Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Digikümnendi 2024. aasta pakett

2024. aasta aruandes digikümnendi olukorra kohta jälgitakse ELi edusamme digiüleminekul, mis toob kasu inimestele, ettevõtjatele ja keskkonnale.

Euroopa tee digiülemineku suunas 

Alates 2023. aastast avaldab Euroopa Komisjon igal aastal digikümnendi olukorda käsitleva aruande. Aruandes uuritakse ELi edusamme digiüleminekul, mõõdetuna neljas põhivaldkonnas: digitaristu, digioskused, avalike teenuste digiüleminek ja ettevõtete digiüleminek. Käesoleva aasta aruandes uuritakse ka peamisi tegureid ja probleeme, sealhulgas praegust geopoliitilist paradigmat, keerulist majanduslikku konteksti, mida mõjutavad uued tehnoloogiad, nagu generatiivne tehisintellekt, ja nende mõju konkurentsivõimele. Selles rõhutatakse vajadust hoida inimesi ja ühiskondi üha hübriidsemas ja keerukamas kontekstis. Lisaks rõhutatakse väljaandes ELi positsiooni ülemaailmse poliitika uuendajana ja arutatakse, kuidas tugevdada ELi tööstusbaasi.

2024. aasta aruandes hinnatakse esimest korda riiklikke digikümnendi strateegilisi tegevuskavasid, mille liikmesriigid võtsid vastu 2023. aastal. Samuti annab see ülevaate nende digiülemineku alastest jõupingutustest, annab soovitusi olukorra parandamiseks ning jälgib Euroopa digiõiguste ja -põhimõtete deklaratsiooni kohaldamist.

2024. aasta aruanne digikümnendi olukorra kohta on häirekell, milles kutsutakse liikmesriike üles tegema suuremaid jõupingutusi. Selles tuuaksepeamiste probleemidena välja piisavate edusammude puudumine eesmärkide ja sihtide saavutamisel ning märkimisväärsed erinevused liikmesriikide vahel. Neid küsimusi analüüsitakse klastrites, mis on määratletud vastavalt nende panusele: 

  • konkurentsivõimeline, suveräänne ja vastupanuvõimeline EL 
  • inimeste haljastamineja võimestamine  
  • digiülemineku võimendamine aruka rohestamise jaoks 
  • digipoliitika ja -kulutusteühtlustamine 

Edusammude kaardistamine

Digikümnendiedu on Euroopa jõukuse ja konkurentsivõime jaoks ülimalt oluline. Eesmärkides ei rõhutata mitte ainult majanduskasvu, vaid ka meie ühiskondlikku heaolu. Digikümnend annab ELile märkimisväärse võimaluse kujundada oma tulevikku, võimendades digitehnoloogiat, et edendada innovatsiooni, parandada elukvaliteeti ning tagada kestlik ja kaasav ühiskond.

Siiski tekitab 2024.aastaaruanne digikümnendi olukorra kohta muret ELi tulemuste pärastdigiüleminekul. Edusammude kiirendamiseks ja kooskõlastatud lähenemisviisi tagamiseks on vaja võtta kiireloomulisi meetmeid. EL ei ole enamiku sihtide ja eesmärkide osas veel täielikku lähenemist saavutanud ning mõnede sihtide osas on edusammud oodatust aeglasemad. See kehtib eelkõige oskuste, kvaliteetse ühenduvuse, tehisintellekti ja andmeanalüüsi kasutuselevõtu kohta ettevõtjate, pooljuhtide ja idufirmade ökosüsteemide poolt. Lisaks ei ole digitaalse ühtse turu täielikku potentsiaali veel ära kasutatud, eelkõige seetõttu, et digiüleminek tuleb veel lõpule viia.

Edusammud nii riiklikul kui ka ELi tasandil on olnud ebapiisavad ning ikka veel valitseb märkimisväärne killustatus riikide lõikes. Aruandes rõhutatakse, et liikmesriigid peavad tegema koostööd ja täitma oma strateegilistes tegevuskavades võetud kohustusi. 

Kuidaserinevates aruannetesnavigeerida?  

Allpool saate alla laadida põhiaruande ja selle lisad. Samuti on siin kaks komisjoni talituste töödokumenti jametoodiline märkus, millele järgnevad mitmesugused toetavad uuringud. Enamik linke viib allalaaditavate PDF-versioonideni.

 

Austria

Prantsusmaa

Malta

 

Belgia

Saksamaa

Madalmaad
  Bulgaaria Kreeka Poola
  Horvaatia Ungari Portugal
  Küpros Iirimaa Rumeenia
  Tšehhi Itaalia Slovakkia
  Taani Läti Sloveenia
  Eesti Leedu Hispaania
  Soome Luksemburg Rootsi

 

Pakett sisaldab ka järgmist:

Seotud sisu

Üldpilt

Euroopa digikümnend

EL püüdleb inimkeskse ja kestliku digiühiskonna visiooni poole kogu digikümnendi vältel, et suurendada kodanike ja ettevõtjate mõjuvõimu.

Vaata lisaks

Riiklikud digikümnendi strateegilised tegevuskavad

Liikmesriigid peavad esitama komisjonile riiklikud tegevuskavad, milles kirjeldatakse üksikasjalikult meetmeid, mida nad kavatsevad rakendada 2030. aasta digikümnendi eesmärkide ühiseks saavutamiseks.

DigitalEU saadikud

DigitalEU saadikud toovad kokku ajakirjanikud, toimetajad ja mõjutajad, kes tegutsevad digitaalsete & tehnoloogiateemade valdkonnas.

  翻译: