljev - Warhammer verzija steampunk napredne carske Rusije. Juri je zbog teških prilika u carstvu bio prisiljen da se sa svojom družinom otisne na sever i da nađe njihovog boga-medveda (Ursun) koji je prestao da odgovara na molitve naroda i vlastelina. Prolog vodi Jurija kroz nekoliko velikih bitaka koje su predstavljale svojevrsni test vere. Nažalost zbog svoje želje postaće meta igre Haos bogova i jednog visoko rangiranog demona Be'Lakora. Dalje ne bih da vam otkrivam. Iako je veteranima WH sveta scenario veoma poznat, ostalima će ovaj plot twist biti veoma zanimljiv.

Kampanja definitivno prelazi u overdrive kako prolazi vreme naročito zbog toga što aspolutno nemate predaha zbog svih warp oluja koje se otvaraju na mapi.

Druga frakcija posle Kišljeva je Kataj tj. Kinezi dok Ogrovi i sile haosa su definitivno dobar dodatak i imaćete priliku da posmatrate igru iz njihove perspektive. Demon Prinčevi, konjice i veliki HQ demoni imaju impozantnu pojavu na mapi. Svi oni žele iz nekog specifičnog razloga da nađu Ursuna. Ogrovsko carstvo je ovde specijalna poslastica jer imaju najbolji razlog zbog kog žele Ursuna a to je bogat obrok koji će im trajati vekovima. Ogrovi nikada nisu razočarali.

Frozen 3 izgleda vrh!

Kampanja definitivno prelazi u overdrive kako prolazi vreme naročito zbog toga što aspolutno nemate predaha zbog svih warp oluja koje se otvaraju na mapi. Morate birati kako ćete uspeti da stignete na četiri različite strane ali neke druge stvari će vam kvariti imerziju do te granice da ćete isključiti kompletan kompjuter a ne samo igru u razočarenju. Pored bitaka koje se dešavaju na dosta lepo dizajniranim mapama (gde morate trpeti izražene padove frejm rejta ako nemate mašinu od 3000 evra sa današnjim cenama), imaćete periode diplomatskih odnosa koji na prvi pogled izgledaju nadrealno zbog odnosa koji su skoro nemogući između frakcija ako se oslonimo na lore.

Diplomatija na kraju ima svojih prednosti i možete se osloniti na nju ako želite da izbegnete neke veće sukobe na mapi. Interfejs je doživeo overhaul pa ćete se lakše snaći ali i dalje je to veoma siromašno u odnosu na prethodne igre iz Total War franšize. Da ne ulazim u detalje, veterani će i dalje biti nezadovoljni dok će novi igrači biti oduševljenim quality of life promenama. Kada se pokrene bitka, definitivno postoje neke prednosti koje je Creative Assembly uveo u igru a to su razni vizuelni indikatori pomoću kojih ćete lakše pratiti dešavanja na mapi. Meni najbitnija opcija je bila sa 3 mala slova Z (ZZZ) kada vam jedinica na bojnom polju nije aktivna. U svom krkljancu koji nekada nastane, vrlo lako možete prevideti jedinicu koja je neaktivna.

Siege misije koje su bile dosta lošije su sada prerađene kompletno dobro usmerene tako da su dosta zanimljivije ali sve je to problematično kada vizuelni prikaz počne žestoko da koči i ne možete da uživate na pravi način.

Totalni rat u multiplejeru!

Proširena multiplejer komponenta sada uključuje 8 igrača koji mogu simultano da prave ršum na mapi, ali problem nastaje što igra nije uvrštena u Mortal Empires i postoje problemi kada želite da nađete ostale igrače koji su dovoljno voljni da posvete vreme jednom meču koji se može otegnuti dobrano u noć. Podseća dosta na stare Total War igre ali u današnjem svetu kada ljudi koji su navikli na ovaj žanr su osobe sa stalnim zaposlenjem i dosta drugih obaveza sve predstavlja jedan napor koji je definitivno sladak ali nekada teško dostižan. Nadam se da će se trend nastaviti i da će Creative Assembly sebe staviti na pravi put sa koga su delimično odlutali a o tome ću pričati sada.

Napred junaci!

Da se stavi na stranu što je kampanja sasvim dobra i što je za ljubitelje Warhammera poslastica ali tehnički problemi kojih ova igra ima u izobilju su tako očigledni na danu izlaska da sam ja iskreno ostao zapanjen. Izlazak ovog naslova me je gorko podsetio na Rome Total War i Total War Atilla koji su izašli skoro pa nedovršeni. Nažalost i ovde je to slučaj jer se primećuje ogoljenost određenih delova sadržaja i sveopšti utisak je da je Total War: Warhammer 3 izašao barem tri meseca pre vremena.

Nedostatak sadržaja koji je verovatno planski izbačen zbog naknadnog valjanja fanovima kao preskupi DLC i OČAJNA optimizacija koja je već neko vreme glavni problem ovog programerskog tima. Mada, prvi i drugi deo su izašli veoma solidno optimizovani i mogli su da se igraju bez većih problema day one, ovde se ponavlja priča iz Total War-a gde sve izgleda kao neka solidna beta koja će tek u narednim mesecima dobiti svoje pravo lice. Kao što je jedan moj prijatelj koji je veteran ovog serijala rekao „Nikada nemoj kupovati modernije Total War igre dok ne izađe sve i dok ne krene da se prodaje po bagatelnim cenama“.

Nije dovoljno ispečeno ipak...

Iz svega viđenog definitivno se taj trend nastavlja i očigledno SEGA ne želi da prestane sa tom "tradicijom". Veoma sam iznenađen time iako je skoro postala pa praksa da igre izlaze poluzavršene. Iako postoji sekcija known issues u glavnom meniju, tu velike pomoći nema osim da nabavite neku skuplju grafičku kartu poput onih za koje se prodaju organi i da uživate adekvatno u grafičkom prikazu. Da ne spominjem da prethodna dva dela u dosta segmenata izgledaju bolje nego Total War: Warhammer 3.

Zaista čudna situacija i nadam se da će u sledećim mesecima stići par zakrpa koje će popraviti opšti utisak, a da ne spominjem Mortal Empires patch bez koga ceo serijal donekle nema smisla.


Igru za recenziju poslala nam je SEGA preko distributera Iris Mega, što nije uticalo na našu ocenu. Pročitajte sve detalje o tome kako ocenjujemo igre.

Za

  • Još Warhammera!
  • Sve Haos rase
  • Pojednostavljeno praćenje jedinica u masovnim bitkama

Protiv

  • Donekle osiromašeno iskustvo
  • Neuobičajeno visoka hardverska zahtevnost
  • Nedostatak Mortal Empires zakrpe

Zaključak

Prikladan završetak sage i pojednostavljene mehanike su ovde donele napredak u kvalitetu igranja za novopridošlice. Ambiciozne bitke i frenetična dešavanja na mapi pomalo kvare iskustvo jer morate obraćati pažnju na milion elemenata koji nemaju suštinski značaj za prelazak misije, ili su koncipirani tako da posle iscrpljujućih bitaka više nemate ni želje ni volje da nastavite. Sa druge strane hardverska zahtevnost prosto „jede“ mašine koje pripadaju srednje visokoj klasi. Dok sve igre igram bez problema na visokim podešavanjima sa 2K rezolucijom, ovde je fps konstantno u padu sa očitim problemima kada treba da se renderuje veći broj jedinica. Sve ovo deluje nekako traljavo i nedovršeno, još tri meseca razvoja i mislim da bi sve bilo mnogo bolje.

In This Article

Total War: Warhammer III

Creative Assembly
  • Platform
  • PC
  • Macintosh

Total War: Warhammer 3 recenzija

7
Dobro
Visoka hardverska zahtevnost, nedostatak Mortal Empires-a i atraktivne bitke, čine od Total War Warhammer-a 3 solidno iskustvo za većinu fanova. Pod uslovom da vole da igraju sve u 20FPS na mašinama koje pokreću prethodne dve igre bez problema
Total War: Warhammer III
More Like This
Komentari