Frederik Verstraete
Artikel deel 1 van 2
Dordrecht verkent hennep als mogelijke schoonmaker van PFAS-vervuilde stad: ‘Kosten zijn voor Chemours’
Dordrecht is aan het uitzoeken of hennepplanten het PFAS-vuil uit de bodem en het water rondom Chemours kunnen opruimen. In Antwerpen doen ze al proeven, de gemeente Dordrecht wil daaraan meedoen. Ook wordt een saneringstechniek met rietplanten onderzocht als mogelijkheid. En de eventuele kosten? Die zijn wat de gemeente betreft voor ‘de veroorzaker’: Chemours.
De plannen en hoe die gefinancierd moeten worden, hebben burgemeester en wethouders van Dordrecht pas naarbuiten gebracht. In de stad staat de enige PFAS producerende fabriek van Nederland, die de leefomgeving flink heeft vervuild en nog steeds - zij het veel geringere hoeveelheden - PFAS uitstoot.
,,Wij vinden dat de leefomgeving voor inwoners gezond en veilig moet zijn. Dit betekent dat inwoners mogen rekenen op de volledige inzet van ons om nieuwe duurzame kansen te benutten om de PFAS-vervuiling in de leefomgeving aan te pakken en deze weer schoon te krijgen”, stellen de stadsbestuurders na vragen over hennep als oplossing van VVD-gemeenteraadslid in Dordrecht Alexander Kuhlmann. PFAS zijn stoffen die in het milieu niet of nauwelijks afbreken en gelinkt worden aan verschillende ernstige ziekten.
Hennep groeit als een speer (wordt in een paar maanden tijd meters hoog) en heeft wortels zeer diep in de grond. Met die wortels trekt deze plant niet alleen gewone voedingsstoffen uit de grond, maar ook PFAS. Die PFAS hopen zich op in de bladeren, die vervolgens verbrand kunnen worden. De lange stengels van de plant blijven PFAS-vrij en kunnen gebruikt worden als grondstof voor bouwmaterialen.
In juni werd bekend dat in België proeven lopen met de teelt van de hennep in gebieden waar de grond verontreinigd is met de giftige stof. Onder meer de universiteiten van Hasselt en Gent zijn hierbij betrokken. Net als bedrijven als C-biotech en Fytolutions. Zij zijn van plan hun activiteiten uit te breiden in België, en binnenkort ook naar Luxemburg en andere landen. ,,We leggen op korte termijn contact. En we zullen bekijken of er geschikte PFAS-vervuilde locaties in Dordrecht zijn die eventueel kunnen worden meegenomen in hun verdere onderzoeken”, aldus burgemeester en wethouders.
"Na het tussenvonnis van 27 september 2023 heeft Chemours toegezegd concrete stappen te willen zetten ten behoeve van de gemeenschap, waaronder het opzetten van een fonds om de gemeenten te ondersteunen bij acties om de verontreiniging aan te pakken. Indien er kansen liggen om in Dordrecht ervaring op te doen met het saneren van PFAS met behulp van industriële hennepplanten, zijn wij bereid Chemours uit te nodigen om financieel bij te dragen uit dit fonds.”