Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Planul coordonat privind inteligența artificială

Planul coordonat privind inteligența artificială urmărește să accelereze investițiile în IA, să pună în aplicare strategii și programe în domeniul IA și să alinieze politica în domeniul IA pentru a preveni fragmentarea în Europa.

Planul coordonat privind inteligența artificială urmărește să accelereze investițiile în IA, să pună în aplicare strategii și programe în domeniul IA și să alinieze politica în domeniul IA pentru a preveni fragmentarea în Europa.

Planulcoordonat privind inteligența artificială (IA) a fost publicat în 2018. Este un angajament comun al Comisiei, al statelor membre ale UE, al Norvegiei și al Elveției de a maximiza potențialul Europei de a concura la nivel mondial. Planul inițial a definit acțiuni și instrumente de finanțare pentru adoptarea și dezvoltarea IA în toate sectoarele. În paralel, statele membre au fost încurajate să își dezvolte propriile strategii naționale.

Cea mai recentă actualizare a planului a fost publicată în 2021. Aceasta demonstrează angajamentul Europei de a crea o poziție de lider mondial în domeniul IA de încredere. Planul pentru 2021 este, de asemenea, strâns aliniat laprioritățile digitale și verzi aleComisieiși la răspunsul Europei la pandemia de COVID-19.

Planul coordonat din 2021 urmărește să transforme strategia în acțiune, solicitând:

  • accelerarea investițiilor în tehnologiile IA pentru a stimula redresarea economică și socială rezilientă, ajutată de adoptarea de noi soluții digitale
  • să pună în aplicare pe deplin și cu promptitudine strategii și programe în domeniul IA pentru a se asigura că UE maximizează avantajele de a fi o entitate care adoptă din timp IA.
  • alinierea politicii în domeniul IA pentru a elimina fragmentarea și a aborda provocările globale.

Pentru a realiza acest lucru, planul actualizat stabilește patru seturi-cheie de obiective de politică, sprijinite de acțiuni concrete. Acesta indică, de asemenea, un posibil mecanism de finanțare și stabilește un calendar pentru:

Cerc albastru cu text care descrie planul de coordonare pentru IA

 

Comunicareadin 2024 privind stimularea întreprinderilor nou-înființate și a inovării în domeniul IA de încredere se bazează atât pe planurile de acțiune coordonate privind IA din 2018, cât și pe cele din 2021. Acest lucru arată o schimbare de politică către IA generativă ca răspuns la cele mai recente evoluții tehnologice. În mod similar, versiunea adoptată aLegii privind IAinclude, de asemenea, dispoziții privind IA generativă. Aceste norme completeazăpropunerea inițială a Comisiei din 2021,care viza construirea unui ecosistem de IA de încredere pentru prezent și viitor.

Comunicarea din 2024 propune:

  • un cadru de investiții strategice pentru a mobiliza activele UE – cum ar fi infrastructura de supercalcul – pentru a promova un ecosistem european inovator al IA.
  • colaborarea dintre întreprinderile nou-înființate, inovatori și utilizatorii industriali, cu scopul de a atrage investiții în UE și de a oferi acces la componente-cheie ale IA, cum ar fi datele, puterea de calcul, algoritmii și talentele.
  • acțiuni și investiții menite să sprijine întreprinderile nou-înființate și industriile din Europa să devină lideri mondiali în ceea ce privește modele, sisteme și aplicații de IA avansate și de încredere.
  • un pachet de măsuri (în cadrul GenAI4EU) pentru a sprijini întreprinderile nou-înființate și IMM-urile europene să dezvolte o IA de încredere care să respecte valorile și reglementările UE, inclusiv respectarea normelor privind protecția vieții private și a datelor.

Investiții

Comisia a propus o investiție anuală de cel puțin 1 miliard EUR în IA din programele Orizont Europași Europa digitală, care a fost realizată pentru anii 2021 și 2022, iar finanțarea UE pentru IA urmărește să atragă și să consolideze investițiile, promovând colaborarea între statele membre și maximizând impactul acesteia.

Mecanismul de redresare și reziliență oferă o oportunitate fără precedent de a moderniza IA și de a investi în aceasta. Prin aceasta, UE poate deveni lider mondial în dezvoltarea și adoptarea unor tehnologii IA centrate pe factorul uman, fiabile, sigure și durabile. Până în septembrie 2023, aceasta investise deja 4,4 miliarde EUR în IA. Mai multe informații sunt disponibile în raportul „Cartografierea instrumentelor de finanțare la nivelul UE în funcție de țintele deceniului digital”.

Acțiunile prezentate în planuri au fost puse în aplicare în mod activ atât de Comisie, cât și de statele membre și s-au înregistrat progrese în toate capitolele. În special, UE promovează capacitatea informatică critică prin mai multe acțiuni de succes:

  1. Actul privindcipurile  stabilește o bază legislativă pentru a spori reziliența industriei semiconductorilor.
  2. Întreprinderea comună pentrucipuri (întreprinderea comună pentru cipuri) accelerează tehnologiile semiconductorilor în Europa.
  3. Întreprinderea comunăEuroHPC  dezvoltă capacități informatice avansate accesibile IMM-urilor europene.
  4. Instalațiile detestare și experimentare (TEF) sprijină dezvoltarea tehnologiei IA pentru componentele și sistemele de IA de margine.
  5. Proiecteleimportante de interes european comun (PIIEC) promovează colaborarea între statele membre în proiecte de vârf în domeniul microelectronicii și al comunicării.

Împreună, aceste inițiative creează un ecosistem sinergic pentru promovarea microelectronicii și a capacității informatice în Europa. De asemenea, Comisia monitorizează și evaluează progresele înregistrate de aceste acțiuni și, în colaborare cu statele membre, va raporta cu privire la monitorizare în cursul anului 2024.

Contextul

Statele membre și Comisia au colaborat îndeaproape și s-au întâlnit periodic pentru a lucra la acțiunile din cadrul diferitelor planuri. Acestea au înregistrat progrese în toate domeniile planului, inclusiv prin propunerea uneistrategii privind datele, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii și crearea condițiilor pentru excelență în cercetare și dezvoltare și adoptarea IA în Europa.

În general, primii doi ani de punere în aplicare au confirmat că acțiunile comune și cooperarea structurată dintre statele membre și Comisie sunt esențiale pentru competitivitatea globală a UE și pentru poziția sa de lider în dezvoltarea și adoptarea IA. Majoritatea statelor membre au adoptat strategii naționale în domeniul IA și au început să le pună în aplicare. Investițiile în IA au crescut, iar UE a fost în măsură să mobilizeze resurse critice pentru a sprijini aceste procese.

Ultimele știri

Conținut asociat

Imaginea de ansamblu

Abordarea europeană a inteligenței artificiale

Abordarea UE în ceea ce privește inteligența artificială se axează pe excelență și încredere, vizând stimularea cercetării și a capacității industriale, asigurând în același timp siguranța și drepturile fundamentale.

Aprofundați subiectul

Excelența AI prosperă de la laborator la piață

Comunicarea privind stimularea întreprinderilor nou-înființate și a inovării în domeniul IA de încredere prezintă acțiuni comune concrete pentru ca Comisia și statele membre să creeze o poziție de lider la nivel mondial în ceea ce privește IA de încredere.

Citiți și

Legea privind IA

Legea privind IA este primul cadru juridic privind IA, care abordează riscurile IA și poziționează Europa pentru a juca un rol de lider la nivel mondial.

Alianța europeană pentru IA

Alianța europeană pentru IA este o inițiativă a Comisiei Europene de a stabili un dialog politic deschis privind inteligența artificială. De la lansarea sa în 2018, Alianța pentru IA a implicat aproximativ 6000 de părți interesate prin evenimente periodice, consultări publice și...

  翻译: