Mallisuoja

Mallisuojan haltijan oikeudet

Mallisuoja antaa haltijalleen yksinoikeuden käyttää mallia . Tähän kuuluu sellaisen tuotteen valmistaminen, tarjoaminen, markkinoille saattaminen, maahantuonti, maastavienti tai käyttö, johon malli sisältyy tai johon sitä sovelletaan. Ulkopuoliset voivat käyttää malliasi omissa tuotteissaan, jos annat siihen luvan.

Mallisuojan soveltamisala

Tuotteelle voi hakea mallisuojaa, joka suojaa koko tuotteen tai sen osien ulkoasua ja -muotoa. Mallin yksilöllinen luonne syntyy tuotteen piirteistä, ääriviivoista, väreistä, muodosta, pintarakenteesta ja/tai materiaaleista.

Mallisuojan hakeminen

Jos luot uuden mallin, joka täyttää uutuutta ja yksilöllistä luonnetta koskevat vaatimukset, sinun on mahdollisesti rekisteröitävä se.

Jos tarvitset tuotteellesi mallisuojaa ainoastaan yhdessä EU-maassa, voit rekisteröidä mallin kansallisessa teollis- ja tekijänoikeusvirastossa en .

Jos harjoitat liiketoimintaa useassa EU-maassa, voit suojata mallisi rekisteröidyn yhteisömallin (RCD) avulla. Viisi vuotta voimassa oleva mallisuoja maksaa 350 euroa, ja malli on rekisteröitävä Linkki johtaa toiselle sivustolle Euroopan unionin teollisoikeuksien virastossa (EUIPO) Linkki johtaa toiselle sivustolle .

Jos tarvitset tuotteellesi mallisuojaa EU:ssa ainoastaan lyhyen aikaa, esimerkiksi 3 vuotta, voit jättää mallisi rekisteröimättä ja valita sen sijaan rekisteröimättömän yhteisömallin tarjoaman suojan. Tämä ei maksa mitään. Rekisteröimätön yhteisömalli suojaa malliasi sen julkistamisesta lähtien. Sitä ei voi uusia mallisuojan päätyttyä.

Lisätietoa mallisuojasta, sen eri vaihtoehdoista ja rekisteröinnistä on Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) Linkki johtaa toiselle sivustolle mallisuojaa käsittelevillä sivuilla.

Mallisuojan lisäksi malli voidaan suojata myös tekijänoikeuslain nojalla, jos se täyttää vaatimukset, jotka koskevat tekijänoikeuden osalta mallin omaperäisyyttä ja mallioikeuksien osalta sen uutuutta ja yksilöllistä luonnetta.

Jos luot uuden omaperäisen mallin, sen tekijänoikeussuoja alkaa välittömästi mallin luomisesta, eikä rekisteröintiä tarvita.

Esimerkkitapaus

Kristel on virolainen pukuompelija, joka myy vaatteitaan myös Latviassa ja Liettuassa. Hän on luonut uuden iltapuvun ja haluaa suojata luomuksensa, jotta kilpailijat eivät pääsisi kopioimaan sitä. Tämän vuoksi hän päättää rekisteröidä iltapuvun mallin. Vaikka Kristel tietääkin, että uuden puvun voi suojata maksuttomasti (rekisteröimätön yhteisömalli), hän on tietoinen myös tämäntyyppisen suojan rajoitteista. Suoja kattaa ainoastaan iltapuvun tarkoituksellisen kopioinnin, muttei samankaltaisen mallin itsenäistä suunnittelua. Koska Kristel on käyttänyt paljon aikaa iltapuvun suunnitteluun ja luomiseen ja hän uskoo sen menestykseen myös Latviassa ja Liettuassa, hän päättää suojata luomuksensa hakemalla rekisteröityä yhteisömallia, joka on voimassa 5 vuotta hakemispäivästä ja maksaa 350 euroa. Tällaisen mallisuojan voi uusia viiden vuoden välein siten, että se on voimassa enintään 25 vuotta.

Jos käyt kauppaa EU:n ulkopuolella ja tarvitset kansainvälistä mallisuojaa, voit rekisteröidä mallisi en es fr Maailman henkisen omaisuuden järjestössä (WIPO) en fr . Se suojaa oikeuksiasi 67 maassa en .

Tästä saat maakohtaista tietoa.

Katso myös

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Teollis- ja tekijänoikeuksien neuvontapalvelu

EU:n teollis- ja tekijänoikeuksien tukipalvelu antaa tukea rajat ylittävää toimintaa harjoittaville pk-yrityksille ja tutkimustoiminnalle teknologiaa koskevien ja muiden teollis- ja tekijänoikeuksien ja henkisen omaisuuden hallinnoimiseksi, niitä koskevan tiedon levittämiseksi ja niiden arvostuksen lisäämiseksi EU:n tasolla.

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Voit hakea neuvontapalveluja myös tukipalveluhaku avulla.

Tarkistettu viimeksi: 15/11/2023
Jaa tämä sivu
  翻译: