Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Het digitale decennium van Europa

De EU streeft gedurende het hele digitale decennium naar een mensgerichte, duurzame visie op de digitale samenleving om burgers en bedrijven mondiger te maken.

      Logo van het digitale decennium

De digitale samenleving en digitale technologieën brengen nieuwe manieren met zich mee om te leren, te entertainen, te werken, te verkennen en ambities waar te maken. Ze brengen ook nieuwe vrijheden en rechten met zich mee en bieden EU-burgers de mogelijkheid om verder te reiken dan fysieke gemeenschappen, geografische locaties en sociale posities.

Er zijn echter nog veel uitdagingen verbonden aan de digitale transformatie. De digitale wereld moet gebaseerd zijn op Europese waarden – waar niemand aan zijn lot wordt overgelaten, iedereen vrijheid, bescherming en billijkheid geniet. In het digitale decennium van Europa beschikt iedereen over de vaardigheden om alledaagse technologie te gebruiken. Zelfs kleine bedrijven gebruiken technologie om betere zakelijke beslissingen te nemen, met hun klanten te communiceren of delen van hun bedrijfsvoering te verbeteren. Connectiviteit bereikt mensen die in dorpen, bergen en afgelegen gebieden wonen, zodat iedereen online kansen kan bereiken en kan deelnemen aan de voordelen van de digitale samenleving. Belangrijke overheidsdiensten en administratieve procedures zijn online voor het gemak van burgers en bedrijven.

Europese Unie 2021

fix-empty

Het digitale decennium is een alomvattend kader dat richting geeft aan alle acties in verband met digitaal. Het doel van het digitale decennium is ervoor te zorgen dat alle aspecten van technologie en innovatie voor mensen werken.

Het kader voor het digitale decennium omvat het beleidsprogramma voor het digitale decennium, de doelstellingen van het digitale decennium, de doelstellingen, de meerlandenprojecten en de beginselen van het digitale decennium:

  • De doelstellingen van het digitale decennium zijn meetbare doelstellingen voor elk van de vier gebieden: connectiviteit, digitale vaardigheden, digitaal zakendoen en digitale overheidsdiensten.
  • De doelstellingen van het digitale decennium vormen de leidraad voor de maatregelen van de lidstaten. De Commissie informeert in het jaarverslag over de acties van de lidstaten.
  • Het beleidsprogramma voor het digitale decennium stelt de EU en de lidstaten in staat samen te werken om de doelstellingen van het digitale decennium en de doelstellingen ervan te verwezenlijken. De verordening voorziet in een mechanisme om de vooruitgang in de richting van 2030 te monitoren. Elk jaar publiceert de Commissie een verslag om de balans op te maken van de geboekte vooruitgang.
  • De meerlandenprojecten stellen de lidstaten in staat investeringen te bundelen en grootschalige grensoverschrijdende projecten op te starten.
  • De rechten en beginselen van het digitale decennium weerspiegelen de waarden van de EU, die in de digitale wereld moeten worden geëerbiedigd, zoals ondertekend in de verklaring over digitale rechten en beginselen.

piramide die het verband laat zien tussen beleid en initiatieven in het digitale decennium

Streefdoelen en doelstellingen

In het beleidsprogramma voor het digitale decennium worden de digitale ambities voor het komende decennium uiteengezet in de vorm van duidelijke, concrete doelstellingen. De belangrijkste doelstellingen kunnen in 4 punten worden samengevat:

  1. een digitaal geschoolde bevolking en hooggekwalificeerde digitale professionals
  2. veilige en duurzame digitale infrastructuur
  3. Digitale transformatie van bedrijven
  4. digitalisering van overheidsdiensten

doelen

 

 

Naast de doelstellingen zorgen de doelstellingen van het digitale decennium ervoor dat de digitale transformatie in Europa alle mensen ten goede komt, door:

  • Bouwen aan een veilige & beveiligde digitale wereld
  • Ervoor zorgen dat iedereen kan deelnemen aan digitale kansen en dat niemand achterblijft
  • Ervoor zorgen dat kleine bedrijven en het bedrijfsleven toegang hebben tot gegevens
  • Kmo'sin staat stellen om digitale technologieën toe te passen, waaronder cloud, data-analyse en kunstmatige intelligentie (AI)
  • Bevordering van de uitrol van innovatieveinfrastructuren
  • Ervoor zorgen dat kmo’s op eerlijke voorwaarden kunnen concurreren in de digitale wereld
  • Hetonline aanbieden van p ublic-diensten
  • Bevordering van onderzoek gericht op het meten van de impact van digitale technologieën en het ontwikkelen van duurzame, energie- en hulpbronnenefficiënte innovaties
  • Zorgen dat alle organisaties cyberbeveiligingsmaatregelen nemen

Op weg naar het digitale decennium brengen de lidstaten verslag uit aan de Commissie over de geplande acties ter ondersteuning van de vastgestelde doelstellingen.

De acties en het beleid van deCommissie op digitaal gebied zijn al gebaseerd op deze doelstellingen en beginselen. Aangezien we steeds meer innovaties zullen hebben, zorgt het kader voor het digitale decennium ervoor dat de Europese visie op de digitale transformatie duidelijk is en breed wordt ondersteund door alle toekomstige acties in heel Europa.

Beleidsprogramma: het meten van de vooruitgang

Het beleidsprogramma voor het digitale decennium 2030 voorziet in een monitoring- en samenwerkingsmechanisme om de gemeenschappelijke doelstellingen en streefdoelen voor de digitale transformatie van Europa te verwezenlijken.

Als eerste stap in het kader van het beleidsprogramma heeft de Commissie dekernprestatie-indicatoren (KPI’s) vastgesteld in de uitvoeringshandeling van 2023. De KPI’s zijn gebaseerd op de reeds bestaande DESI-exercitie die elk jaar de stand van de digitale transformatie in Europa meet. Vervolgens heeft de Commissie, in samenwerking met de lidstaten, detrajecten op EU-niveaugepubliceerd om te beoordelen of de voor elk streefcijfer geconstateerde vooruitgang volstaat om de waarden voor 2030 te halen. Elk jaar publiceert de Commissie het verslag over de stand van het digitale decennium, waarin zij de vooruitgang in de richting van de streefcijfers en doelstellingen van het digitale decennium en de trajecten op EU-niveau meet en beoordeelt en waar nodig verdere acties en inspanningen aanbeveelt. Het eerste verslag over de stand van het digitale decennium werd gepubliceerd in 2023 en het tweede op 2024.

Na de publicatie van het eerste verslag heeft elke lidstaat zijn eigennationale routekaartvastgesteld  om de gemeenschappelijke EU-trajecten en streefcijfers te bereiken. In het tweede verslag over de staat van het digitale decennium heeft de Commissie een beoordeling van de nationale routekaarten gepubliceerd, met aanbevelingen om lacunes aan te pakken en ervoor te zorgen dat de digitale transformatie waarin het beleidsprogramma voor het digitale decennium voorziet, overal in de EU wordt verwezenlijkt. Om de twee jaar actualiseren de lidstaten hun nationale stappenplannen door geplande acties, maatregelen en investeringen te evalueren en aan te passen, rekening houdend met de aanbevelingen van de Commissie.

samenwerkingscyclus van het beleidsprogramma

Meerlandenprojecten

Meerlandenprojecten zijn grootschalige projecten die kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van het digitale decennium. Zij stellen de lidstaten in staat samen te komen en middelen te bundelen om digitale capaciteiten op te bouwen die zij zelf niet zouden kunnen ontwikkelen.

De Commissie heeft een eerste lijst van gebieden voor meerlandenprojecten vastgesteld en kan de lijst zo nodig bijwerken op basis van de jaarlijkse voortgangsmonitoring.

gemeenschappelijke data-infrastructuur en -diensten, blockchain, energiezuinige processors, pan-Europese uitrol van 5G-corridors, high-performance computing, veilige kwantuminfrastructuur en het netwerk van cyberbeveiligingscentra, digitaal openbaar bestuur, digitale innovatiehubs of hightechpartnerschappen voor digitale vaardigheden

Meerlandenprojecten moeten investeringen uit EU-financieringsmiddelen, onder meer uit de herstel- en veerkrachtfaciliteit, en de lidstaten bundelen. Andere publieke en private entiteiten kunnen in voorkomend geval in de projecten investeren.

De Commissie helpt de lidstaten bij het identificeren, opzetten en uitvoeren van meerlandenprojecten. Om een meerlandenproject op te zetten waarvoor geen ander rechtsinstrument bestaat, heeft het beleidsprogramma voor het digitale decennium een nieuwe juridische structuur ingevoerd, het European Digital Infrastructure Consortium (EDIC), die een snelle en flexibele uitvoering mogelijk maakt.

In 2024 publiceerde de Commissie het tweede verslag over de vooruitgang van de Unie bij de uitvoering van meerlandenprojecten.

Laatste nieuws

PRESS RELEASE |
Tweede verslag over de stand van het digitale decennium roept op tot versterkte collectieve actie om de digitale transformatie van de EU voort te stuwen

De Commissie heeft het tweede verslag over de stand van het digitale decennium gepubliceerd, waarin een uitgebreid overzicht wordt gegeven van de vooruitgang die is geboekt bij de verwezenlijking van de digitale doelstellingen en streefcijfers die voor 2030 zijn vastgesteld in het beleidsprogramma voor het digitale decennium (DDPP).

NEWS ARTICLE |
Blockchain: Oprichting van EUROPEUM-EDIC

De Commissie heeft een besluit aangenomen tot oprichting van de EUROPEUM-EDIC, die de samenwerking op het gebied van blockchain- en Web3-technologieën zal verdiepen.

EVENT |
#DigitalEU op de Europese Open Dag

Het hoofdkantoor van de Europese Commissie opent haar deuren voor burgers op zaterdag 4 mei van 10:00-18:00. Geen registratie nodig en de toegang is gratis!

Gerelateerde inhoud

Zoek verder

DigitalEU-ambassadeurs

De DigitalEU-ambassadeurs brengen journalisten, redacteuren en influencers samen die actief zijn op het gebied van digitale & -techonderwerpen.

  翻译: