Astro Bot Hands-on Preview – Ronduit genieten

Astro Bot smaakt ontzettend naar meer.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

Zodra ik mijn PlayStation 5 begin 2021 in huis had, was Astro’s Playroom de eerste game ik erop speelde. Niet alleen vormt het een fantastische introductie wat betreft de functionaliteiten van de DualSense-controller, maar is het ook nog eens een briljante platformer en eigenlijk ook wel een liefdesbrief aan de geschiedenis van PlayStation. Toen Team ASOBI met Astro Bot een volwaardige game als opvolger aankondigde, kon ik niet wachten om de game te spelen. Sinds ik dat een uurtje mocht uitproberen, ben ik de dagen aan het aftellen tot de release op 6 september.

Volwaardige platformgame

Waar Astro’s Playroom slechts een korte game was die eigenlijk meer als tech demo voor de controller diende, heeft Team ASOBI met Astro Bot een volwaardige platformgame in elkaar gezet. Toen ik mijn speelsessie startte, zag ik direct een grote kaart met de verschillende werelden, waar Astro vliegend op een DualSense-controller naartoe kan gaan. Voor zover ik kon zien, zijn er zeven werelden die allemaal verschillende levels hebben. Ik mocht me aan vijf levels in het Tentacle System wagen. Eenmaal de wereld aangeklikt, zag ik daarbinnen toch zeker twaalf levels.

Elk level heeft vervolgens weer een volledig eigen thema. Zo bevond ik me eerst op een tropisch eiland, vervolgens op een bouwplaats en daarna in een soort ruïne met een piratenschip erbij. Ook mocht ik twee van de uitdagendere levels proberen, die zich volledig focussen op cirkels en kruisjes, twee van de symbolen van de PlayStation-controller. Deze uitdagende levels zijn minder vergevingsgezind dan de gewone levels en hebben ook geen checkpoints. Hierdoor voelt het echt als een overwinning om zo’n level uit te spelen.

Meer liefde voor PlayStation-geschiedenis

Wanneer je aan een standaardlevel begint, zie je direct wat het van je verwacht qua collectibles. Zo zijn er weer verschillende puzzelstukjes te vinden en zul je de levels moeten verkennen om andere bots te redden, waarvan er in totaal driehonderd in de game zijn. In de levels die ik heb gespeeld, waren er altijd één of twee bots die verkleed waren als bekende PlayStation-personages. Zo heb ik onder meer Ratchet, PaRappa the Rapper, Kratos en Jak kunnen redden. Waar je in Astro’s Playroom van de ene in de andere referentie viel, zijn deze verklede bots in de meeste Astro Bot-levels de enige die ik wist te spotten.

Toch is Team ASOBI de verschillende personages niet helemaal vergeten. In een van de levels kreeg ik de kans om alvast een van de bossfights uit de game, een grote octopus, uit te proberen. Eenmaal verslagen kwam ik het bootje met daarin de bots verkleed als Kratos en Atreus tegen, waarna ik ongelofelijk goed werd geteased. Zodra ik weer op de wereldkaart kwam, verscheen er ineens een extra level dat overduidelijk in een God of War-thema is. Helaas was het level geblokkeerd, waardoor het nog een verrassing blijft hoe Astro Bot deze PlayStation-levels invulling geeft.

Brengt plezier

Wat de levels in deze game nog meer van elkaar onderscheidt, zijn de verschillende power-ups. Zo kon ik Astro opblazen als een ballon om omhoog te zweven en weer leeg laten lopen, vond ik een hond waarmee ik mezelf naar voren kon lanceren en kreeg ik bokshandschoenen die met springveren richting mijn doelwit schoten. Ik ben ook heel benieuwd hoe Team ASOBI me hier in de volledige game mee gaat verrassen.

Nightmare realm.

Wat bij een game als deze natuurlijk ook heel belangrijk is, is dat je plezier hebt tijdens het spelen. Tijdens het uurtje dat ik heb mogen spelen, kreeg ik de grijns bijna niet van mijn gezicht. De muziek is enorm opbeurend en ook de felle en vrolijke kleuren zorgen ervoor dat Astro Bot een plezier is om te spelen. Combineer dat met de sporadische referenties naar enkele van mijn favoriete gameseries, en dat zorgt ervoor dat ik na een uurtje heel erg baalde dat de tijd er alweer op zat.

Benieuwd naar uitdagingen

Iets waar Astro’s Playroom rond de release van de PlayStation 5 ook om bekend stond, zijn de speedrun-uitdagingen. Of deze ook terugkeren in Astro Bot, durf ik niet te zeggen. De mensen bij PlayStation Nederland hadden zelf namelijk ook geen idee of Team ASOBI deze gamemode ook voor deze game weer op de planning heeft staan. Maar ook als ze besluiten deze niet aan de game toe te voegen, heb ik er vertrouwen in dat ze weer iets anders leuks hebben bedacht om jezelf uit te kunnen blijven dagen.

Al met al heb ik echt enorm genoten van het uurtje dat ik Astro Bot heb kunnen spelen. De muziek is weer fantastisch, de thema’s van de verschillende levels lijken voor goede variatie te zorgen en het tegenkomen van bots verkleed als personages uit geliefde franchises brengt een lach op mijn gezicht. Ik kan dan ook niet wachten meer van de game te spelen, waarbij ik in het bijzonder uitkijk naar de levels met PlayStation-thema’s.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.
In dit artikel

Astro Bot

Team Asobi
  • Platform
  • PS5
Gerelateerde artikelen
Reacties