Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Balíček týkající se stavu digitální dekády v roce 2024

Zpráva o stavu digitální dekády 2024 sleduje pokrok EU na cestě k digitální transformaci, která je přínosná pro lidi, podniky a životní prostředí.

Cesta Evropy k digitální transformaci 

Počínaje rokem 2023 zveřejňuje Evropská komise každý rok zprávu o stavu digitální dekády. Zpráva zkoumá pokrok EU v její digitální transformaci, měřený ve čtyřech klíčových oblastech: digitální infrastruktura, digitální dovednosti, digitalizace veřejných služeb a digitalizace podniků. Letošní zpráva se rovněž zabývá klíčovými faktory a výzvami, včetně současného geopolitického paradigmatu, složitého hospodářského kontextu ovlivněného novými technologiemi, jako je generativní umělá inteligence, a jejich dopadu na konkurenceschopnost. Zdůrazňuje, že je třeba udržet zapojení lidí a společností ve stále hybridním a složitějším kontextu. Publikace rovněž zdůrazňuje postavení EU jako globálního politického inovátora a diskutuje o tom, jak posílit průmyslovou základnuEU.

Zpráva z roku 2024 poprvé hodnotí národní strategické plány pro digitální dekádu přijaté členskými státy v roce 2023. Poskytuje rovněž přehled o jejich úsilí v oblasti digitalizace, nabízí doporučení ke zlepšení a sleduje uplatňování Evropského prohlášení o digitálních právech a zásadách.

Zpráva o stavu digitální dekády 2024 je varovným signálem, který naléhavě vyzýváčlenské státy, aby vynaložily větší úsilí. Za hlavní problémypovažuje nedostatečný pokrok při plnění cílů a úkolů a významné rozdíly mezi členskými státy. Tyto otázky jsou analyzovány v klastrech, které jsou definovány v souvislosti s jejich příspěvkem k: 

  • konkurenceschopná, svrchovaná a odolná EU 
  • Pproměňující a posilující lidi 
  • využití digitální transformace pro inteligentní ekologizaci 
  • harmonizace digitálních politik a výdajů 

Pokrok při mapování

Úspěch digitální dekády má zásadní význam pro prosperitu a konkurenceschopnost Evropy. Cíle zdůrazňují nejen hospodářský růst, ale také náš společenský blahobyt. Digitální dekáda představuje pro EU významnou příležitost, jak utvářet svou budoucnost a využívat digitální technologie k podněcování inovací, zlepšování kvality života a zajištění udržitelné a inkluzivní společnosti.

Zpráva o stavu digitální dekády v roce 2024všakvzbuzuje obavy ohledně výkonnosti EU v oblasti digitální transformace. K urychlení pokroku a zajištění koordinovaného přístupu jsou zapotřebí naléhavá opatření. EU dosud plně nedosáhla konvergence u většiny cílů a u některých cílů je tempo pokroku pomalejší, než se očekávalo. To platí zejména v oblasti dovedností, vysoce kvalitní konektivity, zavádění umělé inteligence a analýzy dat ze strany podniků, polovodičů a ekosystémů začínajících podniků. Kromě toho dosud nebyl plně využit potenciál jednotného digitálního trhu, zejména proto, že digitální transformace musí být ještě dokončena.

Pokrok na vnitrostátní úrovni i na úrovni EU byl nedostatečný a stále existuje značné množství roztříštěnosti v souladu s vnitrostátními hranicemi. Zpráva zdůrazňuje, že je nezbytné, aby členské státy spolupracovaly a dodržovaly závazky, které přijaly ve svých strategických plánech. 

Jak se orientovat v různých sestavách? 

Níže si můžete stáhnout hlavní zprávu a její přílohy. Najdete zde také 2pracovní dokumenty útvarů Komise ametodickou poznámku, po níž následuje řada podpůrných studií. Většina odkazů vede ke stáhnutelným verzím PDF.

 

Rakousko

Francie

Malta

 

Belgie

Německo

Nizozemsko
  Bulharsko Řecko Polsko
  Chorvatsko Maďarsko Portugal
  Kypr Irsko Rumunsko
  Česko Itálie Slovensko
  Dánsko Lotyšsko Slovinsko
  Estonsko Litva Španělsko
  Finsko Lucembursko Švédsko

 

Balíček rovněž zahrnuje:

Související obsah

Souvislosti

Digitální dekáda Evropy

EU v průběhu celého digitálního desetiletí sleduje udržitelnou vizi digitální společnosti zaměřenou na člověka s cílem posílit postavení občanů a podniků.

Viz také

Národní strategické plány digitální dekády

Členské státy musí Komisi předložit vnitrostátní plány, v nichž podrobně uvedou opatření, která hodlají provést, aby společně dosáhly cílů digitální dekády do roku 2030.

Velvyslanci DigitalEU

Velvyslanci DigitalEU sdružují novináře, redaktory a influencery, kteří působí v oblasti digitálních a technologických témat.

  翻译: