İçerikleri önbelleğe almayı planlama ve ayarlama
İçerikleri önbelleğe alma öncelikli olarak iki ana etkenden etkilenir: Bağlanabilirlik ve donanım konfigürasyonları.
İçerik önbelleğinizi en iyi performans için planlama
İçerik önbelleğinizi, Gigabit Ethernet kullanarak ağınıza bağlarsanız ondan en iyi performansı alırsınız. İçerik önbelleği aynı anda yüzlerce istemciye hizmet edebilir; bu da bir Gigabit Ethernet kapısını doldurabilir. Bu nedenle, çoğu küçük ve orta ölçekli dağıtımda performans darboğazı genellikle yerel ağınızın bant genişliğidir.
Çok sayıda istemci içerik önbelleğine aynı anda eriştiğinde Mac’inizin performans darboğazı olup olmadığını belirlemek için, Etkinlik Monitörü’nde AssetCache işlemi için işlemci kullanımını denetleyin (Etkinlik Monitörü’nü açın, Görüntü > Tüm İşlemler’i seçin, sonra CPU’yu tıklayın). İşlemci kullanımı sürekli maksimumda veya maksimumun yakınındaysa istekleri birden fazla bilgisayara dağıtmak için başka içerik önbellekleri eklemek isteyebilirsiniz.
Ayrıca, Mac’iniz, istemcilerin geniş kapsamlı içerikten büyük miktarda indirme yaptıkları bir ortamsa önbellek boyutu sınırını yeterince yüksek ayarladığınızdan emin olun. Böylelikle içerik önbelleğinin, önbelleğe alınmış verileri sık sık silmesi ve bu nedenle aynı içeriği birden fazla kez indirme ve dolayısıyla daha fazla İnternet bant genişliği kullanma gerekliliği önlenir.
İçerik önbelleğinizi ayarlama
Aşağıdakiler, içerikleri önbelleğe alma için en iyi uygulamalardır:
Tüm Apple anında iletilen bildirimlerine izin verin.
Manuel proxy ayarları kullanmayın.
İstemci isteklerini kabul etmek ve bunları içerik önbelleklerine geçirmek için proxy kullanmayın.
İçerik önbellekleri için proxy doğrulamayı atlayın.
Önbelleğe alma için bir TCP kapısı belirtin.
Siteler arası önbelleğe alma trafiğini yönetin.
Tüm Mac bilgisayarlarında “Prevent content caching” MDM sınırlamasını zorunlu kılarak sahte önbelleğe alma kaydını engelleyin.
Birden fazla içerik önbelleği kullanma
Ağınız için birden fazla içerik önbelleği kullanabilirsiniz. Aynı ağdaki içerik önbellekleri eşler olarak adlandırılır ve içerikleri birbirleriyle paylaşır. Birden fazla içerik önbelleğiniz varsa bunlar için eş ve üst öğe ilişkileri belirtebilirsiniz. İçerikleri önbelleğe alma, hangi içerik önbelleğinin içerik isteğini yerine getirmek için sorgulanacağını belirlemek amacıyla bu ilişkileri kullanır.
İçerik önbelleklerinizi bir hiyerarşi içerisinde de düzenleyebilirsiniz. Hiyerarşinin en üstündeki içerik önbelleklerine üst öğeler adı verilir ve bunlar alt öğelerine içerik sağlar.
İçerik önbellekleri için örnek ağ konfigürasyonları
Aşağıdaki örneklerde ağ, farklı kademelerde üst öğe içerik önbelleklerine sahip üç düzeyli bir hiyerarşi şeklinde düzenlenmiştir; içerik ise eş içerik önbelleklerinin tanımlanma biçimine göre farklılık gösterir. Sol tarafta, eşler hiyerarşinin her bir düzeyinde tanımlanmıştır. Sağ tarafta, eşler hiyerarşinin yalnızca en alt düzeyinde tanımlanmıştır.
Üst öğe sayısından daha fazla eş kullanan bir konfigürasyon örneği şu şekildedir:
Eş sayısından daha fazla üst öğe kullanan bir konfigürasyon örneği şu şekildedir:
Önbellekler arasında paylaşmayı en üst düzeye çıkarmak için ilk örnekle eşleşen bir konfigürasyon seçebilirsiniz. Bir konumdaki içerik önbelleklerinden biri kullanılamıyorsa başka biri aynı içeriği zaten önbelleğe almış olabilir. İçerik önbellekleri 1–6 ve üst öğe önbellekleri 1–5; first-available
, random
, round-robin
veya sticky-available
adlı üst öğe seçim politikalarını kullanabilir.
Önbelleğin toplam büyüklüğünü en üst düzeye çıkarmak için ikinci örnekle eşleşen bir konfigürasyon seçebilirsiniz. Ne üst öğe önbellekleri 1–5 ne de ana önbellekler 1–3 birbirleriyle içerik paylaşır. İçerik önbellekleri 1–6 ve üst öğe önbellekleri 1–5, url-path-hash
adlı üst öğe seçim politikasını kullanabilir.