Skip to main content
Shaping Europe’s digital future

Pactul IA

Pactul privind IA încurajează și sprijină organizațiile să planifice în avans punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în Legea privind IA.

Ce este Pactul IA?

Legea privind IA a intrat în vigoare la 1 august 2024. Unele dispoziții ale Legii privind IA sunt deja pe deplin aplicabile. Cu toate acestea, unele cerințe privind sistemele de IA cu grad ridicat de risc și alte dispoziții vor fi aplicabile numai la sfârșitul unei perioade de tranziție (și anume, intervalul de timp dintre intrarea în vigoare și data aplicabilității).

În acest context, Comisia promovează Pactul privind IA, solicitând angajamentul voluntar al industriei de a anticipa Legea privind IA și de a începe punerea în aplicare a cerințelor acesteia înainte de termenul legal. Pentru a reuni participanții, prima cerere de exprimare a interesului a fost lansată în noiembrie 2023, obținând răspunsuri de la peste 550 de organizații de diferite dimensiuni, sectoare și țări. De atunci, Oficiul pentru IA a inițiat elaborarea Pactului privind IA, care este structurat în jurul a doi piloni:

  • Pilonul I acționează ca punct de acces pentru implicarea rețelei Pactului privind IA (organizațiile care și-au exprimat interesul față de pact), încurajează schimbul de bune practici și oferă informații practice cu privire la procesul de punere în aplicare a Legii privind IA; 

  • Pilonul II încurajează furnizorii și operatorii de sisteme de IA să se pregătească din timp și să ia măsuri în vederea respectării cerințelor și obligațiilor prevăzute în legislație. 

Abordarea bazată pe doi piloni

Pilonul I: colectarea și schimbul de informații cu rețeaua Pactului privind IA

În cadrul pilonului I, participanții contribuie la crearea unei comunități colaborative, împărtășindu-și experiențele și cunoștințele. Printre acestea se numără ateliere organizate de Oficiul pentru IA, care le oferă participanților o mai bună înțelegere a Legii privind IA, a responsabilităților lor și a modului de pregătire pentru punerea în aplicare a acesteia. La rândul său, Oficiul pentru IA poate colecta informații privind cele mai bune practici și provocările cu care se confruntă participanții.

În acest context, participanții pot face schimb de bune practici și de politici interne care pot fi utile altor persoane în procesul lor de asigurare a conformității. În funcție de preferințele participanților, aceste bune practici pot fi publicate și online pe o platformă unde Oficiul pentru IA va face schimb de informații cu privire la procesul de punere în aplicare a Legii privind IA.

Pilonul II: facilitarea și comunicarea angajamentelor întreprinderilor

Scopul acestui pilon este de a oferi un cadru pentru a încuraja punerea în aplicare timpurie a unora dintre măsurile prevăzute în Legea privind IA. Această inițiativă încurajează organizațiile să divulge în mod proactiv procesele și practicile pe care le pun în aplicare pentru a anticipa conformitatea. În mod specific, întreprinderile care furnizează sau implementează sisteme de IA își pot demonstra și împărtăși angajamentele voluntare față de cerințele în materie de transparență și de risc ridicat și se pot pregăti din timp pentru punerea lor în aplicare. 

Angajamentele iau forma unor angajamente care sunt „declarații de angajare”. Aceste angajamente conțin acțiuni concrete (planificate sau în curs de desfășurare) pentru a îndeplini cerințele distincte ale Legii privind IA și includ un calendar pentru adoptarea acestora. Astfel de declarații de angajament pot lua, de asemenea, forma unor obiective incrementale.

Semnarea angajamentelor

La 25 septembrie, Comisia a convocat principalele părți interesate din industrie la Bruxelles pentru a sărbători primii semnatari ai angajamentelor. Până în prezent, peste 100 de companii au semnat angajamentele, inclusiv corporații multinaționale și întreprinderi mici și mijlocii europene (IMM-uri) din diverse sectoare, inclusiv IT, telecomunicații, asistență medicală, bănci, automobile și aeronautică. Lista completă este afișată mai jos.

Angajamentelevoluntare din cadrul Pactului UE privind IA invită întreprinderile participante să se angajeze la cel puțin trei acțiuni de bază: 

  • Adoptarea unei strategii de guvernanță în domeniul IA pentru a promova adoptarea IA în organizație și pentru a depune eforturi în vederea respectării în viitor a Legii privind IA
  • Identificarea și cartografierea sistemelor de IA care ar putea fi clasificate ca având un grad ridicat de risc în temeiul Legii privind IA
  • Promovarea sensibilizării și a alfabetizării în domeniul IA în rândul personalului, asigurând dezvoltarea etică și responsabilă a IA

Pe lângă aceste angajamente de bază, întreprinderile sunt încurajate să își asume angajamente suplimentare, astfel cum se propune în Pactul privind IA. Acestea ar trebui să fie adaptate la activitățile lor, inclusiv să asigure supravegherea umană, să atenueze riscurile și să eticheteze în mod transparent anumite tipuri de conținut generat de IA, cum ar fi deepfake-urile.

Textul angajamentelor (.pdf),elaborat inițial de Oficiul pentru IA,a fost comunicat părților interesate relevante din rețeaua Pactului privind IA pentru a colecta feedback și informații. Prin urmare, versiunea finală a angajamentelor reflectă contribuțiile primite de la părțile interesate. Aceste angajamente nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic și nu impun nicio obligație juridică participanților. Companiile vor putea să le semneze în orice moment până când Legea privind IA se va aplica pe deplin. 

Întreprinderileparticipante vor fi invitate să raporteze public cu privire la progresele înregistrate la 12 luni de la publicarea angajamentelor lor. Scopul principal al raportului este de a oferi informații și transparență cu privire la progresele înregistrate în îndeplinirea acestor angajamente.

Care sunt beneficiile pactului pentru participanți?

Comisia colaborează cu participanții și îi sprijină în ceea ce privește:

  • construirea unei înțelegeri comune a obiectivelor Legii privind IA

  • luarea de măsuri concrete pentru a înțelege, a se adapta și a se pregăti pentru viitoarea punere în aplicare a Legii privind IA (de exemplu, construirea de procese interne, pregătirea personalului și autoevaluarea sistemelor de IA)

  • schimbul de cunoștințe și creșterea vizibilității și credibilității garanțiilor instituite pentru a demonstra o IA de încredere

  • consolidarea încrederii suplimentare în tehnologiile IA

Pactul le permite pionierilor și participanților ambițioși să își testeze și să își împărtășească soluțiile cu întreaga comunitate.

Doriți să fiți o parte interesată activă în Pactul privind IA? Alăturați-vă inițiativei! Aceasta este deschisă tuturor părților interesate.

Organizațiadumneavoastră a elaborat deja orientări sau procese interne pentru a asigura proiectarea, dezvoltarea și utilizarea unor sisteme de IA de încredere? Împărtășiți-le și testați-le împreună cu comunitatea Pactului IA!

Cronologie provizorie

 

Semnatarii angajamentelor

Este posibil ca unii semnatari să nu apară imediat, dar ne asigurăm că vom actualiza în permanență lista pe măsură ce sunt semnate noi angajamente.

2021ai
Accenture
Adecco
Adobe
AI & Parteneri
Airbus
Aleph Alpha
Alteryx
Grupul IT Amadeus
Amazon (Amazon Europa de bază)
Arkage IT
ASIMOV AI
Atlassian
Autodesk
Beamery
Punctul de rulment
Biologit
Blimp AI
Blueskeye AI
Booking.com
Broadridge
Calimala AI
Castroalonso
cCreier
CEGID SAS
Certifopac
CHIMISTREE
CGI
Cisco
Cohere
Complear
Corsight AI
CREDO AI
Criteo
Dassault Systèmes
Dedalus Asistență medicală
DEKRA
Deutsche Telekom
DNV
Docaposte
Enbw
Essity
ETHIQAIS
Porți pentru evenimente
Tehnologii GFT
Grupul Gira
Gjensidige Forsikring
Godot
Google
Psihometrie GSO
Halfspace
Hewlett Packard Enterprise
Iberdrola
IBM
iDAKTO
IDEMIA Securitate publică
Infosys Limited
grupului Ingka
Innomatik
intui
IPAI Aleph Alpha de cercetare
ITI - Instituto Tecnológico de Informática
Jakala
Jusmundi
Doar adăugați AI
Justifai
KissButtonul meu
KPN
Kyndryl
Lenovo
Lefebvre Sarrut
Logitech
LT42
Lynclo
Coș de cumpărături - Memar S.r.l
Mastercard
MetCommunications
Microsoft
Milestone Systems
Mirakl
ML Analytics
Cubul ML
MLSecured
Soluții Motorola
Pictură murală
Naaia.ai
NEC
Nokia
NTrust
OpenAI
Portocaliu
OVHcloud
Palantir
Rețelele Palo Alto
Porsche
Qina
Qualcomm
Saidot
Înțelept
Salesforce
Samsung
SAP
Scania
Science4Tech
Securitas
Sii
SiteSage
SMALS
Snap
Sopra Steria
Starkdata
Studioul Deussen
Servicii de consultanță Tata
Techwolf.ai
Grupul Tecta
Telefónica
Telenor
Tidio
TIM Telecom România
Traseul ML
Tuya
Verisure
Vodafone
Waiheke
Wipro
Zi lucrătoare

Conținut asociat

Imaginea de ansamblu

Legea privind IA

Legea privind IA este primul cadru juridic privind IA, care abordează riscurile IA și poziționează Europa pentru a juca un rol de lider la nivel mondial.

  翻译: