Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Σύμφωνο για την ΤΝ

Το σύμφωνο για την ΤΝ ενθαρρύνει και στηρίζει τους οργανισμούς να προγραμματίσουν εκ των προτέρων την εφαρμογή των μέτρων της πράξης για την ΤΝ.

Τι είναι το σύμφωνο για την ΤΝ;

Το 2021 η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για την πράξη για την ΤΝ, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της νομοθετικής διαδικασίας. Οι συννομοθέτες κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2023 και το τελικό κείμενο αναμένεται να εγκριθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Ορισμένες διατάξεις της πράξης για την ΤΝ θα εφαρμοστούν ήδη λίγο μετά την έκδοση του κανονισμού. Ωστόσο, ορισμένες απαιτήσεις σχετικά με τα συστήματα ΤΝ υψηλού κινδύνου και άλλες διατάξεις θα εφαρμόζονται μόνο στο τέλος μιας μεταβατικής περιόδου (δηλαδή στο χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης ισχύος και της ημερομηνίας εφαρμογής). 

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προωθεί το σύμφωνο για την ΤΝ, επιδιώκοντας την εθελοντική δέσμευση του κλάδου να προβλέψει την πράξη για την ΤΝ και να αρχίσει να εφαρμόζει τις απαιτήσεις της πριν από τη νόμιμη προθεσμία. Για τη συγκέντρωση των συμμετεχόντων, η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2023, συγκεντρώνοντας απαντήσεις από περισσότερες από 550 οργανώσεις διαφόρων μεγεθών, τομέων και χωρών. Έκτοτε, η Υπηρεσία ΤΝ έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη του συμφώνου για την ΤΝ, το οποίο διαρθρώνεται γύρω από δύο πυλώνες: 

  • Ο πυλώνας Ι λειτουργεί ως πύλη για τη συμμετοχή του δικτύου του συμφώνου για την ΤΝ (των οργανισμών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σύμφωνο), ενθαρρύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και παρέχει πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής της πράξης για την ΤΝ· 

  • Ο πυλώνας ΙΙ ενθαρρύνει τους παρόχους και τους φορείς ανάπτυξης συστημάτων ΤΝ να προετοιμάζονται εγκαίρως και να λαμβάνουν μέτρα για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις που ορίζονται στη νομοθεσία. 

Προσέγγιση δύο πυλώνων 

Πυλώνας Ι: συγκέντρωση και ανταλλαγή απόψεων με το δίκτυο του συμφώνου για την ΤΝ

Στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα, οι συμμετέχοντες συμβάλλουν στη δημιουργία μιας συνεργατικής κοινότητας, ανταλλάσσοντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους. Αυτό περιλαμβάνει εργαστήρια που διοργανώνονται από την Υπηρεσία ΤΝ, τα οποία παρέχουν στους συμμετέχοντες καλύτερη κατανόηση της πράξης για την ΤΝ, των αρμοδιοτήτων τους και του τρόπου προετοιμασίας για την εφαρμογή της. Με τη σειρά του, το Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες μπορούν να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και εσωτερικές πολιτικές που μπορεί να είναι χρήσιμες σε άλλους στο ταξίδι συμμόρφωσής τους. Ανάλογα με τις προτιμήσεις των συμμετεχόντων, οι εν λόγω βέλτιστες πρακτικές μπορούν επίσης να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο σε πλατφόρμα όπου η Υπηρεσία ΤΝ θα ανταλλάσσει πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής της πράξης για την ΤΝ. 

Πυλώνας ΙΙ: διευκόλυνση και κοινοποίηση των δεσμεύσεων των εταιρειών 

Σκοπός αυτού του πυλώνα είναι να παράσχει ένα πλαίσιο για την προώθηση της έγκαιρης εφαρμογής ορισμένων από τα μέτρα της πράξης για την ΤΝ. Η πρωτοβουλία αυτή ενθαρρύνει τους οργανισμούς να γνωστοποιούν προορατικά τις διαδικασίες και τις πρακτικές που εφαρμόζουν για την πρόβλεψη της συμμόρφωσης. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που παρέχουν ή αναπτύσσουν συστήματα ΤΝ μπορούν να επιδείξουν και να μοιραστούν τις εθελοντικές δεσμεύσεις τους όσον αφορά τις απαιτήσεις διαφάνειας και υψηλού κινδύνου και να προετοιμαστούν εγκαίρως για την εφαρμογή τους. 

Οι δεσμεύσεις λαμβάνουν τη μορφή δεσμεύσεων που είναι «δηλώσεις δέσμευσης». Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις (που έχουν προγραμματιστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη) για την εκπλήρωση των διακριτών απαιτήσεων της πράξης για την ΤΝ και περιλαμβάνουν χρονοδιάγραμμα για την έγκρισή τους. Οι εν λόγω δηλώσεις δέσμευσης μπορούν επίσης να λάβουν τη μορφή πρόσθετων στόχων.

Οι οργανισμοί που δεσμεύονται για προπαρασκευαστικές ενέργειες θα κληθούν να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις δεσμεύσεις τους σε τακτική βάση. Οι δεσμεύσεις συλλέγονται και δημοσιεύονται από την Υπηρεσία ΤΝ για τη διασφάλιση της προβολής, την αύξηση της λογοδοσίας και της αξιοπιστίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις τεχνολογίες που αναπτύσσονται από τους οργανισμούς που έχουν δεσμευτεί για τις δεσμεύσεις.

Ποια είναι τα οφέλη του Συμφώνου για τους συμμετέχοντες;

Η Επιτροπή συνεργάζεται με τους συμμετέχοντες και τους στηρίζει στα εξής:

  • οικοδόμηση κοινής αντίληψης των στόχων της πράξης για την ΤΝ

  • ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για την κατανόηση, την προσαρμογή και την προετοιμασία για τη μελλοντική εφαρμογή της πράξης για την ΤΝ (π.χ. δημιουργία εσωτερικών διαδικασιών, προετοιμασία του προσωπικού και αυτοαξιολόγηση των συστημάτων ΤΝ)

  • ανταλλαγή γνώσεων και αύξηση της προβολής και της αξιοπιστίας των διασφαλίσεων που εφαρμόζονται για την επίδειξη αξιόπιστης ΤΝ

  • οικοδόμηση πρόσθετης εμπιστοσύνης στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης

Το σύμφωνο επιτρέπει σε πρωτοπόρους και φιλόδοξους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν και να μοιραστούν τις λύσεις τους με την ευρύτερη κοινότητα.

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα

Έγκαιρες δεσμεύσεις ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών

Ενόψει των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών, η Υπηρεσία ΤΝ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς να υιοθετήσουν προορατική στάση. Τους ζητάμε να προβλέψουν προληπτικά και να συμβάλουν στην εκτέλεση μέτρων που αντιμετωπίζουν κρίσιμες πτυχές της επικείμενης πράξης για την ΤΝ, με στόχο τον περιορισμό της πιθανής κατάχρησης. Αυτές οι έγκαιρες δεσμεύσεις αντικατοπτρίζουν τη βούληση των οργανισμών να συμβάλουν στην ασφαλή χρήση της ΤΝ ενόψει των εκλογών. 

Ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε ενεργά στο σύμφωνο για την ΤΝ; Συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία εκ μέρους της εταιρείας σας!

Η εταιρεία σας έχει ήδη καταρτίσει εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές ή διαδικασίες για τη διασφάλιση του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της χρήσης αξιόπιστων συστημάτων ΤΝ; Μοιραστείτε και δοκιμάστε τα με την κοινότητα του συμφώνου ΤΝ!

Σχετικό περιεχόμενο

Ευρύτερο πλαίσιο

Νόμος για την ΤΝ

Ο νόμος για την ΤΝ είναι το πρώτο νομικό πλαίσιο για την ΤΝ, το οποίο αντιμετωπίζει τους κινδύνους της ΤΝ και θέτει την Ευρώπη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

  翻译: