Alt kan lages av CO2 og elektrisitet
Fracking etter gass ødelegger både natur og klima. Fremtiden krever andre råstoffer enn dette

Alt kan lages av CO2 og elektrisitet

Oljealderen går mot slutten. Europa har besluttet klimanøytralitet og satt igang Green Deal for å få det til. Resten av verden vil følge etter, selv om det vil ta mere tid.

Omstillingen av kraftproduksjonen er i full gang. Bare i fjor falt kullkraften med 12 % i Europa. Det samme skjer med transportsektoren, salget av elektriske biler i Europa stiger nå eksponensielt og de store bilfabrikkene har sluttet å utvikle nye oljebiler. Teknologisk er det enkelt å skifte kraftsystem og transportsystem, selv om det selvsagt vil koste.

Like enkelt er det ikke med kjemikalieindustrien. Mens det er kurant å bytte kraftkilder eller omstille transportsektoren så kan man ikke bytte ut karbon som byggekloss i alle kjemikalier. Enten vi snakker om plast, maling, løsemidler, byggevarer eller legemidler har de det til felles at nesten alt er bygget opp av karbon. I verden brukes det hvert år omlag 1 milliard tonn karbon som råstoff i alt det vi materielt omgir oss med. (jada, vi kan sikkert bruke mindre, men la oss ta den diskusjonen en annen dag). Hvis verden skal nå sine klimamål og redde noe av økosystemet så må også kjemikaliesektoren omstilles.

Det er to muligheter. Vi kan hente ut en milliard tonn biokarbon. Det kan ikke skje uten dramatiske effekter på verdens økosystemer. Til sammenlikning brukes det i underkant av 200 millioner tonn biokarbon i papirsektoren. En global femdobling av uttaket av tømmer er ikke realistisk og ikke akseptabel. Andre kilder til biokarbon kan komme i stedet, som alger etc, men utfordringen er formidabel.

Den andre muligheten er CCU. Det innebærer å fange CO2 fra punktkilder som smelteverk, sementfabrikker og avfallsforbrenningsanlegg, og omdanne CO2 ved hjelp av strøm til kjemikalier. Dette gjøres allerede i dag, i stort monn, rundt i verden. Omlag 250 millioner tonn kjemikalier lages med basis i ca 150 millioner tonn karbon som er resirkulert fra CO2.

Dette kan vi gjøre også i Norge. Alle steder der det i dag er punktutslipp av CO2 kan det settes opp små kjemiske anlegg som omdanner CO2 til noe nyttig. Da får vi en verden hvor karbonet går i et kretsløp og opphopningen i atmosfæren bremses ned.

Dette vil være slutten på oljeindustrien og starten på en bærekraftig, kretsløpsbasert fremtid.

Alt som er laget av olje kan lages av CO2 og fornybar elektrisitet.

(Bildet viser fracking i Nord-Amerika - det som i dag er råstoffbasis for norsk petrokjemisk industri)



Logg på hvis du vil se eller legge til en kommentar