Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Pachetul din 2024 privind stadiul evoluției deceniului digital

Raportul din 2024 privind stadiul evoluției deceniului digital urmărește progresele înregistrate de UE în direcția unei transformări digitale care să aducă beneficii cetățenilor, întreprinderilor și mediului.

Calea Europei către transformarea sa digitală 

În fiecare an, începând din 2023, Comisia Europeană publică stadiul evoluției deceniului digital. Raportul analizează progresele înregistrate de UE în transformarea sa digitală, măsurate în 4 domenii-cheie: infrastructura digitală, competențele digitale, digitalizarea serviciilor publice și digitalizarea întreprinderilor. Raportul din acest an explorează, de asemenea, factorii-cheie și provocările, inclusiv paradigma geopolitică actuală, contextul economic complex, influențat de noile tehnologii, cum ar fi IA generativă, și impactul acestora asupra competitivității. Acesta subliniază necesitatea de a menține persoanele și societățile implicate într-un context din ce în ce mai hibrid și mai complex. În cele din urmă, publicația evidențiază, de asemenea, poziția UE ca inovator în materie de politici la nivel mondial și discută despre modalitățile de consolidare abazei industrialea UE.

Pentru prima dată, raportul din 2024 evaluează foile de parcurs strategice naționale privind deceniul digital adoptate de statele membre în 2023. Acesta oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu a eforturilor lor de digitalizare,oferă recomandări de îmbunătățire și monitorizează aplicarea Declarației europene privind drepturile și principiile digitale.

Raportul din 2024 privind stadiul evoluției deceniului digital este un semnal de alarmă,îndemnândstatele membre să depună eforturi mai mari. Acesta identifică drept problemeprincipalelipsa unor progrese suficiente în direcția atingerii obiectivelor și a țintelor, precum și disparitățile semnificative dintre statele membre. Aceste aspecte sunt analizate în clustere, definite în jurul contribuției lor la: 

  • o UE competitivă, suverană și rezilientă 
  • protecting și împuternicirea oamenilor 
  • valorificarea transformării digitale pentru o ecologizare inteligentă 
  • armonizarea politicilor și a cheltuielilor digitale 

Cartografierea progreselor înregistrate

Succesul deceniului digital este esențial pentru prosperitatea și competitivitatea Europei. Obiectivele pun accentul nu numai pe creșterea economică, ci și pe bunăstarea noastră societală. Deceniul digital reprezintă o oportunitate semnificativă pentru UE de a-și modela viitorul, valorificând tehnologiile digitale pentru a stimula inovarea, a îmbunătăți calitatea vieții și a asigura o societate durabilă și favorabilă incluziunii.

Cu toate acestea,raportul din 2024 privind stadiul evoluției deceniului digital ridică semne de întrebare cu privire la performanța UE în transformareasa digitală. Sunt necesare acțiuni urgente pentru a accelera progresele și pentru a asigura o abordare coordonată. UE nu a atins încă pe deplin convergența cu privire la majoritatea țintelor și obiectivelor, iar ritmul progreselor înregistrate în ceea ce privește unele ținte este mai lent decât se anticipase. Acest lucru este valabil în special în domeniul competențelor, al conectivității de înaltă calitate, al adoptării inteligenței artificiale (IA) și al analizei datelor de către întreprinderi, semiconductori și ecosistemele întreprinderilor nou-înființate. În plus, întregul potențial al pieței unice digitale nu a fost încă exploatat, în special deoarece tranziția digitală nu a fost încă finalizată.

Progresele înregistrate atât la nivel național, cât și la nivelul UE au fost inadecvate și există încă o fragmentare considerabilă de-a lungul liniilor naționale. Raportul subliniază necesitatea ca statele membre să colaboreze și să mențină angajamentele pe care și le-au asumat în foile lor de parcurs strategice. 

Cum să navigați prin diferitele rapoarte? 

Mai jos veți putea descărca raportulprincipal și anexele acestuia. De asemenea, veți găsi 2documente de lucru ale serviciilor Comisiei (SWD) și o notă metodologică urmată de o serie de studii justificative. Majoritatea link-urilor duc la versiuni PDF descărcabile.

 

Austria

Franța

Malta

 

Belgia

Germania

Țările de Jos
  Bulgaria Grecia Polonia
  Croația Ungaria Portugal
  Cipru Irlanda România
  Cehia Italia Slovacia
  Danemarca Letonia Slovenia
  Estonia Lituania Spania
  Finland Luxemburg Suedia

 

Pachetul include, de asemenea:

Conținut asociat

Imaginea de ansamblu

Deceniul digital al Europei

UE urmărește o viziune durabilă și centrată pe factorul uman pentru societatea digitală pe tot parcursul deceniului digital, pentru a capacita cetățenii și întreprinderile.

Citiți și

Ambasadorii DigitalEU

Ambasadorii DigitalEU reunesc jurnaliști, editori și influențatori activi în domeniul digital & subiecte tehnologice.

Conducerea deceniului digital 1-2 iunie 2021

Conducerea deceniului digital, care a avut loc în perioada 1-2 iunie, a fost un eveniment online de două zile axat pe transformarea digitală a Europei în perspectiva anului 2030.

  翻译: