Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Paket o stanju digitalnog desetljeća za 2024.

U Izvješću o stanju digitalnog desetljeća za 2024. prati se napredak EU-a prema digitalnoj transformaciji od koje koristi imaju ljudi, poduzeća i okoliš.

Put Europe prema digitalnoj transformaciji 

Svake godine počevši od 2023. Europska komisija objavljuje izvješće o stanju digitalnog desetljeća. U izvješću se istražuje napredak EU-a u digitalnoj transformaciji, koji se mjeri u četiri ključna područja: digitalna infrastruktura, digitalne vještine, digitalizacija javnih usluga i digitalizacija poduzeća. U ovogodišnjem izvješću razmatraju se i ključni pokretači i izazovi, uključujući trenutačnu geopolitičku paradigmu, složeni gospodarski kontekst na koji utječu nove tehnologije kao što je generativna umjetna inteligencija i njihov utjecaj na konkurentnost. Naglašava se potreba da se ljude i društva zadrži u sve hibridnijem i složenijem kontekstu. Naposljetku, u publikaciji se ističe i položaj EU-a kao globalnog inovatora politike te se raspravlja o tome kako ojačati industrijsku osnovuEU-a.

U izvješću za 2024. prvi se put ocjenjuju nacionalni strateški planovi za digitalno desetljeće koje su države članice donijele 2023. U njemu se daje i pregled njihovih napora u području digitalizacije,daju preporuke za poboljšanje i prati primjena Europske deklaracije o digitalnim pravima i načelima.

Izvješće o stanju digitalnog desetljeća za 2024. poziv je državama članicama da ulože veće napore. Glavni su problemi nedovoljan napredak u ostvarivanju općih i pojedinačnih ciljeva te znatne razlike među državama članicama. Ta se pitanja analiziraju u klasterima, definiranima oko njihova doprinosa: 

  • konkurentan, suveren i otporan EU 
  • rotirajućii osnažujući ljude 
  • poticanje digitalne transformacije za pametno ozelenjivanje 
  • usklađivanje digitalnih politika i potrošnje 

Mapiranje napretka

Uspjeh digitalnog desetljeća ključan je za blagostanje i konkurentnost Europe. Ciljevi naglašavaju ne samo gospodarski rast, već i našu društvenu dobrobit. Digitalno desetljeće važna je prilika da EU oblikuje svoju budućnost iskorištavanjem digitalnih tehnologija za poticanje inovacija, poboljšanje kvalitete života i osiguravanje održivog i uključivog društva.

Međutim,izvješće o stanju digitalnog desetljeća za 2024. izaziva zabrinutost u pogledu uspješnosti EU-a u digitalnoj transformaciji. Potrebne su hitne mjere kako bi se ubrzao napredak i osigurao koordinirani pristup. EU još nije u potpunosti postigao konvergenciju u pogledu većine ciljnih vrijednosti i ciljeva, a napredak u pogledu nekih ciljnih vrijednosti sporiji je od očekivanog. To se posebno odnosi na vještine, visokokvalitetnu povezivost, uvođenje umjetne inteligencije i analitiku podataka u poduzećima, poluvodičima i ekosustavima novoosnovanih poduzeća. Nadalje, puni potencijal jedinstvenog digitalnog tržišta tek treba iskoristiti, posebno zato što digitalnu tranziciju tek treba dovršiti.

Napredak na nacionalnoj razini i razini EU-a bio je nedostatan, a i dalje postoji znatna rascjepkanost na nacionalnoj razini. U izvješću se naglašava potreba da države članice surađuju i zadrže obveze koje su preuzele u svojim strateškim planovima. 

Kako se snalaziti u različitim izvješćima? 

U nastavku možete preuzeti glavno izvješće i njegove priloge. U prilogu se nalaze i dva radna dokumenta službi Komisije imetodološkabilješka, nakon čega slijedi niz popratnih studija. Većina poveznica vodi do PDF verzija koje se mogu preuzeti.

 

Austrija

Francuska

Malta

 

Belgija

Njemačka

Nizozemska
  Bugarska Grčka Poljska
  Hrvatska Mađarska Portugal
  Cipar Irska Rumunjska
  Češka Italija Slovačka
  Danska Latvija Slovenija
  Estonija Litva Španjolska
  Finska Luksemburg Švedska

 

Paket također uključuje:

Povezani sadržaj

Šira slika

Digitalno desetljeće Europe

EU nastoji ostvariti održivu viziju digitalnog društva usmjerenu na čovjeka tijekom cijelog digitalnog desetljeća kako bi osnažio građane i poduzeća.

Pogledajte i sljedeći sadržaj

Ambasadori programa DigitalEU

Ambasadori programa DigitalEU okupljaju novinare, urednike i utjecajne osobe aktivne u području digitalnih i tehnoloških tema.

  翻译: