Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Ο κώδικας δεοντολογίας του 2022 για την παραπληροφόρηση

Οι κυριότερες επιγραμμικές πλατφόρμες, οι αναδυόμενες και εξειδικευμένες πλατφόρμες, οι παράγοντες του διαφημιστικού κλάδου, οι ελεγκτές γεγονότων, η έρευνα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών παρέδωσαν ενισχυμένο κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής του Μαΐου 2021

Ο ενισχυμένος κώδικας δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση υπεγράφη και υποβλήθηκε στις 16 Ιουνίου 2022 από 34 υπογράφοντες που προσχώρησαν στη διαδικασία αναθεώρησης του κώδικα του 2018. Απότότε προσχώρησαν ακόμη δέκα υπογράφοντες.

Ο νέος κώδικας αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής που παρουσιάστηκαν τον Μάιο του 2021, καθορίζοντας ευρύτερο φάσμα δεσμεύσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Ο κώδικας ορθής πρακτικής του 2022 είναι το αποτέλεσμα των εργασιών που επιτελούν οι υπογράφοντες. Εναπόκειται στους υπογράφοντες να αποφασίσουν ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβουν και είναι δική τους ευθύνη να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των δεσμεύσεών τους. Ο κώδικας δεν εγκρίνεται από την Επιτροπή, ενώ η Επιτροπή εκθέτει τις προσδοκίες της στις κατευθυντήριες γραμμές και θεωρεί ότι, στο σύνολό του, ο κώδικας ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αυτές.

Οι υπογράφοντες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση σε διάφορους τομείς, όπως: δαιμονοποίηση της διάδοσης της παραπληροφόρησης· διασφάλιση της διαφάνειας της πολιτικής διαφήμισης· ενδυνάμωση των χρηστών· ενίσχυση της συνεργασίας με τους ελεγκτές γεγονότων· και να παρέχει στους ερευνητές καλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα.

Αναγνωρίζοντας ότι είναι σημαντικό να καταστεί ο κώδικας ανθεκτικός στις μελλοντικές εξελίξεις, οι υπογράφοντες συμφώνησαν να θεσπίσουν ένα πλαίσιο για περαιτέρω συνεργασία μέσω μιας μόνιμης ειδικής ομάδας. Ο κώδικας συνοδεύεται επίσης από ένα ενισχυμένο πλαίσιο παρακολούθησης που βασίζεται σε ποιοτικά στοιχεία υποβολής εκθέσεων και δείκτες επιπέδου υπηρεσιών που μετρούν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του. Οι υπογράφοντες έχουν δημιουργήσει ένα Κέντρο Διαφάνειας, το οποίο παρέχει σαφή επισκόπηση στο κοινό των πολιτικών που εφαρμόζουν για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους και το επικαιροποιεί τακτικά με τα σχετικά δεδομένα.

Ο ενισχυμένος κώδικας

Ο κώδικας δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση είναι ένα πρώτο εργαλείο μέσω του οποίου οι σχετικοί παράγοντες του κλάδου συμφώνησαν — για πρώτη φορά το 2018 — σχετικά με τα πρότυπα αυτορρύθμισης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Η διαδικασία αναθεώρησης δρομολογήθηκε τον Ιούνιο του 2021 και, μετά την υπογραφή και παρουσίαση του αναθεωρημένου κώδικα στις 16 Ιουνίου 2022, ο νέος κώδικας θα αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου κανονιστικού πλαισίου, σε συνδυασμό με τη νομοθεσία για τη διαφάνεια και τη στόχευση της πολιτικής διαφήμισης και τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Για τους υπογράφοντες που είναι πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες, ο κώδικας αποσκοπεί να καταστεί μέτρο μετριασμού και κώδικας δεοντολογίας που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο συρρύθμισης της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Ο ενισχυμένος κώδικας ορθής πρακτικής περιλαμβάνει 44 δεσμεύσεις και 128 ειδικά μέτρα, στους ακόλουθους τομείς.

  • Δαιμονοποίηση: μείωση των οικονομικών κινήτρων για φορείς παραπληροφόρησης

    Ο ενισχυμένος κώδικας έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι φορείς παραπληροφόρησης δεν επωφελούνται από τα διαφημιστικά έσοδα. Οι υπογράφοντες δεσμεύονται να λάβουν ισχυρότερα μέτρα για την αποφυγή της τοποθέτησης διαφημίσεων δίπλα στην παραπληροφόρηση, καθώς και της διάδοσης διαφημίσεων που περιέχουν παραπληροφόρηση. Ο κώδικας θεσπίζει επίσης μια αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των παραγόντων του διαφημιστικού τομέα, επιτρέποντας ισχυρότερη κοινή δράση.  

  • Διαφάνεια της πολιτικής διαφήμισης

    Αναγνωρίζοντας τη σημασία της πολιτικής διαφήμισης στη διαμόρφωση της δημόσιας ζωής, ο ενισχυμένος Κώδικας δεσμεύει τους υπογράφοντες να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα διαφάνειας, επιτρέποντας στους χρήστες να αναγνωρίζουν εύκολα τις πολιτικές διαφημίσεις παρέχοντας πιο αποτελεσματική επισήμανση, δεσμευόμενοι να αποκαλύπτουν τον χορηγό, τη διαφημιστική δαπάνη και την περίοδο προβολής.  Επιπλέον, οι υπογράφοντες δεσμεύονται να δημιουργήσουν αποτελεσματικές και αναζητήσιμες βιβλιοθήκες διαφημίσεων για πολιτική διαφήμιση.

  • Διασφάλιση της ακεραιότητας των υπηρεσιών

    Ο κώδικας θα ενισχύσει τα μέτρα για τη μείωση της χειραγώγησης των συμπεριφορών που χρησιμοποιούνται για τη διάδοση της παραπληροφόρησης (π.χ. ψευδείς λογαριασμοί, ενίσχυση με γνώμονα το bot, πλαστοπροσωπία, κακόβουλες και βαθιές απομιμήσεις) και καθιερώνει ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ των υπογραφόντων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις εν λόγω τεχνικές. Οι υπογράφοντες θα συμφωνήσουν για την αμοιβαία κατανόηση των ανεπίτρεπτων χειραγωγικών συμπεριφορών και πρακτικών για τη διάδοση της παραπληροφόρησης. Θα πρέπει επίσης να επανεξετάζουν περιοδικά τον κατάλογο των τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών (TTPs) που χρησιμοποιούνται από κακόβουλους φορείς, και θα εφαρμόζουν σαφείς πολιτικές, καλύπτοντας το φάσμα των συμπεριφορών και πρακτικών που έχουν εντοπιστεί.

  • Ενδυνάμωση των χρηστών

    Οι χρήστες θα προστατεύονται καλύτερα από την παραπληροφόρηση μέσω ενισχυμένων εργαλείων για την αναγνώριση, την κατανόηση και την επισήμανση της παραπληροφόρησης, την πρόσβαση σε έγκυρες πηγές και μέσω πρωτοβουλιών γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας. Ειδικότερα, ο κώδικας θα διασφαλίσει την εφαρμογή ασφαλών πρακτικών σχεδιασμού για τον περιορισμό της διάδοσης της παραπληροφόρησης και τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας των συστημάτων συστάσεων τους, προσαρμόζοντάς τα έτσι ώστε να περιορίζεται η διάδοση της παραπληροφόρησης.

  • Ενδυνάμωση των ερευνητών

    Ο κώδικας προβλέπει ότι οι επιγραμμικές πλατφόρμες παρέχουν καλύτερη στήριξη στην έρευνα σχετικά με την παραπληροφόρηση. Οι ερευνητές θα έχουν καλύτερη και ευρύτερη πρόσβαση στα δεδομένα των πλατφορμών. Αυτό σημαίνει τη διασφάλιση της αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε μη προσωπικά, ανωνυμοποιημένα, συγκεντρωτικά ή προδήλως δημοσιοποιημένα δεδομένα, και την προσπάθεια δημιουργίας μιας δομής διακυβέρνησης για την απλούστευση της πρόσβασης σε δεδομένα που απαιτούν πρόσθετο έλεγχο.

  • Ενδυνάμωση της κοινότητας ελέγχου γεγονότων

    Ο νέος κώδικας θα επεκτείνει την κάλυψη του ελέγχου γεγονότων σε όλα τα κράτη μέλη και τις γλώσσες της ΕΕ και θα διασφαλίσει ότι οι πλατφόρμες θα κάνουν πιο συνεπή χρήση του ελέγχου γεγονότων στις υπηρεσίες τους. Επιπλέον, ο κώδικας αποσκοπεί στη διασφάλιση δίκαιων οικονομικών συνεισφορών για το έργο των ελεγκτών γεγονότων και στην καλύτερη πρόσβαση των ελεγκτών γεγονότων σε πληροφορίες που διευκολύνουν την καθημερινή τους εργασία.

  • Κέντρο διαφάνειας και ειδική ομάδα

    Το Κέντρο Διαφάνειας, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, θα επιτρέψει την εύκολη επισκόπηση της εφαρμογής των μέτρων του κώδικα, παρέχοντας διαφάνεια και τακτικές επικαιροποιήσεις των σχετικών δεδομένων. Η μόνιμη ειδική ομάδα θα διατηρήσει τον κώδικα ανθεκτικό στις μελλοντικές εξελίξεις και κατάλληλο για τον επιδιωκόμενο σκοπό, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, φόρουμ για την επανεξέταση και την προσαρμογή των δεσμεύσεων ενόψει των τεχνολογικών, κοινωνικών, εμπορικών και νομοθετικών εξελίξεων. Η ειδική ομάδα απαρτίζεται από εκπροσώπους των υπογραφόντων, της ομάδας ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και προεδρεύεται από την Επιτροπή.

  • Ενισχυμένο πλαίσιο παρακολούθησης

    Ο κώδικας συνοδεύεται από ένα ισχυρό πλαίσιο παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων δεικτών επιπέδου υπηρεσιών για τη μέτρηση της εφαρμογής του κώδικα σε ολόκληρη την ΕΕ και σε επίπεδο κρατών μελών. Τον Ιανουάριο του2023, οι υπογράφοντες υπέβαλαν στην Επιτροπή τις πρώτες βασικές εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή του κώδικα. Στη συνέχεια, οι πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες, όπως ορίζονται στον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), αναφέρουνεκ νέου μετά από έξι μήνες, ενώ άλλοι υπογράφοντεςυποβάλλουν έκθεσησε ετήσια βάση. Ο ενισχυμένος κώδικας περιλαμβάνει επίσης σαφή δέσμευση να καταβληθούν προσπάθειες για τη θέσπιση διαρθρωτικών δεικτών, επιτρέποντας τη μέτρηση του συνολικού αντικτύπου του κώδικα στην παραπληροφόρηση. Ένα πρώτο αρχικό σετ έχει ήδη δημοσιευτεί.

  • Διαρθρωτικοί δείκτες

Ο ενισχυμένος κώδικας περιλαμβάνει επίσης σαφή δέσμευση να καταβληθούν προσπάθειες για τη θέσπιση διαρθρωτικών δεικτών, επιτρέποντας τη μέτρηση του συνολικού αντικτύπου του κώδικα στην παραπληροφόρηση. Μια πρώτη αρχική δέσμη διαρθρωτικών δεικτών έχει ήδη δημοσιευθεί.

  • Συνεργασία κατά τη διάρκεια των εκλογών

Οι υπογράφοντες του κώδικα δεσμεύτηκαν να συνεργάζονται και να συντονίζουν το έργο τους κατά τη διάρκεια των εκλογών, όταν η απειλή εκστρατειών παραπληροφόρησης είναι ιδιαίτερα υψηλή. Όπως προβλέπεται από τον κώδικα, τα υπογράφοντα μέρη καθιέρωσανσύστημα ταχείας αντίδρασης για τη διασφάλιση ταχείαςκαι αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των πλατφορμών, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των ελεγκτών γεγονότων κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων — το οποίο τέθηκε σε λειτουργία για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ιουνίου 2024.

Βήματα μπροστά

Απόκοινού με την ομάδα ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (ERGA) και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (EDMO),η Επιτροπή αξιολογεί τακτικάτην πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή του κώδικα, με βάση τις αναλυτικές ποιοτικές και ποσοτικές εκθέσεις που αναμένονται από τους υπογράφοντες.

Η συσταθείσα ειδική ομάδα, η οποία συνεδριάζειανάλογα με τις ανάγκες και τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, παρακολουθεί και προσαρμόζειτις δεσμεύσεις ενόψει των τεχνολογικών, κοινωνικών, εμπορικών και νομοθετικών εξελίξεων.

Η Επιτροπή προβλέπει να κινήσει ταχέως τη διαδικασία σχετικά με την αναγνώριση του κώδικα ορθής πρακτικής ως κώδικα δεοντολογίας βάσει τουνόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Ο δρόμος που οδήγησε στον ενισχυμένο κώδικα του 2022

Μετά τηναξιολόγηση από τηνΕπιτροπή της πρώτης περιόδου εφαρμογής της, η Επιτροπή δημοσίευσε τον Μάιο του 2021 λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των ελλείψεων του κώδικα του 2018, προτείνοντας λύσεις για να καταστεί αποτελεσματικότερος. Οι υπογράφοντες τον κώδικα του 2018, σε συνδυασμό με ευρύ φάσμα δυνητικών υπογραφόντων, συμμετείχαν στη διαδικασία αναθεώρησης που οδήγησε στην υποβολή του ενισχυμένου κώδικα στην Επιτροπή στις 16 Ιουνίου 2022.

Τελευταίες ειδήσεις

PRESS RELEASE |
Η Επιτροπή διαθέτει χρηματοδότηση ύψους 16 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της δημοσιογραφίας και του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε τρεις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», με στόχο τη στήριξη της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, την αύξηση της ανθεκτικότητας των μέσων ενημέρωσης και τη συμβολή στην ενίσχυση του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας.

DIGIBYTE |
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων εγκαινιάζει κατευθυντήριες γραμμές για τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (EDMO) δρομολόγησε κατευθυντήριες γραμμές για αποτελεσματικές πρωτοβουλίες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των πρωτοβουλιών γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

NEWS ARTICLE |
Ο αντιπρόεδρος κ. Jourová σε αποστολή στον Καναδά για τη συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με την παραπληροφόρηση και τις εξωτερικές παρεμβάσεις

Η αντιπρόεδρος για τις αξίες και τη διαφάνεια, Věra Jourová, βρίσκεται στον Καναδά για να συζητήσει τους κινδύνους παραπληροφόρησης και εξωτερικών παρεμβάσεων στις δημοκρατίες και την εκλογική ακεραιότητα μας, καθώς και σχετικά με τις προκλήσεις για την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, καθώς και για την ασφάλεια στο διαδίκτυο για όλους.

PRESS RELEASE |
Οι επιγραμμικές πλατφόρμες υποβάλλουν έκθεση σχετικά με μέτρα για την προστασία της ακεραιότητας των ευρωπαϊκών εκλογών βάσει του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση

Μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και υπογράφοντες τον κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση — συμπεριλαμβανομένων των Google, Meta, Microsoft και TikTok — δημοσίευσαν την τέταρτη σειρά εκθέσεων τους στις οποίες περιγράφουν λεπτομερώς τις δράσεις τους για την καταπολέμηση της διάδοσης της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευρωπαϊκές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο.

Σχετικό περιεχόμενο

Ευρύτερο πλαίσιο

Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο

Η Επιτροπή αντιμετωπίζει τη διάδοση της παραπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο για να διασφαλίσει την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών και των δημοκρατικών συστημάτων.

Βλ. επίσης

Πρόγραμμα παρακολούθησης της παραπληροφόρησης για τη νόσο COVID-19

Οι υπογράφοντες τον κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση εφαρμόζουν πρόγραμμα παρακολούθησης της παραπληροφόρησης για τη νόσο COVID-19, προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες σχετικά με τον ιό και τα εμβόλια.

  翻译: