STRENGE KRAV TIL MATKONTAKT
Gaute Hauglid-Formo, Bergfald Miljørådgivere

STRENGE KRAV TIL MATKONTAKT

Denne artikkelen har min kollega Anastasia skrevet:

Mange matkontaktprodukter i EU oppfyller ikke de lovpålagte kvalitetskrav. Tilsynssaker i EU har vist at det er funnet toksiske stoffer i både matkontaktmaterialer og i næringsmidler over de tillate verdiene. En annen utfordring er at produsenter og leverandører ikke leverer sine produkter med godkjente samsvarserklæringer. Dermed vet man ikke hvilke ulike stoffer som er benyttet i matkontaktmaterialene og om de er i henhold til gjeldene lovpålagte kvalitetskrav i EU.

I perioden 2016 – 2019 økte meldte avvik med hele 67% i EU angående forhøyede verdier av toksiske stoffer i både matkontaktmaterialer og i næringsmidler ifølge RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed).

Matkontaktmaterialer inkluderer alle typer produkter og materialer som er ment å komme i kontakt med næringsmidler. Kjemiske stoffer fra matkontaktmaterialer kan migrere inn i maten, og mange av disse stoffene er helse- og miljøskadelige. For å sikre matens trygghet og menneskers helse ble det utviklet egen lovgivning for matkontaktmaterialer.

Lovgivningen for matkontaktmaterialer er i hovedsak basert på to forordninger: EF 1935/2004 og EF 2023/2006. Rammeforordning EF 1935/2004 setter de generelle krav til matkontaktmaterialer som omsettes, mens kommisjonsforordning EF 2023/2006 setter krav til produksjon av materialer. Bruk av kjemiske komponenter i produksjonen og migrering av disse stoffene inn i mat og drikke under bruk er lagt til grunn i regelverket, som fremdeles er under utvikling. Målet med denne regelverksutviklingen er å lage et harmonisert lovverk med detaljerte krav om hvilke kjemiske stoffer som kan brukes i produksjon av matkontaktmaterialer, og hvor mye av det enkelte stoffet som kan migrere inn i næringsmiddel uten å føre til helse- eller miljøskade.

Trygg bruk av produkter skal bekreftes med samsvarserklæring, dokumentet som inneholder kortfattet informasjon om produktet eller materialet. Ansvaret for samsvarserklæring og underliggende dokumentasjon, samt for kvaliteten til matkontaktmaterialer, ligger både hos produsenten, importøren og leverandøren. Men her møter man utfordringer. EU sin lovgivning om matkontaktmaterialer trådte i kraft for 16 år siden, på tross av dette er det kun gjort spesifikke tiltak og avgrensninger for fire materialer. Plast er det matkontaktmaterialet som er mest detaljregulert.

Matkontaktmaterialer som ikke er blitt harmonisert i en regulert lovgivningen er i dag fritatt fra kravet om samsvarserklæring i EU. Dette fører til manglende oversikt over det relevante markedet, og dermed til økt risiko for omsetning av materialer med helseskadelige egenskaper.

Nåværende matkontaktlovgivningen er heller ikke i samsvar med kjemisk lovgivning (REACH) og strider imot gjeldende krav i EUs avfallsdirektivet jf. EU kommisjonens egen vurdering av matkontaktlovgivningen for 2020. Faktisk er flere miljøskadelige kjemiske stoffer tillatt brukt i høyere nivå i matkontaktmaterialer enn de er tillatt til å inngå i produkter i henhold til REACH.

Ifølge avfallsdirektivet skal bruk av resirkulerte materialer økes betraktelig innen år 2025. Men dagens kvalitetskrav til matkontaktmaterialer begrenser også bruk av resirkulerte materialer. Dette gjelder for eksempel resirkulering av papir som har vært brukt til andre formål.

EU kommisjonen konkluderer i sin rapport at det er vanskelig å systematisere og utføre offisiell kontroll av etterlevelse av matkontaktregelverket i mange EU-land. Begrunnelse er den nevnte ikke-harmoniserte lovgivningen, som gjør det utfordrende til å orientere seg i alle endringene som kommer både i dette regelverket og i de andre relevante regelverk som REACH og avfallsdirektivet.

I Norge utfører Mattilsynet tilsyn av virksomheter som importerer, samhandler, produserer eller omsetter matkontaktmaterialer. Den siste tilsynsrapporten (fra 2019) viser at det fremdeles er mange aktører i Norge som har samsvarserklæring som ikke oppfyller de kravene som gjelder.

Dette tyder på at produsenter og leverandører har vanskeligheter med å forstå og orientere seg i regelverket. Det er behov for både bedre veiledning til bedriftene og bedre samarbeid mellom myndighetene innenfor matkontaktlovgivningen både i Norge og i EU.

For mere informasjon, kontakt Anastasia Hole på anastasia@bergfald.no eller info@bergfald.no.

KILDER

1.      RASFF, The Rapid Alert System for Food and Feed. Annual Report 2019

2.      RASFF, The Rapid Alert System for Food and Feed. Annual Report 2016

3.      Europaparlaments- og Rådsforordning (EF) nr. 1935/2004 av 27. oktober 2004 om materialer og gjenstander beregnet på å komme i kontakt med næringsmidler og om oppheving av direktiv 80/590/EØF og 89/109/EØF

4.      European Commission, 2020. Study supporting the evaluation of food contact materials (FCM) legislation – (regulation (EC) No 1935/2004). Final Report.

5.      EPRS, European Parliamentary Research Service, 2016. Food Contact Materials – Regulation (EC) 1935/2004. European Implementation Assessment.

6.      Mattilsynet, 2019. Rapport – nasjonalt tilsynsprosjekt 2019. Matkontaktmaterialer

7.      Tima, D. and Socaciu, C., 2019. Chemicals migrating from food contact materials: European regulations, characterization and human exposure (an overview). Bulletin UASVM Food Science and Technology 76 (2)/2019.

 

 

Logg på hvis du vil se eller legge til en kommentar