Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Δέσμη μέτρων για την ψηφιακή δεκαετία του 2024

Η έκθεση για την κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας του 2024 παρακολουθεί την πρόοδο της ΕΕ προς έναν ψηφιακό μετασχηματισμό προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και του περιβάλλοντος.

Η πορεία της Ευρώπης προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της 

Κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει την κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας. Η έκθεση διερευνά την πρόοδο της ΕΕ στον ψηφιακό της μετασχηματισμό, η οποία μετράται σε 4 βασικούς τομείς: ψηφιακές υποδομές, ψηφιακές δεξιότητες, ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Η φετινή έκθεση διερευνά επίσης βασικούς παράγοντες και προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος γεωπολιτικού παραδείγματος, του σύνθετου οικονομικού πλαισίου, που επηρεάζεται από νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, και ο αντίκτυπός τους στην ανταγωνιστικότητα. Υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης της συμμετοχής των πολιτών και των κοινωνιών σε ένα όλο και πιο υβριδικό και πολύπλοκο πλαίσιο. Τέλος, η δημοσίευση υπογραμμίζει επίσης τη θέση της ΕΕ ως παράγοντα καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο και εξετάζει τρόπους ενίσχυσης της βιομηχανικής βάσηςτης ΕΕ.

Για πρώτη φορά, η έκθεση του 2024 αξιολογεί τους εθνικούς στρατηγικούς χάρτες πορείας για την ψηφιακή δεκαετία που εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη το 2023. Παρέχει επίσης επισκόπηση των προσπαθειών ψηφιοποίησης, παρέχει συστάσεις για βελτίωση και παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής διακήρυξης για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές.

Η έκθεση για την κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας του 2024 είναι μια κλήση αφύπνισης, πουκαλεί τα κράτη μέλη να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες. Προσδιορίζει ως κύρια ζητήματα την έλλειψη επαρκούς προόδου προς την επίτευξη των στόχων και των επιδιώξεων, καθώς και τις σημαντικές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών. Τα ζητήματα αυτά αναλύονται σε ομάδες, οι οποίες ορίζονται γύρω από τη συμβολή τους: 

  • μια ανταγωνιστική, κυρίαρχη και ανθεκτική ΕΕ
  • PΠεριστροφή και ενδυνάμωση των ανθρώπων
  • αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού για τον έξυπνο οικολογικό προσανατολισμό
  • εναρμόνιση ψηφιακών πολιτικών και δαπανών

Χαρτογράφηση της προόδου

Η επιτυχία της Ψηφιακής Δεκαετίας είναι υψίστης σημασίας για την ευημερία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Οι στόχοι δίνουν έμφαση όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην κοινωνική ευημερία μας. Η ψηφιακή δεκαετία αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ΕΕ να διαμορφώσει το μέλλον της, αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες για την προώθηση της καινοτομίας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.

Ωστόσο,η έκθεση για την κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας του 2024 εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις επιδόσεις της ΕΕ στον ψηφιακότης μετασχηματισμό. Απαιτούνται επείγουσες δράσεις για την επιτάχυνση της προόδου και τη διασφάλιση συντονισμένης προσέγγισης. Η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιτύχει πλήρως τη σύγκλιση όσον αφορά τους περισσότερους στόχους και στόχους, και ο ρυθμός προόδου σε ορισμένους στόχους είναι βραδύτερος από ό,τι αναμενόταν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στους τομείς των δεξιοτήτων, της συνδεσιμότητας υψηλής ποιότητας, της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και της ανάλυσης δεδομένων από τις επιχειρήσεις, τους ημιαγωγούς και τα οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων. Επιπλέον, το πλήρες δυναμικό της ψηφιακής ενιαίας αγοράς δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί, ιδίως επειδή η ψηφιακή μετάβαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η πρόοδος τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο ήταν ανεπαρκής και εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός κατακερματισμός σε εθνικό επίπεδο. Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας και διατήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη όσον αφορά τους στρατηγικούς χάρτες πορείας τους.

Πώς να περιηγηθείτε στις διάφορες αναφορές;

Παρακάτω θα μπορείτε να τηλεφορτώσετε την κύρια έκθεση και τα παραρτήματά της. Θα βρείτε επίσης 2έγγραφα εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής (SWD) και ένα μεθοδολογικό σημείωμα ακολουθούμενο από σειρά υποστηρικτικών μελετών. Οι περισσότεροι σύνδεσμοι οδηγούν σε μεταφορτώσιμες εκδόσεις PDF.

 

Αυστρία

Γαλλία

Μάλτα

 

Βέλγιο

Γερμανία

Κάτω Χώρες
  Βουλγαρία Ελλάδα Πολωνία
  Κροατία Ουγγαρία Πορτογαλία
  Κύπρος Ιρλανδία Ρουμανία
  Τσεχία Ιταλία Σλοβακία
  Δανία Λετονία Σλοβενία
  Εσθονία Λιθουανία Ισπανία
  Φινλανδία Λουξεμβούργο Σουηδία

 

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης:

  • Η διεθνής μελέτη συγκριτικής αξιολόγησης αξιολογεί την ΕΕ έναντι επτά χωρών εκτός ΕΕ που χαρακτηρίζονται ως χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως (Αυστραλία, Κίνα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) στα τέσσερα βασικά σημεία της ψηφιακής δεκαετίας.
  • Μελέτη: Παρακολούθηση της εφαρμογής της Διακήρυξης για τα Ψηφιακά Δικαιώματα και Αρχές
  • Η μελέτη ευρυζωνικής κάλυψης παρακολουθεί την πρόοδο των κρατών μελών προς την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο πρόγραμμα πολιτικής για την ψηφιακή δεκαετία, και συγκεκριμένα: «Συνδεσιμότητα Gigabit για όλους έως το 2030» και «τουλάχιστον 5G σε όλες τις κατοικημένες περιοχές».
  • Η μελέτη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παρακολουθεί την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών στην Ευρώπη το 2023.
  • Η μελέτη για την ηλεκτρονική υγεία παρουσιάζει τα αποτελέσματα της βασικής αξιολόγησης για τις χώρες της ΕΕ των 27 για την επίτευξη του στόχου του 100 % για πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ σε ηλεκτρονικά μητρώα υγείας έως το 2030.
  • Το Ευρωβαρόμετρο για την πορεία της ψηφιακής δεκαετίας 2024 παρουσιάζει την άποψη και τη γνώμη των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τις βασικές πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
  • Η έκθεση του Παρατηρητηρίου 5G αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την επίτευξη του στόχου να καταστεί η Ευρώπη η πλέον συνδεδεμένη ήπειρος έως το 2030.

Σχετικό περιεχόμενο

Ευρύτερο πλαίσιο

Ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης

Η ΕΕ επιδιώκει ένα ανθρωποκεντρικό, βιώσιμο όραμα για την ψηφιακή κοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφιακής δεκαετίας για την ενδυνάμωση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Βλ. επίσης

Πρεσβευτές DigitalEU

Οι πρεσβευτές του DigitalEU φέρνουν σε επαφή δημοσιογράφους, συντάκτες και επηρεαστές γνώμης, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ψηφιακών & τεχνολογικών θεμάτων.

Πρωτοπορία της Ψηφιακής Δεκαετίας 1-2 Ιουνίου 2021

Επικεφαλής της Ψηφιακής Δεκαετίας, που πραγματοποιήθηκε στις 1-2 Ιουνίου, ήταν μια διήμερη διαδικτυακή εκδήλωση που επικεντρώθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης με ορίζοντα το 2030.

  翻译: