Steam fungerer lidt anderledes end andre butikker, idet vi ikke organiserer vores butik omkring betalte annoncer. Faktisk sælger vi slet ikke reklameplads. Butikken er i stedet tilpasset den enkelte spiller, og hvad han/hun spiller. Visning af kuraterede reklamer er et resultat af dokumenteret kundeinteresse.
Så hvordan bliver dit spil vist for spillere i Steam-butikken? Dette dokument handler om de værktøjer og funktioner, som du kan bruge i Steam til at opbygge et publikum og kendskab til dit spil i ugerne eller månederne op til udgivelsen, til at få mest muligt ud af omtalen og begejstringen på udgivelsesdagen, samt hvordan du fastholder spillernes engagement længe efter udgivelsen. Læs
dokumentationen om butikssynlighed for oplysninger om, hvordan automatisk synlighed fungerer på Steam.
Dette dokument er opdelt i funktioner og værktøjer, som du kan bruge i hver fase af spiludviklingen:
- Markedsføring før udgivelse – ting, du kan gøre op til udgivelsestidspunktet
- Markedsføring på udgivelsesdagen – ting, du kan gøre på selve udgivelsesdagen
- Løbende markedsføring – ting, du kan gøre igennem hele spillets levetid
- Værktøjer og resurser uden for Steam – ting, du kan overveje som en del af en større markedsføringskampagne
Ny inden for markedsføring? Brug for lidt genopfriskning?
Der er skrevet mange tykke bøger om markedsføring, og vi har ikke tænkt os at gå så langt ned i detaljerne her. I en nøddeskal betragtes markedsføring ofte som en kombination af følgende faktorer: produkt (hvad er dit spil?), position (hvordan adskiller dit spil sig fra andre produkter?), pris (hvilken værdi tilbyder dit spil for den pris, du vil have?), mennesker (hvem er dit publikum? Hvem ville være interesseret i dit spil?) og promovering (hvilket attraktivt tilbud eller kendskab kan du skabe for at nå forskellige dele af dit publikum?).
Læs
Markedsføring 101-vejledningen for at få gode definitioner og værktøjer, som kan hjælpe dig med at tænke på, hvad dit spil er, hvem det er til, og hvordan det passer ind blandt andre spil og anden underholdning, som der er på markedet i dag. Mange af rådene kommer fra vores Steam Dev Days-foredrag. Se alle
Steam Dev Days-foredragene.
Markedsføring før udgivelse
Lad os antage, at du kender alt det grundlæggende. Du ved, hvad det er for et spil, du er ved at udvikle, hvordan det passer ind blandt andre spil, og hvem det er til. (Ellers læs vores
Markedsføring 101-vejledning for en genopfriskning og nogle forslag). Her er nogle værktøjer og resurser, som du kan overveje at bruge undervejs.
Din butiksside
Noget af det mest effektive, du kan gøre, er at skabe et sted til dit produkt, hvor interesserede spillere kan gøre noget. Ved at konfigurere din butiksside på Steam tidligt i forløbet har du et sted, hvor fans kan lære om dit spil, føje det til deres ønskeliste, og de får automatisk besked om udgivelsesdagen. Brug butikssiden til at fortælle dit spils historie, og kom til sagen så hurtigt som muligt.
Læs mere: Redigering af en butiksside
Ønskelister og notifikationer
Når spillere føjer dit spil til deres ønskeliste, får de automatisk en e-mail, når du trykker på udgivelsesknappen, og fremover, når du kører rabatter på dit spil. Alene af denne grund er det rigtig godt at få din "Kommer snart"-side op, så snart du er langt nok fremme med spillet til at kunne vise skærmbilleder og beskrive kernen i spillet.
Læs mere: Ønskeliste
Tag dit spil
Når du har konfigureret butikssiden, skal du sørge for at gå til siden og tilføje yderligere relevante tags. Bare klik på "+"-symbolet ud for det sæt tags, der allerede er angivet (ud fra sættet af genrer, som du valgte under opsætningen), for at få vist en grænseflade, hvor du kan vælge og indtaste andre tags. Se på andre spil, der minder om dit, og se, hvilke tags de bruger, som også er relevante for dit spil – de kan handle om temaer, gameplay, illustrationsstil eller undergenrer. Disse tags hjælper vores anbefalingsmekanisme og giver også spillere yderligere oplysninger om, hvordan dit spil er.
Bemærk, at du som udvikler også kan fjerne tags, hvis spillere har tagget dit spil med noget, som er forkert. Bare klik på det lille flag ud for tagget i tag-grænsefladen.
Læs mere: Steam-tags
Steams forfestival
Steams forfestival er en begivenhed, som foregår over flere dage og giver fans mulighed for at afprøve demoer, chatte med udviklere, se livestreaminger og lære om kommende spil på Steam. For udviklere er Steams forfestival en god mulighed for at få tidlig feedback fra spillere og opbygge et publikum til en fremtidig udgivelse på Steam. Steam afholder typisk tre udgaver af Steams forfestival hvert år, som finder sted i februar, juni og oktober.
Læs mere: Steams forfestival
Meddelelser
Steams meddelelses- og begivenhedssystem er en nyttig kanal i udviklingsfasen, op til udgivelsen og igennem hele dit spils levetid, når du vil holde dine spillere informeret og indsamle feedback. Brug det til at skrive om, hvordan udviklingen skrider frem, dele nye billeder eller beskrive spændende funktioner, som du arbejder på.
Læs mere: Begivenheds- og meddelelsesværktøjer
Butikswidget
Hvis du har din egen hjemmeside til dit spil, eller hvis du vil inkludere et praktisk link og en synopsis af spillet, kan du bruge butikswidgetten. Dette giver en lille forhåndsvisning med pris, billede og CTA, som du kan indlejre i andre hjemmesider.
Læs mere: Butikswidget
Oversættelse
Mens du arbejder på dit spil, er det godt at tænke på, om spillet kan oversættes til spillere rundt omkring i verden. Oversættelse påvirker dit spil på flere forskellige måder:
De fleste spillere på Steam taler ikke engelsk. Dit spils potentielle markedsstørrelse vil være markant større, hvis du oversætter dit spilindhold (også selvom det kun er brugergrænsefladen og undertekster) til andre sprog.
Steam vil prioritere at anbefale spillet til spillere, som taler de sprog, dit spil understøtter. Så hvis du ikke understøtter kinesisk, vil dit spil ikke blive vist lige så meget for spillere, som kun taler kinesisk.
Ikke alle sprog er lige. Generelt oplever vi, at manglende oversættelse har en mere afgørende betydning for spillere i asiatiske lande, hvorimod kunder i det vestlige Europa i forvejen taler engelsk som fremmedsprog.
Læs mere: Lokalisering og sprog
Alfa- og betatests
Det kan føles svært at dele dit spil med andre, før du synes, at det er "færdigt" eller helt klar. Men det er vigtigt at indsamle feedback for at sikre, at du forstår dit publikum, og det er en god øvelse i at kommunikere om dit spil. Du kan via Steam køre forskellige tests med eksterne spillergrupper. Her er et par af mulighederne:
- Brug Steam til at udrulle testbuilds på tværs af dit interne team. Inden du udgiver spillet, kan du bruge Steam til at give hele dit team adgang til spillet, uanset hvor de befinder sig.
- Brug betatestnøgler til at give adgang til dit spil til spillere, som du vil have, skal kunne spille det. Du kan ophæve adgangen til spillet fremover, hvis du ønsker det. (Bemærk: Når en spiller aktiverer en af disse nøgler, så fjernes spillet fra modtagerens ønskeliste, så pas på, når du bruger dem).
- Brug Steam Playtest til at give åben adgang til et testbuild direkte fra din butiksside. Dette gøres via et sekundært app-ID, som har den fordel, at du kan køre betaen ved siden af den appversion, du har tænkt dig at udgive.
Læs mere: Testning på Steam
Curator Connect
Når du nærmer dig udgivelsestidspunktet og gerne vil sende en kopi af spillet til anmeldere, pressen, influencere, streamere og andre personer, som kan hjælpe med at opbygge kendskab til spillet og forstærke dit arbejde, kan du gøre det direkte i Steam. Mange populære streamere, journalister og spilsider for fællesskaber er sat op som kuratorer i Steam, og du kan bruge Curator Connect til at sende dem en kopi af dit spil uden at skulle sende nøglerne via e-mail.
Disse influencere kan slå deres anmeldelser op på Steam eller andre steder, hvor de i forvejen slår anmeldelser op eller streamer dit spil.
Læs mere: Steam-kuratorer og Curator Connect
Anmeldelseskopier via Steam-nøgler
Hvis du ikke kan finde den influencer eller journalist, du vil have, på Curator Connect, kan du altid sende dem en anmeldelseskopi af dit spil med en Steam-nøgle.
Læs mere: Steam-nøgler
Livestreaming (på Steam og andre steder)
I udviklingsfasen, og også på udgivelsesdagen, kan du livestreame dit spil, hvis du vil (enten kan du selv, en på dit team eller en fra fællesskabet vise dit spil i det bedste lys). Du kan hoste en livestreaming direkte på din butiksside, hvilket kan være godt til at demonstrere præcist, hvordan det er at spille dit spil.
Læs mere: Livestreaming
Side med kommende udgivelser/kø (automatisk)
Når dit spil er sat til "kommer snart", vises det på listen "Alle kommende udgivelser", sorteret efter udgivelsesdato. Derudover kan det vises på andre lister og sider på Steam baseret på kunders interesse for dit spil, og det kan anbefales til spillere baseret på de tags, dit spil har.
Læs mere: Synlighed på Steam
Dine udvikler- og udgiversider (automatisk)
Hvis du har oprettet en hjemmeside for spiludvikleren og/eller -udgiveren og linket dette spil med siden, viser Steam automatisk dit kommende spil på din hjemmeside, så spillere kan se alle de spil, du eller din udgiver har lavet.
Læs mere: Udvikler- og udgiversider
Markedsføring på udgivelsesdagen
Når du kommer til udgivelsesdagen, har Steam flere værktøjer, som du kan bruge til at få mest muligt ud af udgivelsen. Der er også et antal automatiske måder til at vise dit spil i selve butikken og også måder til at vise det på tværs af platformen.
Livestream (på Steam og andre steder)
I tiden omkring udgivelsesdagen kan det være en god idé at livestreame dit spil (enten kan du selv, en på dit team eller en fra fællesskabet vise dit spil i det bedste lys). Du kan hoste en livestream direkte på din butiksside, hvilket kan være godt til at demonstrere præcist, hvordan det er at spille dit spil. Det giver dig også mulighed for at chatte direkte med interesserede spillere, som måske har spørgsmål om spillet.
Læs mere: Livestreaming
Udgivelsesrabat
Det er valgfrit, om du vil give rabat på dit spil i den første uge, hvor det kan købes. Beslutningen bør træffes som en del af din overordnede markedsførings- og kommunikationsplan.
Læs mere: Rabatter.
E-mails om ønskelister (automatisk)
Når du trykker på udgivelsesknappen, sender Steam automatisk en e-mail til spillere, som har dit spil på deres ønskeliste, så de ved, at spillet er tilgængeligt.
Læs mere: Ønskeliste
E-mails til spillere, der følger udvikleren og udgiveren (automatisk)
Hvis du har oprettet en hjemmeside for spiludvikleren og/eller -udgiveren og linket dette spil med siden, sender Steam automatisk en e-mail til alle brugere, som har valgt at følge udvikleren eller udgiveren.
Læs mere: Udvikler- og udgiversider
E-mails til spillere, der følger franchisesiden (automatisk)
Hvis du har sat spillet op som en del af en franchise inden for Steam, sender Steam automatisk en e-mail til brugere, som har valgt at følge franchisen.
Læs mere: Franchisesider
Side med nye udgivelser/kø (automatisk)
Når dit spil lige er udgivet, vises det på listen "Alle nye udgivelser". Derudover kan det vises på andre lister og sider, når Steam ser spillets relative popularitet. Dette påvirkes mest af, hvor mange spillere der køber og spiller dit spil, hvilket bør være et naturligt resultat af dine forskellige markedsføringstiltag inden udgivelsen (se værktøjer og idéer til markedsføring inden udgivelse ovenfor).
Læs mere: Synlighed på Steam
Anbefalinger (automatisk)
Når dit spil kan købes, kan det vises mange flere steder på Steam. Det kan nu anbefales til spillere, som spiller lignende spil. Disse anbefalinger kan vises øverst på Steam-forsiden, i en brugers opdagelseskø og på individuelle tag- og genresider. Det eneste, du skal gøre, er at sikre, at dit spil har de rigtige tags.
Læs mere: Synlighed på Steam og Steam-tags
Markedsføring efter udgivelse
Der er mulighed for at give dit spil større synlighed igennem hele dets levetid og engagere dine fans på ny.
Rabatter
En god måde at skabe fornyet opmærksomhed omkring dit spil er at køre med rabatter jævnligt i spillets levetid og deltage i årstidsbestemte begivenheder, når du har et attraktivt tilbud til dine kunder.
Når dit spil er på tilbud, kan det vises forskellige steder i butikken, og spillere, som har spillet på deres ønskeliste, vil få besked via e-mail.
Læs mere: Rabatter
Temaudsalg på Steam
Der er mange muligheder i løbet af året for at deltage i organiserede temafestivaler på Steam. Disse Steam-organiserede begivenheder handler som regel om en bestemt spilgenre, et bestemt tema eller en bestemt kategori og vises på kalenderen i Steamworks-dashboardet.
Læs mere: Temaudsalg på Steam
Opdater dit spil
Opdater dit spil så ofte, du vil. Steam holder dine spillere informeret. Du kan bruge opdateringer til at rette fejl, som er blevet rapporteret af dine fans, tilføje nye sprog for at udvide dit marked, integrere nyt indhold og hele tiden bygge videre på den værdi, dit spil giver. Desuden er hver opdatering en god anledning til at minde spillere om, hvorfor dit spil er godt, hvorfor de skal købe spillet og komme i gang med det lige nu.
Læs mere: Opdatering af dit spil
Synlighedsrunder til opdateringer
Hver opdatering til dit spil er en form for kommunikation til spillere, men vi har også en bestemt funktion til at skabe opmærksomhed omkring de største opdateringer, du har planlagt. Når du slår en af dine største opdateringer op, kan du udløse en særlig synlighedsmulighed, som viser opdateringen og spillet for dine spillere og andre, som har dit spil på deres ønskeliste, på hjemmesiden.
Læs mere: Synlighedsrunder til opdateringer
Meddelelser
Du kan bruge Steam-meddelelser til at dele nyheder og begivenheder med din spillerbase og potentielle nye spillere, som ser din butiksside. Hver meddelelse vises i aktivitetsfeedet hos spillere, som følger dit spil. Meddelelser vises også i dit spils fællesskabshub og på spillets butiksside.
Læs mere: Begivenheds- og meddelelsesværktøjer
Livestream på din butiksside
At vise spillere, hvordan det er at spille dit spil, og noget af den underholdning, spillet byder på, er en god måde at hjælpe spillere med at beslutte at købe og spille dit spil. Det kan være nyttigt at lave en livestream direkte på dit spils butiksside, mens dit spil er på tilbud eller under en anden særlig begivenhed.
Læs mere: Livestreaming
Tidsbegrænset billedudskiftning
Hvis du har en særlig begivenhed i den nærmeste fremtid, f.eks. en opdatering eller livestream, kan du benytte dig af billedudskiftninger for midlertidigt at ændre de illustrationer, der repræsenterer dit spil. Du kan tilpasse dit sæt af kapselbilleder, så de inkluderer oplysninger om begivenheden, og efter en bestemt dato skifter de automatisk tilbage til dine standardbilleder.
Læs mere: Illustrationsskift
Brugeroversigt
Du kan bruge brugeroversigter til at kommunikere spillerstatus (f.eks. "Venter i lobby" eller "Kæmper mod megaboss") til spillerens venner via Steam-vennelisten og andre steder, hvor spilleren vises i Steam-fællesskabet. Brug dette for at vække interesse for dit spil eller formidle multiplayer-matchmaking.
Læs mere: Brugeroversigt
UTM-analyser
Du kan bruge UTM-analyser til at måle effektiviteten af ekstern markedsføring, reklamer eller links fra din hjemmeside.
Læs mere: UTM-analyser
Værktøjer og resurser uden for Steam
Steam har mange værktøjer og systemer, som hjælper spillere med at opdage og få kendskab til dit spil, men der er også mange gode steder uden for Steam, som spillere kan bruge til at få information om nye spil. Du kan bruge disse andre kanaler til din fordel for at sikre, at potentielle kunder ved, at dit spil findes og er på vej. Som med al anden markedsføring er der ikke én bestemt måde at gøre det på. Du opnår det bedste resultat ved at tale med dit publikum på en måde, som er ægte for dig og dit produkt.
Her er et par generelle forslag, men listen er langt fra udtømmende. Der er mange andre muligheder. Vi opfordrer dig til at se på de mange resurser, som der findes online om forskellige tilgange til markedsføring.
Sociale medier
Prøv forskellige tilgange med sociale medier og forskellige kanaler. Måske er visse sociale medier bedre egnet til bestemte interaktionsformer, mens andre har andre fordele.
Spillerfællesskaber
Find ud af, hvor dit publikum er og diskuterer relevante emner på nettet. Er der et fællesskabsforum for spillere, som spiller spil, der minder om dit? Er der fællesskabsgrupper eller chatgrupper, som du kan interagere med? Er der folk, som streamer spil som dit, som du kan sende en kopi af dit spil til?
Lær fra andre udviklere
Der findes mange artikler, som er skrevet af udviklere, som beskriver de markedsføringsaktiviteter, de har brugt til deres egne spil for at nå spillere og opbygge kendskab til deres spil. Få fat i disse artikler, og sug nyttige oplysninger til dig, som du kan bruge til din situation og dit produkt. Du kan måske også prøve at kontakte udviklere, som har lavet interessante ting, for at få flere detaljer eller råd.
Foreslåede resurser:
- Gamediscover .co
- Gamesindustry .biz
- r/gamedev
osv.
Spilfestivaler henvendt til forbrugere (f.eks. PAX)
Nogle udviklere finder det nyttigt at opbygge kendskab ved at præsentere deres spil på en stand på en forbrugermesse. Der er messer over hele verden, så du kan sikkert finde en i nærheden af dig til at starte med og se, hvad der fungerer for dig. Nogle forslag, hvis du følger denne tilgang:
Tal med andre udviklere, som har gjort det. Lær alt, hvad du kan om, hvad de har prøvet, og hvad de finder nyttigt på messer.
Medbring kort eller noget, som interesserede spillere kan tage med hjem, så de kan huske dit spil og føje det til deres ønskeliste, når de kommer tilbage til computeren.
Reklame
Nogle spiludviklere finder det nyttigt at købe annoncer for at opbygge et publikum og dirigere trafik til deres spil. Det er noget, du måske kan overveje, når dit spil kan købes.