Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Tekoälysopimus

Tekoälysopimus kannustaa ja tukee organisaatioita suunnittelemaan tekoälysäädöksen toimenpiteiden täytäntöönpanoa.

Mikä on tekoälysopimus?

Tekoälylaki tuli voimaan 1.8.2024. Joitakin tekoälysäädöksen säännöksiä sovelletaan jo täysimääräisesti. Joitakin suuririskisiä tekoälyjärjestelmiä koskevia vaatimuksia ja muita säännöksiä sovelletaan kuitenkin vasta siirtymäkauden lopussa (eli voimaantulon ja soveltamispäivän välisenä aikana).

Tässä yhteydessä komissio edistää tekoälysopimusta ja pyrkii siihen, että teollisuus sitoutuu vapaaehtoisesti ennakoimaan tekoälysäädöstä ja aloittamaan sen vaatimusten täytäntöönpanon ennen lakisääteistä määräaikaa. Osallistujien keräämiseksi käynnistettiin marraskuussa 2023 ensimmäinen kiinnostuksenilmaisupyyntö, johon saatiin vastauksia yli 550:ltä erikokoiselta, eri aloilta ja eri maista peräisin olevalta organisaatiolta. Tekoälytoimisto on sittemmin käynnistänyt tekoälysopimuksen kehittämisen. Sopimus rakentuu kahden pilarin ympärille:

  • Ensimmäinen pilari toimii yhdyskäytävänä tekoälysopimusverkoston (ne organisaatiot, jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksensa sopimusta kohtaan) osallistamiseksi, kannustaa parhaiden käytäntöjen vaihtoon ja tarjoaa käytännön tietoa tekoälysäädöksen täytäntöönpanoprosessista. 

  • Toisessa pilarissa kannustetaan tekoälyjärjestelmien tarjoajia ja käyttöönottajia valmistautumaan varhaisessa vaiheessa ja toteuttamaan toimia lainsäädännössä vahvistettujen vaatimusten ja velvoitteiden noudattamiseksi. 

Kahden pilarin lähestymistapa

Ensimmäinen pilari: kerääminen ja vaihtaminen tekoälysopimusverkoston kanssa

Ensimmäisen pilarin puitteissa osallistujat myötävaikuttavat yhteistyöyhteisön luomiseen ja jakavat kokemuksiaan ja tietämystään. Tähän sisältyy tekoälytoimiston järjestämiä työpajoja, joiden avulla osallistujat saavat paremman käsityksen tekoälysäädöksestä, heidän vastuistaan ja siitä, miten valmistautua sen täytäntöönpanoon. Tekoälytoimisto puolestaan voi kerätä näkemyksiä osallistujien kohtaamista parhaista käytännöistä ja haasteista.

Tässä yhteydessä osallistujat voivat jakaa parhaita käytäntöjä ja sisäisiä käytäntöjä, joista voi olla hyötyä muille heidän vaatimustenmukaisuusmatkallaan. Osallistujien mieltymyksistä riippuen nämä parhaat käytännöt voidaan julkaista myös verkossa alustalla, jolla tekoälytoimisto jakaa tietoa tekoälysäädöksen täytäntöönpanoprosessista.

Toinen pilari: yritysten sitoumusten helpottaminen ja niistä tiedottaminen

Tämän pilarin tarkoituksena on tarjota kehys, jolla edistetään joidenkin tekoälysäädöksen toimenpiteiden varhaista täytäntöönpanoa. Aloitteella kannustetaan organisaatioita julkistamaan ennakoivasti prosessit ja käytännöt, joita ne toteuttavat vaatimusten noudattamisen ennakoimiseksi. Tekoälyjärjestelmiä tarjoavat tai käyttöön ottavat yritykset voivat erityisesti osoittaa ja jakaa vapaaehtoiset sitoumuksensa läpinäkyvyys- ja riskivaatimuksiin ja valmistautua niiden täytäntöönpanoon varhaisessa vaiheessa. 

Sitoumukset annetaan sitoumuksina, jotka ovat ”sitoumusilmoituksia”. Sitoumukset sisältävät konkreettisia (suunniteltuja tai käynnissä olevia) toimia tekoälysäädöksen erillisten vaatimusten täyttämiseksi ja sisältävät aikataulun niiden hyväksymiselle. Tällaiset palvelukseenottoa koskevat ilmoitukset voivat olla myös lisätavoitteita.

Sitoumusten allekirjoittaminen

Komissio kutsui25. syyskuuta alan keskeiset sidosryhmät Brysseliin juhlistamaan sitoumusten ensimmäisiä allekirjoittajia. Tähän mennessä lupauksia on allekirjoittanut yli 100 yritystä, mukaan lukien monikansalliset yritykset ja eurooppalaiset pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) eri aloilta, kuten tietotekniikasta, televiestinnästä, terveydenhuollosta, pankkitoiminnasta, autoteollisuudesta ja ilmailusta. Täydellinen luettelo on esitetty alla.

EU:n tekoälysopimuksen vapaaehtoisissa sitoumuksissa kehotetaan osallistuvia yrityksiä sitoutumaan vähintään kolmeen keskeiseen toimeen: 

  • Tekoälyn hallintostrategian hyväksyminen tekoälyn käyttöönoton edistämiseksi organisaatiossa ja tekoälysäädöksen tulevan noudattamisen edistämiseksi
  • Sellaisten tekoälyjärjestelmien tunnistaminen ja kartoitus, jotka todennäköisesti luokitellaan suuririskisiksi tekoälysäädöksen nojalla
  • Tekoälytietoisuuden ja -lukutaidon edistäminen henkilöstön keskuudessa ja tekoälyn eettisen ja vastuullisen kehittämisen varmistaminen

Näiden keskeisten sitoumustenlisäksi yrityksiä kannustetaan tekemään tekoälysopimuksessa ehdotettuja lisäsitoumuksia. Ne olisi räätälöitävä niiden toiminnan mukaan, mukaan lukien ihmisen suorittaman valvonnan varmistaminen, riskien lieventäminen ja tietyntyyppisen tekoälyn tuottaman sisällön, kuten deepfake-väärennösten, läpinäkyvä merkitseminen.

Tekoälytoimiston alun perin laatima lupausten teksti (.pdf)jaettiin tekoälysopimusverkoston asiaankuuluvien sidosryhmien kanssa palautteen ja näkemysten keräämiseksi. Näin ollen sitoumusten lopullisessa versiossa otetaan huomioon sidosryhmiltä saatu palaute. Nämä sitoumukset eivät ole oikeudellisesti sitovia, eivätkä ne aseta osallistujille oikeudellisia velvoitteita. Yritykset voivat allekirjoittaa ne milloin tahansa, kunnes tekoälysäädöstä sovelletaan täysimääräisesti. 

Osallistuvia yrityksiä pyydetään raportoimaan julkisesti edistymisestään 12 kuukauden kuluttua sitoumustensa julkaisemisesta. Kertomuksen ensisijaisena tarkoituksena on tarjota näkemyksiä ja avoimuutta siitä, miten näiden sitoumusten täyttämisessä on edistytty.

Mitä hyötyä sopimuksesta on osallistujille?

Komissio tekee yhteistyötä osallistujien kanssa ja tukee heitä seuraavissa asioissa:

  • yhteisen käsityksen muodostaminen tekoälysäädöksen tavoitteista

  • konkreettisten toimien toteuttaminen tekoälysäädöksen tulevan täytäntöönpanon ymmärtämiseksi, mukauttamiseksi ja valmistelemiseksi (esim. sisäisten prosessien luominen, henkilöstön valmisteleminen ja tekoälyjärjestelmien itsearviointi)

  • tietämyksen jakaminen ja luotettavan tekoälyn osoittamiseksi käyttöön otettujen suojatoimien näkyvyyden ja uskottavuuden lisääminen

  • lisätään luottamusta tekoälyteknologioihin

Sopimus antaa edelläkävijöille ja kunnianhimoisille osallistujille mahdollisuuden testata ja jakaa ratkaisujaan laajemman yhteisön kanssa.

Haluatko olla aktiivinen sidosryhmä tekoälysopimuksessa? Liity aloitteeseen! Se on avoin kaikille sidosryhmille.

Organisaatiosion jo laatinut sisäisiä ohjeita tai prosesseja, joilla varmistetaan luotettavien tekoälyjärjestelmien suunnittelu, kehittäminen ja käyttö? Jaa ja testaa niitä AI Pact -yhteisön kanssa!

Alustava aikataulu

 

Sitoumusten allekirjoittajat

Jotkin allekirjoittajat eivät välttämättä ilmesty heti, mutta varmistamme, että luetteloa päivitetään jatkuvasti, kun uusia lupauksia allekirjoitetaan.

2021.ai
Accenture
Adecco
Adobe
AI & Yhteistyökumppanit
Airbus
Aleph Alpha
Alteryx
Amadeus IT -ryhmä
Amazon (Amazon Europe Core)
Arkage IT
ASIMOV AI
Atlassian
Autodesk
Beamery
Laakeripiste
Biologit
Blimp AI
Blueskeye AI
Booking.com
Broadridge
Calimala AI
Castroalonso
cAivot
CEGID SAS
Certifopac
CHEMISTREE
CGI
Cisco
Cohere
Keskeneräinen
Corsight AI
CREDO AI
Criteo
Dassault Systèmes
Dedalus Terveydenhuolto
DEKRA
Deutsche Telekom
DNV
Dokaposti
Enbw
Essity
ETHIQAIS
Tapahtumaportit
GFT-teknologiat
Gira-ryhmä
Gjensidige Forsikring
Godot
Google
GSO Psykometriikka
Puoliavaruus
Hewlett Packard Enterprise
Iberdrola
IBM
iDAKTO
IDEMIA Yleinen turvallisuus
Infosys Limited
Ingka-konserni
Innomatik
Intuit
IPAI Aleph Alpha -tutkimuskeskus
ITI-instituutti - Instituto Tecnológico de Informática
Jakala
Jusmundi
Lisää vain AI
Justifai
KissMyButton
KPN
Kyndryl
Lenovo
Lefebvre Sarrut
Logitech
LT42
Lynclo
Manteia - Memar S.r.l
Mastercard
MetCommunications
Microsoft
Välitavoitejärjestelmät
Mirakl
ML-analytiikka
ML-kuutio
MLSecured
Motorola-ratkaisut
Seinämaalaus
Naaia.ai
NEC
Nokia
NTrust
OpenAI
oranssi
OVHcloud
Palantir
Palo Alto -verkostot
Porsche
Qina
Qualcomm
Saidot
Salvia
Salesforce
Samsung
SAP
Scania
Science4Tech
Securitas
Sii
SiteSage
SMALS
Snap
Sopra Steria
Starkdata
Studio Deussen
Tata Konsultointipalvelut
Techwolf.ai
Tecta-konserni
Telefónica
Telenor
Tidio
TIM Telecom Italia
Trail ML
Tuya
Verisure
Vodafone
Waiheke
Wipro
Työpäivä

Aiheeseen liittyvää

Aiheesta laajemmin

Tekoälysäädös

Tekoälysäädös on kaikkien aikojen ensimmäinen tekoälyä koskeva oikeudellinen kehys, jolla puututaan tekoälyn riskeihin ja asetetaan Eurooppa maailmanlaajuiseen johtoasemaan.

  翻译: