Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Euroopan digitaalinen vuosikymmen

EU pyrkii koko digitaalisen vuosikymmenen ajan ihmiskeskeiseen ja kestävään visioon digitaaliyhteiskunnasta kansalaisten ja yritysten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi.

      digitaalisen vuosikymmenen logo

Digitaalinen yhteiskunta ja digitaaliteknologia tuovat mukanaan uusia tapoja oppia, viihdyttää, työskennellä, tutkia ja täyttää tavoitteita. Ne tuovat myös uusia vapauksia ja oikeuksia ja antavat EU:n kansalaisille mahdollisuuden tavoittaa myös muita kuin fyysisiä yhteisöjä, maantieteellisiä paikkoja ja sosiaalisia asemia.

Digitalisaatioon liittyy kuitenkin edelleen monia haasteita. Digitaalisen maailman olisi perustuttava eurooppalaisiin arvoihin – jossa ketään ei jätetä jälkeen, kaikki nauttivat vapaudesta, suojelusta ja oikeudenmukaisuudesta. Euroopan digitaalisella vuosikymmenellä kaikilla on valmiudet käyttää jokapäiväistä teknologiaa. Jopa pienet yritykset käyttävät teknologiaa tehdäkseen parempia liiketoimintapäätöksiä, ollakseen vuorovaikutuksessa asiakkaidensa kanssa tai parantaakseen osaa liiketoiminnastaan. Yhteydet tavoittavat kylissä, vuoristoissa ja syrjäisillä alueilla asuvat ihmiset, joten kaikki voivat hyödyntää verkkomahdollisuuksia ja osallistua digitaalisen yhteiskunnan hyötyihin. Keskeiset julkiset palvelut ja hallinnolliset menettelyt ovat verkossa kansalaisten ja yritysten hyödyksi.

Euroopan unioni 2021

fix-empty

Digitaalinen vuosikymmen on kattava kehys, joka ohjaa kaikkia digitaalialaan liittyviä toimia. Digitaalisen vuosikymmenen tavoitteena on varmistaa, että kaikki teknologia- ja innovaatiotyön osa-alueet ovat ihmisten ulottuvilla.

Digitaalisen vuosikymmenen kehykseen sisältyvät digitaalista vuosikymmentä koskeva politiikkaohjelma, digitaalista vuosikymmentä koskevat tavoitteet, tavoitteet, useita maita kattavat hankkeet ja digitaalista vuosikymmentä koskevat oikeudet ja vahvuudet. Periaatteet:

  • Digitaalisen vuosikymmenen tavoitteet ovat mitattavissa olevia tavoitteita kaikilla neljällä osa-alueella: yhteenliitettävyys, digitaaliset taidot, digitaalinen liiketoiminta ja digitaaliset julkiset palvelut.
  • Digitaalisen vuosikymmenen tavoitteet ohjaavat jäsenvaltioiden toimia. Komissio tiedottaa jäsenvaltioiden toimista vuosikertomuksessa.
  • Digitaalinen vuosikymmen -ohjelma antaa EU:lle ja jäsenvaltioille mahdollisuuden tehdä yhteistyötä digitaalisen vuosikymmenen tavoitteiden saavuttamiseksi. Siinä vahvistetaan mekanismi, jolla seurataan edistymistä kohti vuotta 2030. Komissio julkaisee vuosittain kertomuksen, jossa arvioidaan saavutettua edistystä.
  • Useita maita koskevien hankkeiden avulla jäsenvaltiot voivat yhdistää investointeja ja käynnistää laajamittaisia rajat ylittäviä hankkeita.
  • Digitaalisenvuosikymmenen oikeudet ja periaatteet  heijastavat EU:n arvoja, joita on kunnioitettava digitaalisessa maailmassa, kutendigitaalisia oikeuksia ja periaatteita koskevassajulistuksessa allekirjoitettiin.

pyramidi, joka osoittaa digitaalisen vuosikymmenen politiikkojen ja aloitteiden yhteyden

Tavoitteet ja päämäärät

Digitaalinen vuosikymmen -ohjelmassa asetetaan digitaaliset tavoitteet seuraavalle vuosikymmenelle selkeiden ja konkreettisten tavoitteiden muodossa. Päätavoitteet voidaan tiivistää neljään kohtaan:

  1. digitaalisesti osaava väestö ja korkeasti koulutetut digitaalialan ammattilaiset
  2. turvalliset ja kestävät digitaaliset infrastruktuurit
  3. yritysten digitalisaatio
  4. julkisten palvelujen digitalisointi

kohteet

 

 

Tavoitteiden lisäksi digitaalisen vuosikymmenen tavoitteilla varmistetaan, että Euroopan digitalisaatio hyödyttää kaikkia ihmisiä

  • Rakenna turvallinen & turvallinen digitaalinen maailma
  • Varmistetaan, että kaikki voivat osallistua digitaalisiin mahdollisuuksiin eikä ketään jätetä jälkeen
  • Varmistetaan, että pienillä yrityksillä ja teollisuudella on pääsy tietoihin
  • Annetaanpk-yrityksille mahdollisuus ottaa käyttöön digitaalisia teknologioita, kuten pilvipalveluja, data-analytiikkaa ja tekoälyä
  • Innovatiivisteninfrastruktuurien käyttöönoton edistäminen
  • Varmistetaan, että pk-yritykset voivat kilpailla digitaalisessa maailmassa oikeudenmukaisin ehdoin
  • Julkistenpalvelujen tarjoaminen verkossa
  • Digitaaliteknologian vaikutusten mittaamiseen keskittyvän tutkimuksen edistäminen sekä kestävien, energia- ja resurssitehokkaiden innovaatioiden kehittäminen
  • Varmistetaan, että kaikki organisaatiot ottavat käyttöön kyberturvallisuustoimenpiteitä

Matkalla kohti digitaalista vuosikymmentä jäsenvaltiot raportoivat komissiolle suunnitelluista toimista, joilla tuetaan määriteltyjä tavoitteita.

Nämä tavoitteetja periaatteet ohjaavat jo komission toimia ja politiikkoja digitaalialalla. Koska meillä on yhä enemmän innovaatioita, digitaalisen vuosikymmenen kehyksellä varmistetaan, että digitalisaatiota koskeva eurooppalainen visio on selkeä ja sitä tuetaan laajasti kaikissa tulevissa toimissa kaikkialla Euroopassa.

Poliittinen ohjelma: edistymisen mittaaminen

Digitaalinen vuosikymmen 2030 -ohjelmalla perustetaan seuranta- ja yhteistyömekanismi Euroopan digitalisaatiota koskevien yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Komissio on politiikkaohjelman ensimmäisenä vaiheena määritellyt keskeiset tulosindikaattorit vuoden 2023 täytäntöönpanosäädöksessä. Keskeiset tulosindikaattorit perustuvat DESI-indeksiin, jolla mitataan Euroopan digitalisaation tilaa vuosittain. Tämän jälkeen komissio on julkaissut yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa EU:n tason kehityspolutarvioidakseen, onko kunkin tavoitteen osalta saavutettu edistys riittävä vuoden 2030 arvojen saavuttamiseksi. Komissio julkaisee vuosittain digitaalisen vuosikymmenen tilaa koskevan kertomuksen, jossa se mittaa ja arvioi edistymistä digitaalisen vuosikymmenen tavoitteiden ja päämäärien saavuttamisessa sekä EU:n tason kehityspolkuja ja suosittelee tarvittaessa lisätoimia ja -toimia. Ensimmäinen digitaalisen vuosikymmenen tilaa koskeva kertomus julkaistiin vuonna 2023 ja toinen vuonna 2024.

Ensimmäisen kertomuksen julkaisemisen jälkeen kukin jäsenvaltio on määritellyt omankansallisen etenemissuunnitelmansa EU:n yhteisten kehityspolkujen ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Toisessa digitaalisen vuosikymmenen tilaa koskevassa kertomuksessa komissio julkaisi arvion kansallisista etenemissuunnitelmista ja suosituksia puutteiden korjaamiseksi ja sen varmistamiseksi, että digitaalista vuosikymmentä koskevassa politiikkaohjelmassa kaavailtu digitalisaatio toteutuu kaikkialla EU:ssa. Jäsenvaltiot päivittävät joka toinen vuosi kansalliset etenemissuunnitelmansa tarkistamalla ja mukauttamalla suunniteltuja toimia, toimenpiteitä ja investointeja komission suositukset huomioon ottaen.

politiikkaohjelman yhteistyösykli

Useita maita koskevat hankkeet

Monikansalliset hankkeet ovat laajamittaisia hankkeita, joilla voidaan edistää digitaalisen vuosikymmenen tavoitteiden saavuttamista. Niiden avulla jäsenvaltiot voivat koota yhteen resursseja sellaisten digitaalisten valmiuksien kehittämiseksi, joita ne eivät pystyisi kehittämään yksin.

Komissio on laatinut alustavan luettelon aloista, joilla voidaan toteuttaa useita maita kattavia hankkeita, ja se voi tarvittaessa päivittää luetteloa vuotuisen edistymisen seurannan perusteella.

yhteinen datainfrastruktuuri ja -palvelut, lohkoketju, pienitehoiset prosessorit, 5G-käytävien yleiseurooppalainen käyttöönotto, suurteholaskenta, turvallinen kvantti-infrastruktuuri ja kyberturvallisuuskeskusten verkosto, digitaalinen julkishallinto, digitaali-innovointikeskittymät tai digitaalisia taitoja edistävät korkean teknologian kumppanuudet

Useita maita koskevissa hankkeissa olisi yhdistettävä investointeja EU:n rahoitusvaroista, myös elpymis- ja palautumistukivälineestä, ja jäsenvaltioista. Muut julkiset ja yksityiset tahot voivat tarvittaessa investoida hankkeisiin.

Komissio auttaa jäsenvaltioita määrittämään, perustamaan ja toteuttamaan useita maita kattavia hankkeita. Jotta voitaisiin perustaa useita maita kattava hanke, jossa ei ole muuta oikeudellista välinettä, digitaalista vuosikymmentä koskevassa toimintapoliittisessa ohjelmassa otettiin käyttöön uusi oikeudellinen rakenne, eurooppalainen digitaali-infrastruktuurikonsortio (EDIC), joka mahdollistaa nopean ja joustavan täytäntöönpanon.

Komissio julkaisi vuonna 2024 toisen kertomuksen unionin edistymisestäuseita maita koskevien hankkeiden täytäntöönpanossa.

Tuoreimmat uutiset

NEWS ARTICLE |
Lohkoketju: EUROPEUM-EDICin perustaminen

Komissio on hyväksynyt päätöksen EUROPEUM-EDICin perustamisesta. EUROPEUM-EDIC syventää lohkoketju- ja Web3-teknologioita koskevaa yhteistyötä.

EVENT |
#DigitalEU Euroopan avointen ovien päivänä

Euroopan komission päätoimipaikka avaa ovensa kansalaisille lauantaina 4. toukokuuta klo 10.00–18.00. Rekisteröintiä ei tarvita ja sisäänpääsy on ilmainen!

Aiheeseen liittyvää

Syventävää tietoa

DigitalEU-lähettiläät

DigitalEU-lähettiläät tuovat yhteen toimittajia, toimittajia ja vaikuttajia, jotka toimivat aktiivisesti digitaali- ja ampeeriteknologian alalla.

Digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksi (DESI)

Digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksissä (DESI) tehtiin vuosina 2014–2022 yhteenveto Euroopan digitaalista suorituskykyä kuvaavista indikaattoreista ja seurattiin EU-maiden edistymistä.

  翻译: