Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Пакет за състоянието на цифровото десетилетие през 2024 г.

В доклада за състоянието на цифровото десетилетие през 2024 г. се проследява напредъкът на ЕС към цифрова трансформация, която е от полза за хората, предприятията и околната среда.

Пътят на Европа към цифровата трансформация 

Всяка година, считано от 2023 г., Европейската комисия публикува „Състоянието на цифровото десетилетие“. В доклада се разглежда напредъкът на ЕС в цифровата му трансформация, измерен в 4 ключови области: цифрова инфраструктура, цифрови умения, цифровизация на обществените услуги и цифровизация на предприятията. В тазгодишния доклад се разглеждат и основните движещи сили и предизвикателства, включително настоящата геополитическа парадигма, сложният икономически контекст, повлиян от новите технологии, като например генеративния ИИ, и тяхното въздействие върху конкурентоспособността. В него се подчертава необходимостта хората и обществата да бъдат ангажирани във все по-хибриден и сложен контекст. И накрая, в публикацията се подчертава и позицията на ЕС като иноватор в областта на глобалната политика и се обсъжда как да се укрепи промишлената основана ЕС.

За първи път в доклада за 2024 г. се прави оценка на националните стратегически пътни карти за цифровото десетилетие, приети от държавите членки през 2023 г.. В него също така се прави преглед на усилията им за цифровизация, предлагат се препоръки за подобрение и се наблюдава прилагането на Европейската декларация за цифровите права и принципи.

Докладът за състоянието на цифровото десетилетие през 2024 г. е предупредителен сигнал, койтоприканва държавите членки да положат повече усилия. В него се посочват като основни проблемилипсата на достатъчен напредък по отношение на общите и конкретните цели и значителните различия между държавите членки. Тези въпроси се анализират в клъстери, определени около техния принос за: 

  • конкурентоспособен, суверенен и устойчив ЕС
  • Pротация и овластяване на хората
  • мобилизиране на цифровата трансформация за интелигентно екологизиране
  • хармонизиране на цифровите политики и разходи

Картографиране на напредъка

Успехът на цифровото десетилетие е от първостепенно значение за просперитета и конкурентоспособността на Европа. Целите подчертават не само икономическия растеж, но и нашето обществено благосъстояние. Цифровото десетилетие представлява значителна възможност за ЕС да оформи своето бъдеще, като използва цифровите технологии за стимулиране на иновациите, подобряване на качеството на живот и осигуряване на устойчиво и приобщаващо общество.

Въпреки товав доклада за състоянието на цифровото десетилетие през 2024 г. се пораждат опасения относно резултатите на ЕС по отношение на цифровата трансформация. Необходими са спешни действия, за да се ускори напредъкът и да се гарантира координиран подход. ЕС все още не е постигнал пълно сближаване по отношение на повечето цели и задачи, а темпът на напредък по някои цели е по-бавен от очакваното. Това е особено вярно в областта на уменията, висококачествената свързаност, приемането на изкуствен интелект (ИИ) и анализа на данни от предприятията, полупроводниците и екосистемите за стартиращи предприятия. Освен това пълният потенциал на цифровия единен пазар все още не е оползотворен, особено защото цифровият преход все още трябва да бъде завършен.

Напредъкът както на национално равнище, така и на равнище ЕС е неадекватен и все още има значителна разпокъсаност в национален план. В доклада се подчертава необходимостта държавите членки да си сътрудничат и да поддържат поетите от тях ангажименти във връзка със своите стратегически пътни карти.

Как да навигирате в различните отчети?

По-долу ще можете да изтеглите основния доклад и приложенията към него. Ще намерите също така 2работни документа на службите на Комисията (SWD) и методологична бележка, последвана от редица подкрепящи проучвания. Повечето от връзките водят до изтегляне на PDF версии.

 

Австрия

Франция

Малта

 

Белгия

Германия

Нидерландия
  България Гърция Полша
  Хърватия Унгария Португалия
  Кипър Ирландия Румъния
  Чехия Италия Словакия
  Дания Латвия Словения
  Естония Литва Испания
  Финландия Люксембург Швеция

 

Пакетът включва също така:

Съдържание по темата

Обща картина

Цифровото десетилетие на Европа

ЕС се стреми към ориентирана към човека и устойчива визия за цифровото общество през цялото цифрово десетилетие, за да се даде възможност на гражданите и предприятията.

Вижте също

Национални стратегически пътни карти за цифровото десетилетие

Държавите членки трябва да представят на Комисията национални пътни карти, в които подробно се описват действията, които планират да изпълнят, за да постигнат колективно целите на цифровото десетилетие до 2030 г.

Посланици на DigitalEU

Посланиците на DigitalEU обединяват журналисти, редактори и инфлуенсъри, работещи в областта на цифровите технологии и технологиите.

  翻译: