Takuut ja palautukset

Lakisääteinen takuu

Jos ostamasi tuote on viallinen tai se ei näytä samalta tai toimi siten kuin etukäteen on kerrottu, myyjän on EU:n sääntöjen mukaan korjattava tai vaihdettava tuote maksutta. Jos tämä on mahdotonta tai myyjä ei voi tehdä sitä kohtuullisessa ajassa ja aiheuttamatta sinulle merkittävää haittaa, sinulla on oikeus täyteen tai osittaiseen hyvitykseen. Sinulla on aina oikeus vähintään 2 vuoden takuuseen siitä hetkestä alkaen, kun olet vastaanottanut tavarat. Oman maasi sääntöjen mukaan sinulla saattaa olla oikeus myös lisäsuojaan.

Takuuaika alkaa heti, kun tuote on toimitettu.

Jos vika ilmenee 1 vuoden sisällä toimituksesta, sinun ei tarvitse todistaa, että se oli olemassa toimitushetkellä. Oletuksena on, että vika on jo ollut tuotteessa, ellei myyjä voi toisin osoittaa. Joissakin EU-maissa tämä ”käännetty todistustaakka” on voimassa 2 vuotta.

Nämä säännöt eivät kuitenkaan kata tavaroita, jotka ostetaan yksityishenkilöltä.

Kaupalliset takuut

Myyjät tai valmistajat voivat tarjota sinulle ylimääräisen kaupallisen takuun. Tämä takuu voi antaa lisäsuojaa, mutta se ei korvaa tai lyhennä 2 vuoden vähimmäistakuuta. Kaupallisen takuun ehdot on ilmoitettava selkeästi. Jos ne ovat vähemmän edullisia kuin myyjän ilmoittamat ehdot, sovelletaan edullisempia ehtoja.

Esimerkkitapaus

Carla osti hiustenkuivaajan, jolla on 6 kuukauden kaupallinen takuu. Kun se meni 8 kuukauden kuluttua rikki, Carla vei sen takaisin myymälään. Myymälässä väitettiin, että takuuaika oli päättynyt eikä hyvitystä maksettaisi. Carla huomautti, että EU:n kuluttajansuojalain nojalla tuotteella oli täysimääräinen ja maksuton 2 vuoden takuu ja että myyjän myöntämä 6 kuukauden takuu antoi vain lisäsuojaa. Myymälä päätti vaihtaa Carlan hiustenkuivaajan uuteen.

Esimerkkitapaus

Belgiassa asuva Sabine osti älypuhelimen saksalaisesta verkkokaupasta. Hän latasi askelmittarisovelluksen, mutta se ei toiminut kunnolla, joten hän pyysi myymälää korjaamaan sen. Myymälä ei ollut vastuussa, koska myyntisopimus koski ainoastaan älypuhelinta. Myymälästä Sabinea neuvottiin ottamaan yhteyttä sovelluksen myyjään.

Esimerkkitapaus

Johan osti älytelevision, mutta 2 kuukautta myöhemmin yksi esiasennetuista sovelluksista ei enää avautunut. Hän otti yhteyttä myyjään, jonka oli toimitettava Johanille vaadittava ohjelmistopäivitys.

Käytetyt tuotteet

Kahden vuoden vähimmäistakuu koskee myös ammattikauppiaalta ostettuja käytettyjä tavaroita. Joissain EU-maissa myyjä ja ostaja voivat sopia 2 vuotta lyhyemmästä takuuajasta käytetyille tavaroille. Takuuajan on kuitenkin oltava vähintään 1 vuosi. Tästä on kerrottava ostohetkellä.

Digitaalinen sisältö ja digitaaliset palvelut

Lakisääteinen takuu on voimassa myös silloin, kun ostat digitaalista sisältöä ja digitaalisia palveluja, kuten videoita, musiikkia, mobiilisovelluksia, videopelejä tai verkkouutisia tai tallennustilaa.

Näitä sääntöjä sovelletaan myös silloin, kun et maksa digitaalisesta sisällöstä tai palvelusta, mutta annat henkilökohtaisia tietojasi toimittajalle, joka käyttää niitä tulonhankintaan esimerkiksi tarjoamalla sinulle kohdennettua verkkomainontaa.

Myös tällaisessa tapauksessa sinulla on aina oikeus vähintään 2 vuoden takuuseen, jos huomaat digitaalisessa sisällössä tai palvelussa vian tai jos tuote ei vastaa tuotekuvausta tai toimi siten kuin etukäteen on kerrottu. Jos toimittaja ei pysty korjaamaan sisältöä tai palvelua kohtuullisessa ajassa, maksutta ja aiheuttamatta sinulle haittaa, voit pyytää hinnanalennusta tai sopimuksen purkamista.

Jos kertaluonteisessa hankinnassa ilmenee virheitä vuoden kuluessa, oletuksena on, että virheet olivat olemassa jo myyntiajankohtana, ellei toimittaja voi toisin osoittaa. Valitusajan on kuitenkin oltava vähintään 2 vuotta.

Jatkuva toimitus

Jos kyseessä on jatkuva toimitus, kuten pilvitallennuspalvelu, toimittaja on vastuussa virheistä, jotka ilmenevät digitaalisen sisällön tai palvelun toimittamisen aikana (sopimuksen mukaisesti). Jos kyse on jatkuvasti tarjotusta digitaalisesta sisällöstä tai digitaalisesta palvelusta, oletuksena on, että virheet ovat olleet olemassa koko kyseisen ajan.

Toimittajan on annettava selkeät ohjeet digitaalisen sisällön tai palvelun asentamisesta ja sen käytön edellyttämistä teknisistä vaatimuksista.

Toimittajien on myös varmistettava, että asiakas saa tarvittavat päivitykset. Jos kyseessä on jatkuva toimitus (esimerkiksi pilvitallennuspalvelu), toimittaja on vastuussa virheistä, jotka ilmenevät digitaalisen sisällön tai palvelun toimittamisen aikana (sopimuksen mukaisesti).

Henkilökohtaiset tiedot vastineena sisällöstä tai palveluista

Jos olet antanut myyjälle henkilökohtaisia tietoja vastineeksi digitaalisesta sisällöstä tai palvelusta, joka ei kuitenkaan toimi samalla tavalla kuin ilmoitettu, sinulla on oikeus purkaa sopimus, vaikka virhe olisikin vähäinen. Toimittajan on lopetettava tietojesi käyttö sopimuksen purkamisen jälkeen ja annettava sinulle mahdollisuus ottaa takaisin tuottamasi sisältö (esimerkiksi jos Facebookin kaltainen sosiaalisen median alusta antaa sinulle mahdollisuuden luoda tilin henkilötietojasi sekä valokuviasi, videoitasi ja julkaisujasi vastaan, sen on lopetettava niiden käyttö heti, kun sopimus on irtisanottu).

Esimerkkitapaus

Adam osti elokuvan älytelevisionsa kautta. Äänen laatu oli kuitenkin heikko, vaikka Adam oli varmistanut, että hänen televisionsa täytti tekniset vaatimukset. Hän otti yhteyttä elokuvan toimittaneeseen tahoon, joka ilmoitti hänelle, että tätä laatuongelmaa ei voida korjata. Koska elokuva oli jo ladattu, Adamilla ei ollut oikeutta palautukseen.

Esimerkkitapaus

Alex latasi musiikin suoratoistosovelluksen tabletilleen. Kuusi kuukautta myöhemmin hän sai sähköpostiviestin, jonka mukaan sovellus oli päivitettävä, koska käyttäjien määrä oli kasvanut. Sovelluksen vanhat asiakkaat saivat päivityksen ilmaiseksi sopimusehtojen mukaisesti, mutta he eivät olleet velvoitettuja lataamaan sitä.
Päivitysten jälkeen suoratoistonopeus kuitenkin hidastui merkittävästi. Alex päätti purkaa sopimuksen ja saada rahansa takaisin. Tämä on mahdollista 30 päivän kuluessa päivityksestä.

Peruuttamisoikeus: 14 päivän peruuttamisaika

Sinulla on oikeus palauttaa tuote tai palvelu, jonka olet ostanut verkosta, puhelimitse tai kotimyynnistä (lakitermein ”etämyynnistä”, solmimalla ”etäsopimuksen”). Se tarkoittaa, että sopimuksen voi irtisanoa 14 päivän kuluessa perusteluja esittämättä (”peruuttamisaika”). Tavaroita ostettaessa tämä tarkoittaa 14 päivää toimituspäivästä ja palveluja ostettaessa 14 päivää sopimuksen tekopäivästä. Jos peruuttamisaika päättyy yleisenä vapaapäivänä, sitä jatketaan seuraavaan arkipäivään asti.
Jotkin EU-maat myöntävät 30 päivän peruuttamisajan ei-toivotun kotimyynnin tai tutustumiskäynnin aikana tehdyille sopimuksille.

Poikkeukset

Huomautus: 14 päivän peruuttamisaika ei koske

  • tietyille päiville varattuja lento-, juna- ja konserttilippuja, hotellivarausta, autonvuokrausta tai ravintolapalveluja
  • herkästi pilaantuvia tuotteita, kuten elintarvikkeet tai juomat, joiden viimeinen käyttöpäivä on lähellä
  • tilaustyönä tai henkilökohtaisia tarpeita vastaaviksi tehtyjä tuotteita (kuten mittatilauspuku)
  • tuotteita ja palveluita, joiden hinnat vaihtelevat maailmanmarkkinoiden mukaan, kuten kotitalouksien lämmityspolttoaine
  • kokonaan toimitettuja palveluita, kuten terassin siivousta, jos olet nimenomaisesti sopinut, että työt alkavat heti ja tiedostanut, että menetät samalla peruuttamisoikeuden
  • suljetuissa pakkauksissa olevia audio-, video- tai tietokoneohjelmia, kuten DVD-levyjä, joiden pakkaukset olet avannut
  • digitaalista verkkosisältöä, kuten laulua tai elokuvaa, jonka lataamisen tai suoratoiston aloitit sen jälkeen, kun annoit nimenomaisen suostumuksesi siihen, että menetät peruuttamisoikeutesi aloittamalla esityksen
  • kiireellisiä korjaus- ja huoltosopimuksia, kuten putkimiehen kutsumista korjaamaan vuotava suihku.

Tärkeää

Joissakin EU-maissa sinulla on peruuttamisoikeus joihinkin näistä tavaroista ja palveluista, jos ne on hankittu ei-toivotun kotimyynnin tai tutustumiskäynnin aikana.

Peruuttamisoikeus ei kuitenkaan koske tavaroita, jotka ostetaan yksityishenkilöltä. Kiinnitä siis huomiota siihen, onko myyjä ammattimainen vai yksityinen, kun teet ostoksia internetissä.

Mistä saa apua?

Kannattaa tarkistaa tavaroiden myyntimaan lakisääteistä ja kaupallista takuuta koskevat erityissäännöt, joissa on tarkempaa tietoa kansallisen lainsäädännön mukaisista oikeuksistasi.

Jos sinulla on vaikeuksia peruuttaa sopimus tai saada toimittaja peruuttamaan tai korvaamaan toisesta EU-maasta hankkimasi tuote, voit pyytää apua omassa maassasi sijaitsevasta Euroopan kuluttajakeskuksen toimipisteestä.

Jos olet epävarma omasta tilanteestasi, tutustu kuluttajien oikeuksien tietopakettiin, jossa on tietoa ostosten tekemiseen liittyvistä oikeuksista EU:ssa.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Tarkistettu viimeksi: 24/09/2024
Jaa tämä sivu
  翻译: