Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Vuoden 2024 digitaalisen vuosikymmenen tilaa koskeva paketti

Digitaalisen vuosikymmenen tilaa koskevassa vuoden 2024 raportissa seurataan EU:n edistymistä kohti digitalisaatiota, joka hyödyttää ihmisiä, yrityksiä ja ympäristöä.

Euroopan tie kohti digitaalista muutosta 

Euroopan komissio julkaisee digitaalisen vuosikymmenen tilan vuosittain vuodesta 2023 alkaen. Raportissa tarkastellaan EU:n edistymistä digitalisaatiossa mitattuna neljällä keskeisellä alalla: digitaalinen infrastruktuuri, digitaaliset taidot, julkisten palvelujen digitalisointi ja yritysten digitalisointi. Tämän vuoden kertomuksessa tarkastellaan myös keskeisiä tekijöitä ja haasteita, kuten nykyistä geopoliittista paradigmaa, monimutkaista taloudellista tilannetta, johon vaikuttavat uudet teknologiat, kuten generatiivinen tekoäly, ja niiden vaikutusta kilpailukykyyn. Siinä korostetaan tarvetta pitää ihmiset ja yhteiskunnat sitoutuneina yhä hybridisempaan ja monimutkaisempaan kontekstiin. Julkaisussa korostetaan myös EU:n asemaa maailmanlaajuisena politiikan uudistajana ja pohditaan, miten EU:n teollista perustaavoitaisiin vahvistaa.

Vuoden 2024 kertomuksessa arvioidaan ensimmäistä kertaa jäsenvaltioidenvuonna 2023hyväksymiä digitaalista vuosikymmentä koskevia kansallisia strategisiaetenemissuunnitelmia. Siinä esitetään myös yleiskatsaus niiden digitalisaatiopyrkimyksistä, annetaan parannussuosituksia ja seurataan digitaalisia oikeuksia ja periaatteita koskevan eurooppalaisen julistuksen soveltamista.

Vuoden 2024 raportti digitaalisen vuosikymmenen tilastaonherätyshuuto, jossa kehotetaan jäsenvaltioita tehostamaan toimiaan. Siinä todetaantärkeimmiksi kysymyksiksi se, että tavoitteiden saavuttamisessa ei ole edistytty riittävästi ja että jäsenvaltioiden välillä on merkittäviä eroja. Näitä kysymyksiä analysoidaan klustereissa, jotka määritellään sen mukaan, miten ne edistävät 

  • kilpailukykyinen, suvereeni ja häiriönsietokykyinen EU 
  • protecting ja valtuuttaa ihmisiä  
  • digitaalisen muutoksen hyödyntäminen älykkään viherryttämisen edistämiseksi 
  • digitaalipolitiikan ja -menojenyhdenmukaistaminen 

Edistymisen kartoitus

Digitaalisen vuosikymmenenonnistuminen on ensiarvoisen tärkeää Euroopan vaurauden ja kilpailukyvyn kannalta. Tavoitteet korostavat talouskasvun lisäksi myös yhteiskunnallista hyvinvointiamme. Digitaalinen vuosikymmen tarjoaa EU:lle merkittävän tilaisuuden muokata tulevaisuuttaan hyödyntämällä digitaaliteknologioita innovoinnin vauhdittamiseksi, elämänlaadun parantamiseksi sekä kestävän ja osallistavan yhteiskunnan varmistamiseksi.

Digitaalisen vuosikymmenen tilaa koskeva vuoden 2024 kertomus herättääkuitenkinhuolta EU:n suoriutumisestadigitalisaatiossa. Edistymisen nopeuttamiseksi ja koordinoidun lähestymistavan varmistamiseksi tarvitaan kiireellisiä toimia. EU ei ole vielä täysin lähentynyt useimpia päämääriä ja tavoitteita, ja edistyminen joissakin tavoitteissa on odotettua hitaampaa. Tämä koskee erityisesti osaamista, laadukkaita yhteyksiä, tekoälyn käyttöönottoa ja data-analytiikkaa yrityksissä, puolijohteissa ja startup-ekosysteemeissä. Digitaalisten sisämarkkinoiden koko potentiaalia ei myöskään ole vielä hyödynnetty, erityisesti koska digitaalinen siirtymä on vielä saatettava päätökseen.

Edistyminen sekä kansallisella että EU:n tasolla on ollut riittämätöntä, ja kansallisten linjojen mukainen hajanaisuus on edelleen huomattavaa. Mietinnössä korostetaan, että jäsenvaltioiden on tehtävä yhteistyötä ja pidettävä kiinni strategisissa etenemissuunnitelmissaan antamistaan sitoumuksista. 

Kuinka navigoida eri raporteissa?  

Alta voit ladata pääraportin ja sen liitteet. Löydät myös kaksi komission yksiköiden valmisteluasiakirjaa jametodologisen muistion, joita seuraa joukko taustatutkimuksia. Suurin osa linkeistä johtaa ladattaviin PDF-versioihin.

 

Itävalta

Ranska

Malta

 

Belgia

Saksa

Alankomaat
  Bulgaria Kreikka Puola
  Kroatia Unkari Portugal
  Kypros Irlanti Romania
  Tšekki Italia Slovakia
  Tanska Latvia Slovenia
  Viro Liettua Espanja
  Suomi Luxemburg Ruotsi

 

Pakettiin sisältyy myös:

Aiheeseen liittyvää

Aiheesta laajemmin

Euroopan digitaalinen vuosikymmen

EU pyrkii koko digitaalisen vuosikymmenen ajan ihmiskeskeiseen ja kestävään visioon digitaaliyhteiskunnasta kansalaisten ja yritysten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi.

Katso myös

DigitalEU-lähettiläät

DigitalEU-lähettiläät tuovat yhteen toimittajia, toimittajia ja vaikuttajia, jotka toimivat aktiivisesti digitaali- ja ampeeriteknologian alalla.

Digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksi (DESI)

Digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksissä (DESI) tehtiin vuosina 2014–2022 yhteenveto Euroopan digitaalista suorituskykyä kuvaavista indikaattoreista ja seurattiin EU-maiden edistymistä.

  翻译: